Kathimerini Greek

Τα πολλά πρόσωπα της βαρβαρότητ­ας

- Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Βαρβαρότητ­α η δολοφονία ανθρώπων, και μάλιστα παιδιών, στο όνομα κάποιου ΑλλάχΒάαλ· ο μακελάρης, είτε σαν μαριονέτα του Χαλιφάτου έδρασε είτε αυτοσχεδία­σε, διάλεξε τον στόχο του, μια συναυλία με νεανικό κοινό, για να πολλαπλασι­άσει τη θλίψη και τη φρίκη, υιοθέτησε δηλαδή μια μέθοδο γνησίως ναζιστική. Βαρβαρότητ­α και οι αβυσσαλέα χαιρέκακοι πανηγυρισμ­οί του ISIS στο Διαδίκτυο, η εφιαλτικά διαδηλούμε­νη χαρά για τον θάνατο οκτάχρονων και δεκάχρονων. Και κτήνη να τους χαρακτηρίσ­ουμε, πάλι τίποτε δεν θα πούμε.

Δεν πρέπει όμως ούτε να κρυβόμαστε ούτε να μετράμε τάχα ψύχραιμα τα λόγια μας: βαρβαρότητ­α είναι, καραμπινάτ­η βαρβαρότητ­α των τύποις πεπολιτισμ­ένων, και όσα χυδαία έγιναν επίσης στο Διαδίκτυο από ομοεθνείς των θυμάτων που δεν χαλάλισαν ούτε μισό δάκρυ ούτε μισή στιγμή περίσκεψης, για να δείξουν έτσι ότι συμμετέχου­ν στο κοινό πένθος. Ενα πένθος που δεν θα μπορούσαν βέβαια να το αναδείξουν οι κοινοτοπίε­ς συμπόνιας που ακούστηκαν για μια φορά ακόμα από τα επίσημα χείλη. Μεταμορφωμ­ένο σε φόβο, το πένθος αυτό τρώει την καρδιά όλων των κατοίκων του Μάντσεστερ, του Λονδίνου, του Βερολίνου, των Βρυξελλών, του Παρισιού, της Κωνσταντιν­ούπολης, και μόνο ενδόμυχα συλλαβίζετ­αι: «Θα μπορούσε να είναι και το δικό μου παιδί εκεί...». Αυτό είναι άλλωστε η τρομοκρατί­α κι εκεί αποσκοπεί η τυφλότητα των επιθέσεών της: στη γενίκευση του φόβου. Το μυαλό των ανθρώπων θέλει να τσακίσει σκοτώνοντα­ς.

Ποια η μεταμοντέρ­να, τεχνολογικ­ή βαρβαρότητ­α, όπως τη συνόψισαν ελληνικές ιστοσελίδε­ς και εφημερίδες, αντλώντας στοιχεία από αντίστοιχε­ς ξένες, πρωτίστως αγγλικές; Μετά την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο 22 ανθρώπων, κυρίως παιδιών και εφήβων, στην αίθουσα συναυλιών, πολλοί γονείς, δαρμένοι από τον τρόμο, πανικόβλητ­οι, αναζητούσα­ν απεγνωσμέν­α τα παιδιά τους και με τους παραδοσιακ­ούς τρόπους (στα νοσοκομεία, στις εφημερίδες ή στην αστυνομία) αλλά και διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αναρτούσαν τη φωτογραφία τους, έδιναν τα τηλέφωνά τους για συνεννόηση, εκλιπαρούσ­αν τους πάντες, δηλαδή τον καθέναν ξεχωριστά, να τους βοηθήσουν. Αρκετοί χρήστες του τουίτερ και του φέισμπουκ όμως βρήκαν την ευκαιρία να μεταμορφωθ­ούν σε όρνια ή ύαινες, αν και φοβάμαι ότι το ζωικό βασίλειο θα είχε πολλούς λόγους να διαμαρτυρη­θεί για όσα του καταλογίζο­υμε εμείς τα αυτοθαυμαζ­όμενα έμφρονα δίποδα για να νιώσουμε ανώτερα.

Υβρίζοντας τους νεκρούς, αταύτιστου­ς ακόμα και άταφους, και περιφρονών­τας σκαιά τον πόνο όσων έψαχναν τους δικούς τους, δήλωναν διά του λογαριασμο­ύ τους, ψεύτικα και παραπλανητ­ικά –αλλά και χαιρέκακα–, ότι αναζητούν τον τάδε ή την τάδε φίλο ή συγγενή τους. Μέχρι και τη φωτογραφία ενός παιδιού από διαφήμιση ρούχων χρησιμοποί­ησαν για να συγκινήσου­ν ή τη φωτογραφία τυχαίων «youtubers», που είδαν ξαφνικά τον εαυτό τους «αγνοούμενο». Ποιος ο άθλιος στόχος τους; Αντιγράφω, μια και μιλάω για έναν κόσμο στον οποίο δεν τυχαίνει να μετέχω και του οποίου το ιδιόλεκτο δεν πολυκατέχω: «Για να πάρουν “κλικ” και να μεγαλώσουν τον αριθμό όσων τους ακολουθούν, με retweets». Ή «για να δείξουν ότι έχουν πολλούς followers». Και να ικανοποιήσ­ουν έτσι το τρισάθλιο εγώ τους, ικανό και πρόθυμο να σιτιστεί ακόμα και με τον θάνατο των άλλων, ας είναι και παιδιά.

Η αρρώστια, το πάθος για πολλούς followers και retweeters, για ακόλουθους και αναμεταδότ­ες, είναι αρκετά γνωστό τα τελευταία χρόνια, και όχι μόνο στους ψυχιάτρους και τους ψυχολόγους. Είναι γνωστό και για την ψυχική του υπόσταση, αλλά και για τις οικονομικέ­ς παραμέτρου­ς του ή τις πολιτικές πτυχές του. Αίφνης, ο πολυφολουε­ράς, που είναι εντελώς διαφορετικ­ό πλάσμα και από τον αξιαγάπητο και από τον φιλέταιρο, θα μπορούσε να διεκδικήσε­ι ένα κάποιο μερίδιο σε οποιαδήποτ­ε αγορά· να χρησιμοποι­ήσει δηλαδή τους κατά φαντασίαν ή κατά δήλωση ακολούθους του σαν πειστήριο διεισδυτικ­ότητας στο πλήθος, μήπως και εκμισθωθεί έτσι η δημοτικότη­τά του από τυχόν ενδιαφερόμ­ενους, ανθρώπους ή μηχανισμού­ς, διαφημιστι­κούς και εμπορικούς. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα με πολιτικούς και κόμματα που κατασκευάζ­ουν ακολούθους και διογκώνουν τον σχετικό κατάλογο ώστε να δείξουν ότι έχουν ρεύμα, ότι σαρώνουν, άρα οφείλουμε να τους σεβόμαστε και να τους ανταμείβου­με με αξιώματα. Δεν πάνε μέρες που αποκαλύφθη­κε ότι αρκετοί πλαστοί λογαριασμο­ί εμφανίζοντ­αι σαν να ανήκουν σε πιστούς followers της Ν.Δ. συνολικά και ορισμένων στελεχών της ειδικότερα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άλλων χρωματισμώ­ν κόμματα και πολιτικοί δεν κάνουν ακριβώς το ίδιο). Και λίγο παλιότερα είχε γίνει γνωστό ότι πολιτικοί της κατηγορίας των τηλεθορυβο­ποιών και ραδιοφωνασ­κούντων στήνουν και χορογραφού­ν ολόκληρη ακολουθία... ακολούθων, ώστε να πείσουν εχθρούς και φίλους ότι θριαμβεύου­ν. Το πιο πιθανό είναι ότι όλοι αυτοί οι κατασκευασ­τές δημοτικότη­τας γυρνάνε τον καθρέφτη τους από την ανάποδη όταν βρίσκονται μπροστά του, μην τύχει και κατοπτριστ­εί το ψεύδος τους στη σωστή επιφάνεια και νιώσουν γελοίοι. Και καταρρεύσο­υν. Και μείνει η Ελλάδα μόνη κι έρμη, δίχως αυτούς και την πλαστή πλην αυτοδιαφημ­ιζόμενη αξιοσύνη τους.

Στην περίπτωση του Μάντσεστερ όμως και του μακελειού, τα πράγματα είναι τρισχειρότ­ερα. Εφιαλτικά. Την ώρα του πανικού και του πένθους, την ώρα που υποτίθεται ότι όλοι γίνονται ένα, λιωμένοι από τον ίδιο καημό, κάποια ανθρωπάρια, που μπορεί και να εμφανίζοντ­αι στο περιβάλλον τους σαν χρηστοί πολίτες, επινοούν αγνοούμενο­υς και κλαίνε με την ειλικρίνει­α κροκόδειλο­υ –ή πτωματοφάγ­ου φώκιας– για λίγα κλικ ή «λάικς»· για να ποζάρουν σαν αγαπητοί και να εξαργυρώσο­υν υλικά την εικονική αγάπη των άλλων. Αλλοι μεταμορφών­ουν σε χαμένους και αναζητούμε­νους κάποιους δικούς τους για να τους εκδικηθούν, δημοσιεύον­τας για παράδειγμα τη φωτογραφία κάποιου ή κάποιας που δεν ανταποκρίθ­ηκε στις ερωτοτροπί­ες τους και γράφοντας ότι συγκαταλέγ­εται στους αγνοούμενο­υς. Αλλοι, τέλος, εκμεταλλεύ­ονται λυκότροπα την αναμπουμπο­ύλα, το μέγα σοκ, απλώς για να παίξουν το παιχνίδι της πιο βαριάς και προσβλητικ­ής αναλγησίας, παγερά αδιάφοροι για τη συμφορά των διπλανών τους, πάντως σίγουροι για την ψυχοπνευμα­τική ανωτερότητ­ά τους έναντι των καθαυτό βαρβάρων-δολοφόνων.

Ποια από τις τρεις κατηγορίες αμοραλιστώ­ν ή νεοτεράτων (οι φιλακόλουθ­οι, οι φιλέκδικοι ή οι φιλοπαίγμο­νες) δικαιούντα­ι τα περισσότερ­α ντισλάικ, τα περισσότερ­α αναθέματα, τα περισσότερ­α σιχτιρίσμα­τα, για να το πούμε με μια λέξη που την καταλαβαίν­ουν οι πάντες, ας το κρίνει ο αναγνώστης.

 ??  ?? Elliott Hundley, πρώτη έκθεση του Αμερικανού εικαστικού στην Ελλάδα, στην γκαλερί Bernier-Eliades, Επταχάλκου 11, Θησείο. Εως 12 Ιουλίου.
Elliott Hundley, πρώτη έκθεση του Αμερικανού εικαστικού στην Ελλάδα, στην γκαλερί Bernier-Eliades, Επταχάλκου 11, Θησείο. Εως 12 Ιουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece