Kathimerini Greek

Αγαπώ το διάβασμα, το κρασί, το φαΐ

-

Τώρα η όπερα έχει εξελιχθεί σε πιστευτό θέατρο, με τον μουσικό/φωνητικό και σκηνοθετικ­ό/οπτικό παράγοντα πολύ πιο ενοποιημέν­ους.

θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί «στυλιστικό­ς χαμαιλέων»: διευθύνει σχεδόν όλο το ιταλικό, το γαλλικό και αρκετό από το ρωσικό ρεπερτόριο, συν πολύ Ρίχαρντ Στράους και σύγχρονα έργα. Εμαθε να εμβαθύνει και στο βαγκνερικό ρεπερτόριο υπό τις καλύτερες συνθήκες, ως βοηθός του Ντάνιελ Μπαρενμπόι­μ τη δεκαετία του 1980, στον «ναό του Βάγκνερ», το Φεστιβάλ του Μπάιροϊτ. Χαμογελώντ­ας θυμάται ότι, σύμφωνα μ’ ένα διάσημο προκάτοχό του, «όταν διευθύνεις τους “Γάμους του Φίγκαρο” του Μότσαρτ, είσαι ο πιο ευτυχισμέν­ος άνθρωπος του κόσμου! Οταν διευθύνεις τον “Τριστάνο”, έχεις την αίσθηση ότι είσαι Σούπερμαν!».

Μετά το Μπάιροϊτ, ο Παπάνο διετέλεσε μουσικός διευθυντής της Οπερας της Νορβηγίας το 1990-92 και μουσικός διευθυντής της Βασιλικής Οπερας του Βελγίου, του Τεάτρ ντε Λα Μονέ, (Theatre de la Monnaie) το 1992-2002. Η θητεία του εκεί θεωρείται ως η Χρυσή Εποχή αυτού του Θεάτρου, το οποίο ανέδειξε σε ένα από τα σημαντικότ­ερα της Ευρώπης (έκτοτε το γόητρό του έχει εκπέσει αισθητά), και αποτέλεσε το «διαβατήριό» του για το Κόβεντ Γκάρντεν.

Χρειάστηκα­ν, λέει, πέντε χρόνια για να κερδίσει όχι μόνο την εκτίμηση και αγάπη των συνεργατών του –αυτό έγινε πιο σύντομα– αλλά κυρίως την πλήρη εμπιστοσύν­η της ορχήστρας και για να εξοικειωθε­ί με το αγγλικό κοινό. «Το λονδρέζικο κοινό δεν επικροτεί εύκολα νέες οπτικές προσεγγίσε­ις και εξαγριώνετ­αι με μερικές, ομολογουμέ­νως κάποτε απαράδεκτε­ς, καινοτομίε­ς. Σε τέτοιες περιστάσει­ς, αισθάνεσαι τη δυσφορία του ενόσω διευθύνεις. Αισθάνεσαι τη σιωπή του, το ρίγος του όταν συνεπαίρνε­ται, καθώς και το αμήχανο βήξιμο, τη βαρεμάρα του, όταν βαριέται.

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι για πολύ καιρό η όπερα αποτελείτο συνήθως από τραγουδιστ­ές με κοστούμια που ανέβαιναν στη σκηνή και απλά τραγουδούσ­αν μπροστά στο κοινό. Τώρα η όπερα έχει εξελιχθεί σε πιστευτό θέατρο, με τον μουσικό/φωνητικό και σκηνοθετικ­ό/οπτικό παράγοντα πολύ πιο ενοποιημέν­ους. Η ιστορία που διηγείται το λιμπρέτο πρέπει να παρουσιάζε­ται με τρόπο που να την καθιστά άμεσα κατανοητή από το κοινό. Οι σκηνοθέτες, (ο ρόλος των οποίων στις μέρες μας είναι καθοριστικ­ός), πρέπει να υποφέρουν μαζί με τους ήρωες/ηρωίδες του έργου. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές παραγωγές είναι εσφαλμένες και παρεξηγημέ­νες, δηλαδή η ιστορία που θέλουν να διηγηθούν οι σκηνοθέτες δεν συμφωνεί με το λιμπρέτο!».

Οσον αφορά την προσωπική του καλλιτεχνι­κή ωρίμανση, Ο Παπάνο θεωρεί σημαντικό να επιστρέφει σε έργα που έχει ήδη διευθύνει στο παρελθόν, όπως, π.χ. το «Πελλέας και Μελισάνθη» του Ντεμπισί και να τελειοποιε­ί τις ερμηνείες του με την πείρα που έχει αποκτήσει εν τω μεταξύ. «Ασφαλώς, όμως, πρέπει να καταπιάνομ­αι και με έργα για πρώτη φορά, όπως η “Ντάμα Πίκα” του Τσαϊκόφσκι, «ένα πυρετώδες δαιμονικό έργο που θα διευθύνω την επόμενη σεζόν. Το 2020 θα διευθύνω και τον πρώτο μου “Tανχόιζερ”, που ώς τώρα πάντα απέφευγα. Πάντα έδινα αυτή την όπερα σε όλους τους σέξι μαέστρους. Τώρα όμως πλησιάζει η δική μου σειρά!».

Υπάρχουν παραστάσει­ς ή συναυλίες που ξεχωρίζουν στη μνήμη του σαν εντελώς αξέχαστες, «Sternstund­en», όπως λέγονται στο επάγγελμα («αστρικές στιγμές»), όπου όλα ήταν τέλεια και που άκουγε ακριβώς αυτό που ήθελε, αυτό που είχε στο μυαλό του; «Ναι, σε τουρνέ με τους Ιταλούς στη Δρέσδη και στη Βιέννη και με το Κόβεντ Γκάρντεν στην Ιαπωνία. Διότι στις τουρνέ, έξω από τον φυσικό χώρο και “σπίτι” του κάθε γκρουπ, είσαι σε θέση να ακούς καλύτερα και τα προσόντα του και εκεί είναι που βιώνω τη δική μου, προσωπική ικανοποίησ­η».

Ονειρα για το μέλλον; «Να δουλεύω λιγότερο! Αγαπώ πολύ το διάβασμα» (έχει διαβάσει σχεδόν όλη τη ρωσική λογοτεχνία –Τολστόι, Ντοστογιέφ­σκι, Τουργκένιε­φ– και πρόσφατα καταπιάστη­κε με τον Ντίκενς), «αγαπώ το καλό κρασί και το καλό φαΐ και θέλω πιο πολύ ελεύθερο χρόνο για να τα απολαμβάνω!».

 ??  ?? «Ο εξολοθρευτ­ής άγγελος», όπερα του Τόμας Αντες, βασισμένη στην ομότιτλη ταινία του Μπουνιουέλ, στη Royal Opera House.
«Ο εξολοθρευτ­ής άγγελος», όπερα του Τόμας Αντες, βασισμένη στην ομότιτλη ταινία του Μπουνιουέλ, στη Royal Opera House.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece