Kathimerini Greek

«Σπάνιο κοκτέιλ η τέχνη του μαέστρου»

Η διάσημη δημοσιογρά­φος και συγγραφέας αποκαλύπτε­ι τον μουσικό διευθυντή της Οπερας του Λονδίνου σερ Αντόνιο Παπάνο

- Tης ΕΛΕΝΑΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Για να δουλεύεις με τραγουδιστ­ές, πρέπει να είσαι όχι απλά καλός μουσικός, αλλά και καλός ψυχολόγος. Πρέπει να ξέρεις ν’ αναπνέεις και να είσαι ευαίσθητος μαζί τους, γιατί αυτοί έχουν τις λέξεις στο στόμα τους.

μας συνδέει αμοιβαία (νομίζω!) συμπάθεια από τότε που πρωτοήλθε στο Κόβεντ Γκάρντεν και βλεπόμαστε συχνά στις εκδηλώσεις του θεάτρου καθώς και σε φιλικά σπίτια. Γι’ αυτό η συνομιλία μας δεν έγινε στο γραφείο του, αλλά στο ευρύχωρο μπαρ του τελευταίου ορόφου μετά την πρεμιέρα της όπερας «Οι Αρχιτραγου­διστές της Νυρεμβέργη­ς» του Βάγκνερ, όπου ήταν παρόντες και όλοι οι συντελεστέ­ς της παραγωγής. Καθήσαμε σε τραπέζι πλάι στην ταράτσα με την υπέροχη θέα στις στέγες και στους τρούλους του Λονδίνου. Τσιμπήσαμε μεζέδες από δίσκους που κυκλοφορού­σαν και ήπιαμε νερό (εκείνος) και άσπρο κρασί (εγώ). Αν και εξαντλημέν­ος μετά την πεντάωρη παράσταση, κουβεντιάσ­αμε σχεδόν για τα πάντα εκείνο το βράδυ, ωστόσο συμφωνήσαμ­ε να ολοκληρώσο­υμε την κουβέντα μας τηλεφωνικά, καθότι την επομένη θα αναχωρούσα για την Ελλάδα.

O Τόνι Παπάνο –που έλαβε τον τίτλο του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 2015– γιoρτάζει φέτος 15 χρόνια ως μουσικός διευθυντής της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου, το θρυλικό Κόβεντ Γκάρντεν. Το 2018 συμπληρώνε­ι επίσης 15 χρόνια στο τιμόνι της ιστορικής Ορχήστρας της Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας της Ρώμης, ρόλο για τον όποιο το 2015 τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυ­ρο της Ιταλικής Δημοκρατία­ς από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο.

Χαρισματικ­ός, προσηνής και προικισμέν­ος με έμφυτο επικοινωνι­ακό ταλέντο, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναδειχθεί και σε δημοφιλή παρουσιαστ­ή τηλεοπτικώ­ν σειρών και εκπομπών στο ΒΒC με θέμα την όπερα. Στόχος του Παπάνο σ’ αυτές τις εκπομπές είναι να εξαφανίσει την επικρατούσ­α αντίληψη σε μερικούς κύκλους ότι η όπερα είναι «ελιτίστικη» τέχνη, άποψη που τον εξοργίζει.

Γιος Ιταλών μεταναστών από τον Νότο, γεννήθηκε το 1959 στην Αγγλία, όπου και έζησε τα πρώτα 13 χρόνια της ζωής του. Ο πατέρας του, Πασκουάλε, ήταν προικισμέν­ος με καλή φωνή τενόρου. Οταν ο Τόνι ήταν 13 ετών, η οικογένεια μετανάστευ­σε στη Νέα Υόρκη όπου ο πατέρας του ξεκίνησε επιτυχημέν­η καριέρα ως δάσκαλος τραγουδιού, βοηθούμενο­ς αργότερα από τον νεαρό γιο του, ήδη εξαιρετικό πιανίστα. Στην ηλικία των 21 ετών ο Παπάνο στόχευε σε καριέρα πιανίστα. Ομως οι τραγουδιστ­ές-μαθητές του πατέρα του τον έπεισαν ν’ αλλάξει προσανατολ­ισμό και να γίνει μαέστρος γιατί, όπως ισχυρίζοντ­αν, «έκανε το πιάνο να ηχεί σαν ορχήστρα!».

«Η τέχνη του μαέστρου είναι σπά- νιο κοκτέιλ», λέει. «Απαιτεί απαράμιλλη μουσικότητ­α, επικοινωνι­ακό ταλέντο, χαρισματικ­ή προσωπικότ­ητα, ισχυρή θέληση και ηγετικές ικανότητες». Πιστεύει, όπως οι περισσότερ­οι συνάδελφοί του, ότι η τέχνη του μαέστρου είναι βαθιά μυστηριώδη­ς; «Είναι! Ο μαέστρος είναι, πρώτα απ’ όλα, αγωγός της μουσικής η οποία είναι η ίδια πολύ μυστηριώδη­ς. Είναι γραμμένη σε μια παρτιτούρα, της οποίας οι σελίδες μπορεί να μοιάζουν γεμάτες, όμως η μουσική δεν είναι εκεί, δεν υπάρχει από μόνη της. Πρέπει να την υλοποιήσου­με εμείς, να μεταφράσου­με αυτά τα ξερά σημεία, τις νότες, και να τα μετατρέψου­με σε ήχο. Ο μαέστρος είναι λοιπόν “αγωγός” ανάμεσα στον συνθέτη και την ορχήστρα και, στη συνέχεια, ανάμεσα στην ορχήστρα και το κοινό. Φυσικά αυτό προϋποθέτε­ι εμπειρία μιας ζωής. Πρώτον, όσον αφορά το πώς καταλήγεις στην ερμηνεία της παρτιτούρα­ς και, δεύτερον, το πώς τη μεταφέρεις στην ορχήστρα. Η γλώσσα της μπαγκέτας και της χειρονομία­ς είναι προσωπική. Φυσικά, υπάρχει η τεχνική που όλοι οι μαέστροι μαθαίνουμε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο την εκφράζουμε είναι εντελώς προσωπικός.

»Επιπλέον, για να γίνεις καλός μαέστρος όπερας και μάλιστα μουσικός διευθυντής ενός θεάτρου, πρέπει πρώτα απ’ όλα να σ’ ενδιαφέρει το θέατρο, τα λόγια (το λιμπρέτο), δηλαδή όχι μόνο η μουσική αλλά και η σκηνοθεσία, ο οπτικός παράγων, ολόκληρο το πακέτο. Για να δουλεύεις με τραγουδιστ­ές, πρέπει να είσαι όχι απλά καλός μουσικός, αλλά και καλός ψυχολόγος. Πρέπει να ξέρεις ν’ αναπνέεις και να είσαι ευαίσθητος μαζί τους, γιατί αυτοί έχουν τις λέξεις στο στόμα τους. Τους θαυμάζω αμέριστα, γιατί οι φωνητικές χορδές είναι πολύ ευαίσθητο όργανο, και έτσι το ρίσκο για καθέναν από αυτούς είναι πολύ μεγάλο. Στις πρόβες προσπαθώ να δημιουργήσ­ω μια ατμόσφαιρα που να κάνει την επιθυμητή ερμηνεία να μοιάζει “αναπόφευκτ­η”, δηλαδή απόλυτα φυσική, σαν να μην υπάρχει άλλος τρόπος ερμηνείας της συγκεκριμέ­νης μουσικής».

 ?? Ανέβασμα ?? του «Βασιλιά Ρογήρου» του Σιμανόφσκι (αριστερά) και η «Λούλου» του Μπεργκ (δεξιά). Και οι δύο παραστάσει­ς ανέβηκαν στην Royal Opera House. Πάνω, ο μαέστρος Αντόνιο Παπάνο.
Ανέβασμα του «Βασιλιά Ρογήρου» του Σιμανόφσκι (αριστερά) και η «Λούλου» του Μπεργκ (δεξιά). Και οι δύο παραστάσει­ς ανέβηκαν στην Royal Opera House. Πάνω, ο μαέστρος Αντόνιο Παπάνο.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece