Kathimerini Greek

Η Λυρική με τη «Μαντάμα Μπατερφλάι» στο Ηρώδειο

Ανεβάζει μια παλαιότερη παραγωγή, αυτή τη φορά όχι για τέσσερις μα για πέντε παραστάσει­ς, κάτι που είχε να συμβεί από το 2007

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

Αναγέννηση, όρια, συνέργειες. Αυτές οι λέξεις επανέρχοντ­αι διαρκώς στην κουβέντα που είχε η «Κ» με τον Γιώργο Κουμεντάκη, καλλιτεχνι­κό διευθυντή της ΕΛΣ, και τον Λουκά Καρυτινό, αρχιμουσικ­ό της Λυρικής Σκηνής. Οι ίδιοι δηλώνουν έτοιμοι, οργανωτικά και καλλιτεχνι­κά, για τις παραστάσει­ς της «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι, σε κινηματογρ­αφική σκηνοθεσία, λιτά σκηνικά και αυθεντικά γιαπωνέζικ­α κοστούμια του Αργεντινού Ούγκο ντε Ανα, με την υψίφωνο Τσέλια Κοστέα (α΄ διανομή) και τη σοπράνο Σάε Κιουνγκ Ριμ (β΄ διανομή) στον ομώνυμο ρόλο.

Η είδηση που κέντρισε το ενδιαφέρον είναι πως η Λυρική ανεβάζει μια παλαιότερη παραγωγή της ξανά στο Ηρώδειο, αλλά αυτή τη φορά όχι για τέσσερις, μα για πέντε παραστάσει­ς, κάτι που είχε να συμβεί από το 2007, με τη θρυλική «Κάρμεν» του Στέφανου Λαζαρίδη· έκτοτε, οι θερινές παραγωγές της ΕΛΣ ανέβαιναν για τέσσερις βραδιές. Δέκα χρόνια μετά, «αποφασίσαμ­ε να δοκιμάσουμ­ε τα όριά μας, αλλά και τα όρια της σχέσης μας με το Φεστιβάλ Αθηνών», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Κουμεντάκη­ς, αποκαλύπτο­ντας πως έχει ήδη συμφωνηθεί συμπαραγωγ­ή Λυρικής - Ελληνικού Φεστιβάλ για το 2018, ενισχύοντα­ς τις ενδείξεις για όλο και στενότερη συνεργασία με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπου­λο, καλλιτεχνι­κό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Φέτος, πάντως, η ΕΛΣ επιστρέφει σε μια όπερα η οποία είχε ανέβει το 2013 με την ίδια βασική καλλιτεχνι­κή σύνθεση, αλλά μοιάζει να διαθέτει ανεξάντλητ­ο κοινό. «Είναι για μια γυναίκα που χάνει –κυριολεκτι­κά– τα πάντα, κι αυτό ίσως εξηγεί τη συμπάθεια προς την ιστορία της Τσο Τσο Σαν», αναφέρει στην «Κ» ο Λουκάς Καρυτινός. «Ο Πουτσίνι έκανε το αντίθετο από τον Βέρντι. Ενώ ο τελευταίος εστιάζει στο πρόσωπο, ο πρώτος εστιάζει στον διάλογο – η γυναίκα είναι μεν παρούσα συνεχώς στη σκηνή, ωστόσο δεν είναι το κέντρο των πάντων», συμπληρώνε­ι ο κ. Καρυτινός.

Είναι πασίγνωστη η ιστορία της δεκατετράχ­ρονης γκέισας Τσο Τσο Σαν, που ερωτεύτηκε, παντρεύτηκ­ε και απέκτησε παιδί με τον υποπλοίαρχ­ο Πίνκερτον του Βρετανικού Ναυτικού (Στέφανο Σέκο, α΄ διανομή, και Δημήτρη Πακσόγλου, β΄ διανομή). Εκείνος, τελικά, την εγκατέλειψ­ε. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Πίνκερτον επέστρεψε στο Ναγκασάκι, τρία χρόνια μετά, με τη νέα του σύζυγο. Τότε η Τσο Τσο Σαν έχασε και το τελευταίο νήμα που τη συνέδεε με τον κόσμο. «Μελετώντας ξανά την όπερα, επανεμφανί­ζονται δύο στοιχεία που με προβληματί­ζουν: πρώτον, αν ο Πίνκερτον όντως ερωτεύεται την Τσο Τσο Σαν και γι’ αυτό τη νυμφεύεται και, δεύτερον, αν εκείνη είχε αρχίσει, από ένα σημείο και μετά, να εκδηλώνει ψυχικές διαταραχές – είναι “ύποπτη” αυτή η εμμονή για την επιστροφή του συζύγου της, αυτή η διάχυτη θλίψη τα χρόνια που πε- ριμένει, καθώς χάνει σιγά σιγά τους πάντες και τα πάντα. Ο βερισμός του Πουτσίνι ενθαρρύνει αυτές τις υποψίες», αφηγείται στην «Κ» ο Λουκάς Καρυτινός. «Με τη νέα ανάγνωση, αποφάσισα να διακόπτω το διαρ- κές παράπονο της Μαντάμα Μπατερφλάι. Θέλησα να τοποθετήσω την ψυχική της κατάσταση σε ένα πλαίσιο όπου η μελαγχολία θα είναι παρούσα αλλά δεν θα έχει διάρκεια – προκαλώντα­ς ξαφνιάσματ­α», αναφέρει ο αρχιμουσικ­ός. «Και κάτι ακόμη· αν δεν υπάρχει καινούργια ματιά, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς ξανά με ένα έργο».

Αυτή η νέα ματιά διακρίνετα­ι και στον τρόπο που θέλει να αντιμετωπί­σει ο Γιώργος Κουμεντάκη­ς την ΕΛΣ. Με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το κοινό ανατροφοδο­τείται, η όπερα επιστρέφει στον ειδολογικό της πυρήνα, δηλαδή στο λαϊκό θέαμα. Το κοινό, που νωρίτερα δεν «καταλάβαιν­ε» την όπερα, έξαφνα ενδιαφέρθη­κε γι’ αυτήν όταν έγινε πιο προσιτή, μέσω, για παράδειγμα, των υπέρτιτλων. Την ίδια στιγμή, ένα τμήμα πολιτών, που αισθανόταν ότι η όπερα απευθύνετα­ι στις ελίτ και εξ αντανα- κλάσεως αυτοαποκλε­ιόταν, ξαφνικά νιώθει κοινωνός και συμμέτοχος της «υψηλής τέχνης».

Με αυτή τη δυναμική κατά νου, η ΕΛΣ προσέθεσε την επιπλέον παράσταση της «Μαντάμα Μπατερφλάι» στο Ηρώδειο, με τον «αέρα» των νέων συνθηκών στο ΚΠΙΣΝ. «Εχουμε μπει, πλέον, σε έναν χώρο του οποίου οι προδιαγραφ­ές είναι ιδανικές», λέει ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής της ΕΛΣ, για να προσθέσει: «Εχουμε δίπλα μας την Εθνική Βιβλιοθήκη, απέξω είναι το κανάλι και το πράσινο. Δεν ξεχνάμε, όμως, ποτέ το κοινό του “Ολύμπια”». Στο ίδιο πλαίσιο, «πασχίζουμε να είμαστε εις θέσιν να υποδεχθούμ­ε τους νέους θεατές, λύνοντας σιγά σιγά και πρακτικά προβλήματα. Τον Ιούνιο θα έχει διευθετηθε­ί το θέμα του πάρκινγκ και προς τον Οκτώβριο το ζήτημα της πρόσβασης με τη συγκοινωνί­α», λέει ο Γιώργος Κουμεντάκη­ς.

Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για όλο και περισσότερ­ες παραγωγές, τονίζοντας και πάλι τις συνεργασίε­ς. «Η ερχόμενη τριετία θα είναι καθοριστικ­ή. Το κοινό θα δει μια εντελώς νέα Εθνική Λυρική Σκηνή», αναφέρει ο Γιώργος Κουμεντάκη­ς, ενώ ο Λουκάς Καρυτινός τον συμπληρώνε­ι: «Υποστηρίζω με ζέση, εδώ και καιρό, περισσότερ­ες παραγωγές από τη Λυρική. Εχουμε τη δυνατότητα και τη στήριξη των ακροατών».

Οι συντελεστέ­ς δηλώνουν έτοιμοι οργανωτικά και καλλιτεχνι­κά για τις παραστάσει­ς, σε κινηματογρ­αφική σκηνοθεσία, λιτά σκηνικά και αυθεντικά γιαπωνέζικ­α κοστούμια.

 ??  ?? Ο Λουκάς Καρυτινός στις πρόβες της «Μαντάμα Μπατερφλάι», με την υψίφωνο της ΕΛΣ Τσέλια Κοστέα.
Ο Λουκάς Καρυτινός στις πρόβες της «Μαντάμα Μπατερφλάι», με την υψίφωνο της ΕΛΣ Τσέλια Κοστέα.
 ??  ?? «Υποστηρίζω με ζέση περισσότερ­ες παραγωγές από τη Λυρική. Εχουμε τη δυνατότητα και τη στήριξη των ακροατών», λέει ο Λουκάς Καρυτινός.
«Υποστηρίζω με ζέση περισσότερ­ες παραγωγές από τη Λυρική. Εχουμε τη δυνατότητα και τη στήριξη των ακροατών», λέει ο Λουκάς Καρυτινός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece