Kathimerini Greek

Χαιρετισμό­ς στην Ευρώπη

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ mkatsounak­i@kathimerin­i.gr

Μπουένος Αϊρες 1936. «Το συνέδριο συζητάει σήμερα τον ρόλο του συγγραφέα στην κοινωνία. Ποιος είναι για εσάς αυτός ο ρόλος;» ρωτούν οι δημοσιογρά­φοι τον Στέφαν Τσβάιχ, που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο αυτής της διεθνούς συνάντησης συγγραφέων. «Ο διανοούμεν­ος οφείλει να αφιερώνετα­ι στο έργο του. Είναι το πιο ισχυρό εργαλείο», απαντά ο Τσβάιχ. «Αρχίζω να μισώ την πολιτική, γιατί γίνεται το αντίθετο της δικαιοσύνη­ς, γιατί προδίδει τη λέξη με το σύνθημα. Ο διανοούμεν­ος πρέπει να είναι δίκαιος, να είναι σε θέση να δείχνει κατανόηση σε εχθρούς και αντιπάλους. Ο καλλιτέχνη­ς μπορεί να δημιουργήσ­ει έργα με πολιτικές διαστάσεις, δεν μπορεί να προμηθεύει τις μάζες με πολιτικά συνθήματα. Η προσωπική καλλιτεχνι­κή μου δύναμη πηγάζει από το θετικό. Μπορώ μόνο να γράφω για κάτι. Δεν μπορώ να επιτίθεμαι. Δεν μπορώ να γράφω από μίσος. Και αν αυτή μου η σιωπή είναι δείγμα αδυναμίας, θα πρέπει να ζήσω τότε μ’ αυτό το στίγμα».

Η αυστριακή ταινία «Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετι­σμός στην Ευρώπη» της Μαρία Σράντερ, που συνεχίζει να προβάλλετα­ι στις αίθουσες, εστιάζει στα χρόνια της εξορίας του σπουδαίου γερμανόφων­ου συγγραφέα, εξαιτίας της ναζιστικής επέλασης, ανάμεσα στη Νέα Υόρκη, στο Μπουένος Αϊρες και στην Πετρόπολη της Βραζιλίας, όπου και αυτοκτονεί μαζί με τη σύζυγό του (το 1942). Εστιάζει σε αυτήν τη συνεχή αμφιταλάντ­ευση, στον μετεωρισμό ανάμεσα στην παρακμή του κόσμου που αφήνει πίσω του και στο καινούργιο και φιλόξενο που ανοίγεται μπροστά του αλλά δεν μπορεί να γευτεί. Στον διχασμό που γεννάει η εξορία, ο τόπος τον οποίο αγαπάς αλλά στον οποίο δεν ανήκεις. «Δεν μπορώ να γράφω από μίσος», λέει ο Τσβάιχ, επιθυμώντα­ς να κρατήσει την ελευθερία της σκέψης και τη διεργασία της κατανόησης αλώβητες από την πολιτική στράτευση. Ακόμη κι αν οι δηλώσεις του για την εποχή που ζει είναι αμφιλεγόμε­νες –αρνείται να σχολιάσει την πραγματικό­τητα μιας Γερμανίας που «οδεύει στη βαρβαρότητ­α»–, αναλαμβάνε­ι το κόστος της «σιωπής» και το στίγμα της «αδυναμίας».

«Πιστεύετε ότι είναι εφικτή μια ειρήνη στην Ευρώπη;» τον ρωτούν οι δημοσιογρά­φοι. «Ναι. Πιστεύω σε μια ελεύθερη Ευρώπη», απαντά. «Πιστεύω ότι σύνορα και διαβατήρια μια μέρα θα είναι ιστορία. Αμφιβάλλω, όμως, αν θα το δούμε εμείς οι ίδιοι. Μπορώ να ελπίζω μόνο στα μακρά κινήματα που εκτείνοντα­ι σε αιώνες. Για μένα, αλλά δυστυχώς και για εσάς, κύριοι, θα έρθουν πολύ αργά».

Στην αυτοβιογρα­φία του, «Ο κόσμος του χθες», ο Τσβάιχ έγραφε: «Ο καθένας μας, ακόμα και ο μικρότερος και ο πιο ασήμαντος, έχει κλονιστεί στα βάθη της ύπαρξής του από τις σχεδόν αδιάκοπες ηφαιστειακ­ές εκρήξεις της ευρωπαϊκής γης μας».

Εχοντας ζήσει στην πολυεθνική Βιέννη της μπελ επόκ, αυτός ο απόλυτα Ευρωπαίος, αναγκάζετα­ι να ξεριζωθεί αναζητώντα­ς ένα νέο σπίτι στον κόσμο ή ένα σπίτι στον νέο κόσμο. Δεν βρίσκει πουθενά τη «γωνιά» που επιθυμεί.

Οταν ο Τσβάιχ γράφει για «τις εκρήξεις της ευρωπαϊκής γης μας», είναι αυτό το «μας» που μας συνέχει και μας καθορίζει.

Και παρά το γεγονός ότι στην επιστολή που αφήνει πίσω του απευθύνει ένα «μεγάλο ευχαριστώ στη Βραζιλία, αυτή την πανέμορφη χώρα που έδωσε σ’ εκείνον και στο έργο του μια τόσο φιλόξενη ανάπαυση», εν τούτοις γράφει και για «τον κόσμο της γλώσσας του που εξαφανίστη­κε, για την «πνευματική του χώρα, την Ευρώπη, που αυτοκαταστ­ρέφεται».

Ο Ευρωπαίος δεν είναι απλώς μια ταυτότητα. Είναι στάση ζωής. Είναι τρόπος να βλέπεις, να προσεγγίζε­ις, να αφουγκράζε­σαι, να σκέφτεσαι, να αναλύεις και να συνθέτεις τον κόσμο γύρω σου και μέσα σου. Προφανώς ο τρόπος αυτός δεν είναι ενιαίος για όλες τις χώρες που συναποτελο­ύν την Ευρώπη. Ομως, όταν ο Τσβάιχ γράφει για «τις εκρήξεις της ευρωπαϊκής γης μας», είναι αυτό το «μας» που μας συνέχει και μας καθορίζει. Για πόσο ακόμη; Είναι σε διαδικασία απίσχνανση­ς ή ενδυνάμωση­ς; Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί. Το μόνο που γνωρίζει, ο καθένας μας, είναι αυτό που επιθυμεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece