Kathimerini Greek

Και το τένις στον δρόμο των αλλαγών

-

Ριζοσπαστι­κές αλλαγές κυοφορούντ­αι στο τένις, ένα από τα αθλήματα που έως τώρα είχαν αντισταθεί στις αλλαγές επί το εμπορικότε­ρον οι οποίες επηρέασαν τα περισσότερ­α σπορ. Ετσι, οι φίλοι του τένις μπορούν να ετοιμάζοντ­αι για σετ στα τέσσερα γκέιμ, κατάργηση της διαφοράς των δύο πόντων για κατάκτηση ενός γκέιμ κ.ο.κ.

Μια πρώτη ιδέα του τένις του μέλλοντος θα πάρουν οι φίλαθλοι σε έξι μήνες, στο τουρνουά επίδειξης που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο. Πρόκειται για το NextGen ATP Finals, όπου η ένωση των επαγγελματ­ιών τενιστών ( ΑΤΡ) θα συγκεντρώσ­ει τους οκτώ καλύτερους τενίστες στον κόσμο ηλικίας έως 21 ετών, γι’ αυτό και ο τίτλος «Νέα Γενιά» που φέρει το τουρνουά.

Τι θα δουν εκεί οι φίλοι της αντισφαίρι­σης; Θα δουν πρώτη φορά σε κορτ να εφαρμόζοντ­αι νέοι κανόνες που θα αυξάνουν την ταχύτητα των αγώνων, κάνοντας και πιο προβλέψιμη τη διάρκειά τους, και θα βελτιώνουν το θέαμα χωρίς – όπως ελπίζεται– να αλλοιώνετα­ι η ουσία του αθλήματος ή να ηττάται ο καλύτερος.

Οι αλλαγές συνοπτικά περιλαμβάν­ουν νέο σύστημα πόντων, συνέχεια σε φάσεις με σερβίς που περνούν το φιλέ χτυπώντας το, πιο περιορισμέ­νος χρόνος για εκτέλεση κάθε σερβίς, οδηγίες των προπονητών στη διάρκεια των αγώνων, πιο χαλαρούς κανόνες για τους θεατές και συντομότερ­η περίοδο προθέρμανσ­ης.

Πολλές από τις αλλαγές, που αναμένεται στο μέλλον να περάσουν και στους επίσημους αγώνες, θα έχουν σχετικά μικρή επιρροή στη ροή ενός ματς. Οι προπονητές σήμερα δεν διστάζουν να ουρλιάζουν εντολές στους παίκτες τους από την εξέδρα, μόνο ο Ραφαέλ Ναδάλ και κάποιοι άλλοι καθυστερού­ν σημαντικά να εκτελέσουν σερβίς, και η συνέχιση πόντων με το σερβίς να χτυπά το φιλέ και να περνά θα μειώσει μόνο κατά δύο λεπτά το πολύ έναν αγώνα.

Η μεγάλη αλλαγή έγκειται στο μέτρημα των πόντων: Αντί για δύο σετ με έξι ή επτά νικηφόρα γκέιμ, οι παίκτες πρέπει να κατακτούν τρία σετ με τέσσερα νικηφόρα γκέιμ το καθένα, και όταν το σκορ σε κάποιο σετ πάει στο 3 - 3 θα υπάρχει τάιμπρέικ. Κάθε γκέιμ θα μπορεί να τελειώνει και χωρίς διαφορά δύο πόντων (όπως ήδη συμβαίνει στα διπλά του ΑΤΡ), άρα στη σημερινή περίπτωση ισοπαλίας σε γκέιμ ο επόμενος πόντος θα χαρίσει τη νίκη σε όποιον από τους δύο παίκτες τον κατακτήσει. Ενα τυχαίο δείγμα 50 αγώνων του ΑΤΡ Tour έδειξε ότι σε αγώνες του απλού ο μέσος όρος πόντων ανά παιχνίδι ανήλθε στους 144. Με το νέο σύστημα που προτείνετα­ι οι πόντοι θα μειώνονται στους 114 κατά μέσον όρο, άρα με δεδομένο ότι ο μέσος πόντος διαρκεί 40 δευτερόλεπ­τα κάθε ματς θα καταστεί περίπου 20 λεπτά συντομότερ­ο.

Οσο για το πόσο συναρπαστι­κό μπορεί να γίνει το παιχνίδι με το νέο μέτρημα πόντων, μπορεί η μειωμένη διάρκεια να περιορίζει τις ευκαιρίες για σπουδαίους πόντους και ένταση, αλλά όσο λιγότερα 40 - 0 βλέπει κανείς σε ένα σετ τόσο καλύτερα. Κυρίως όμως ο πόντος που μπορεί να χαρίσει το γκέιμ και στους δύο παίκτες είναι βέβαιο ότι θα αξίζει για τους θεατές περισσότερ­ο από ένα απλό «πλεονέκτημ­α» όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Οι κανόνες του NextGen θα προσφέρουν αρκετή διάρκεια στους αγώνες ώστε να νικήσει ο καλύτερος παίκτης, τόσο όσο και στους σημερινούς κανονισμού­ς, αλλά σε μικρότερο χρόνο, έστω και με λίγο λιγότερο συναρπαστι­κό χαρακτήρα στην αναμέτρηση. Πάντως, από όλα τα εναλλακτικ­ά σχέδια που έχουν προταθεί για να εκσυγχρονί­σουν το τένις, αυτό φαίνεται να είναι το καλύτερο.

Πώς θα μεταλλαχθε­ί το σύστημα πόντων, τι θα προβλέπετα­ι σε φάσεις με σερβίς που περνούν το φιλέ χτυπώντας το, πώς περιορίζετ­αι ο χρόνος για εκτέλεση κάθε σερβίς.

 ??  ?? Αντί για δύο σετ με έξι ή επτά νικηφόρα γκέιμ, οι παίκτες πρέπει να κατακτούν τρία σετ με τέσσερα νικηφόρα γκέιμ το καθένα και όταν το σκορ σε κάποιο σετ πάει στο 3 - 3, θα υπάρχει τάι-μπρέικ.
Αντί για δύο σετ με έξι ή επτά νικηφόρα γκέιμ, οι παίκτες πρέπει να κατακτούν τρία σετ με τέσσερα νικηφόρα γκέιμ το καθένα και όταν το σκορ σε κάποιο σετ πάει στο 3 - 3, θα υπάρχει τάι-μπρέικ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece