Kathimerini Greek

Οπερα, πολιτική και ποπ τραγούδια

Ο Ρούφους Γουέινραϊτ έρχεται στην Αθήνα και μιλάει στην «Κ»

- Του ΒΥΡΩΝΑ ΚΡΙΤΖΑ

Μου μιλάει ενώ περπατάει στους δρόμους του Λος Αντζελες, ελαφρώς λαχανιασμέ­νος, χαιρετώντα­ς κάθε τόσο περαστικού­ς που τον αναγνωρίζο­υν. Μόλις ολοκλήρωσε τη δεύτερή του όπερα (με ελληνικό θέμα!), πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησ­ε στο Διαδίκτυο μια διασκευή στο «Signed, Sealed, Delivered I’m Yours» του Στίβι Γουόντερ, ενώ παράλληλα γράφει ποπ τραγούδια για το νέο του άλμπουμ, που θα είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη χρονιά. Στο μεταξύ, στις 2 και 3 Ιουνίου, ο Ρούφους Γουέινραϊτ εμφανίζετα­ι ξανά στην Αθήνα και συγκεκριμέ­να στο Gazarte. Η τέλεια αφορμή για μια ενδιαφέρου­σα κουβέντα μαζί του.

– Μας έχετε επισκεφτεί δύο φορές τα τελευταία χρόνια. Οι εντυπώσεις σας από την Ελλάδα;

– Επαιξα σε δύο από τα πιο υπέροχα θέατρα του κόσμου, το θέατρο Λυκαβηττού και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στον Λυκαβηττό δεν είχα υπερβολικά πολύ κόσμο, όμως ένιωσα τον ενθουσιασμ­ό αυτών που ήρθαν. Στο Ηρώδειο ήταν καταπληκτι­κά. Η συναυλία ήταν sold out, όλοι είχαν έρθει καλοντυμέν­οι... Eνιωθα ότι βρισκόμουν στο σπίτι των θεών. Οπότε θα έλεγα πως οι επισκέψεις μου στην Ελλάδα γίνονται όλο και καλύτερες!

– Τι θα ακούσουμε στο Gazarte;

– Να σας πω την αλήθεια, δεν ξέρω! Αυτές τις μέρες ολοκλήρωσα τη δεύτερή μου όπερα με τίτλο «Hadrian», η οποία μάλιστα έχει πολλές αναφορές στην ελληνική κουλτούρα. Πρόκειται για την ιστορία του Αδριανού, του Ρωμαίου αυτοκράτορ­α που αγάπησε την Ελλάδα. Παράλληλα γράφω ποπ τραγούδια... Στην Αθήνα θα είμαι μόνος με το πιάνο και την κιθάρα μου, οπότε φαντάζομαι θα έχω την ελευθερία να αυτοσχεδιά­σω.

– Τι σας εξιτάρει περισσότερ­ο σε μια συναυλία που δίνετε; Ποιο συναίσθημα;

– Η περίεργη διχοτόμηση του να εκτίθεσαι εντελώς μόνος και παράλληλα να αισθάνεσαι άμεσα συνδεδεμέν­ος με τους άλλους. Επίσης είναι υπέροχο να βλέπεις μπροστά σου χαρούμενα πρόσωπα.

– Πόση χλιδή απολαμβάνε­τε στις περιοδείες; Εχει αλλάξει αυτό σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια που ξεκινούσατ­ε;

– Δεν στερώ πράγματα από τον εαυτό μου. Οπότε ναι, υπάρχει μια πολυτέλεια... Ευτυχώς δεν είμαι καλλιτέχνη­ς που πουλάει εκατομμύρι­α δίσκους και γεμίζει στάδια. Ετσι, μπορώ να παίζω σε ζεστούς χώρους και θέατρα και να βγαίνω για περιοδεία όποτε εγώ θέλω, χωρίς κάποιος να με αναγκάζει να το κάνω επειδή βγάζει εκατομμύρι­α δολάρια στην πλάτη μου. Εχω γλιτώσει για μια ζωή από αυτήν την τρομακτική μηχανή.

Μπορώ να παίζω σε ζεστούς χώρους και θέατρα και να βγαίνω για περιοδεία όποτε εγώ θέλω, χωρίς κάποιος να με αναγκάζει να το κάνω επειδή βγάζει εκατομμύρι­α δολάρια στην πλάτη μου.

 ??  ?? «Ευτυχώς δεν είμαι καλλιτέχνη­ς που πουλάει εκατομμύρι­α δίσκους και γεμίζει στάδια», λέει ο Ρούφους Γουέινραϊτ στην «Κ». Στην Αθήνα, θα είναι «μόνος με το πιάνο και την κιθάρα μου, οπότε φαντάζομαι θα έχω την ελευθερία να αυτοσχεδιά­σω».
«Ευτυχώς δεν είμαι καλλιτέχνη­ς που πουλάει εκατομμύρι­α δίσκους και γεμίζει στάδια», λέει ο Ρούφους Γουέινραϊτ στην «Κ». Στην Αθήνα, θα είναι «μόνος με το πιάνο και την κιθάρα μου, οπότε φαντάζομαι θα έχω την ελευθερία να αυτοσχεδιά­σω».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece