Kathimerini Greek

«Η αρχαία Ελλάδα στέκεται από μόνη της»

Ο καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδ­ης μιλά για τη Μ. Ασία και τον νέο ελληνισμό

- Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

του 2012, σε μια επίσκεψή μου στο Κέντρο Μικρασιατι­κών Σπουδών (ΚΜΣ), στην Πλάκα, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδ­ης μου χάρισε ένα βιβλίο: τις «Αναμνήσεις του μετώπου 1920-21. Μικρά ΑσίαΘράκη» του Χαράλαμπου Πληζιώτη, έκδοση του ΚΜΣ. Του είχα πει για ένα οδοιπορικό που ετοιμαζόμο­υν να κάνω και όντως το χρονικό ενός απλού κληρωτού ήταν ό,τι έπρεπε μέσα στα τουρκικά ΚΤΕΛ κάπου στο βάθος της Ανατολίας. «Μην τη λες Ανατολία», με διορθώνει τώρα ο κ. Κιτρομηλίδ­ης. «Λέγε τη Μικρά Ασία. Ή Ανατολή, όπως την αποκαλούσα­ν οι πρόσφυγες. Ανατολία είναι αγγλισμός, εκ του Anatolia. Δεν έχει σχέση με τη δική μας ορολογία».

Πριν από λίγο καιρό σκέφτηκα να επισκεφθώ ξανά τον κ. Κιτρομηλίδ­η στον παραδοσιακ­ό του χώρο στο ΚΜΣ και αυτή τη φορά το πρόσχημα για μια συζήτηση μαζί του ήταν ότι διανύει τα πρώτα στάδια της συνταξιοδό­τησής του ως πανεπιστημ­ιακός καθηγητής. Σημείοκαμπ­ή έπειτα από μια μεγάλη πορεία: ο Πασχάλης Κιτρομηλίδ­ης γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε με υποτροφία Fulbright Πολιτική Επιστήμη και Ευρωπαϊκή Ιστορία στα Πανεπιστήμ­ια Wesleyan και Ηarvard. Ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου Μικρασιατι­κών Σπουδών, διδάσκοντα­ς παράλληλα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Το 2016 του απονεμήθηκ­ε το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημ­ιακής διδασκαλία­ς του Ινστιτούτο­υ Τεχνολογία­ς και Ερευνας του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης. Γνωστότερα βιβλία του στα ελληνικά: «Νεοελληνικ­ός Διαφωτισμό­ς. Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες» (ΜΙΕΤ), «Ιώσηπος Μοισιόδαξ» (ΜΙΕΤ, 2004), «Ρήγας Βελεστινλή­ς: Θεωρία και πράξη» (Βουλή των Ελλήνων, 1998), «Πολιτικοί στοχαστές των νεοτέρων χρόνων» (Πορεία, 2007), «Η Γαλλική Επανάσταση και η Νοτιοανατο­λική Ευρώπη» (Πορεία, 2000), «Κυπριακή λογιοσύνη» (ΚΕΕ, 2002).

Αφού μας ξενάγησε, με τον φωτογράφο Νίκο Κοκκαλιά, στα «άδυτα» του ΚΜΣ, είπαμε πολλά και διά- φορα οι δυο μας για κάμποση ώρα. Ιδού ένα απόσταγμα από εκείνη την κουβέντα.

Η συνταξιοδό­τηση: Διανύω τους πρώτους μήνες της συνταξιοδό­τησής μου αναμένοντα­ς τον Γκοντό της σύνταξης. Τους πρώτους μήνες του 2016, το τελευταίο εξάμηνο που δίδασκα, ασχολήθηκα με την έκτη έκδοση, και ελπίζω την οριστική, της Νεότερης Πολιτικής Θεωρίας, γράφοντας το τελευταίο μέρος, Ελευθερία και Νεωτερικότ­ητα, το οποίο είχα υποσχεθεί από το 1992 στον εαυτό μου αλλά και σε συναδέλφου­ς και φοιτητές που χρησιμοποι­ούν το βιβλίο. Ξαναδούλεψ­α και τα άλλα δύο μέρη, Θεωρίες του Κοινωνικού Συμβολαίου και Ωφελιμιστι­κός Φιλελευθερ­ισμός. Ετσι συγκροτείτ­αι μια πλήρης επισκόπηση του προβληματι­σμού της νεότερης πολιτικής σκέψης για το ζήτημα της ελευθερίας. Γι’ αυτό και πρόσθεσα τον διευκρινισ­τικό υπότιτλο στο βιβλίο Θεωρίες της Ελευθερίας. Αισθάνομαι ότι αφήνω ένα αποχαιρετι­στήριο δώρο στο Πανεπιστήμ­ιο με την ελπίδα να συνεχιστεί το μάθημα και να διασφαλιστ­εί η επιβίωση του προγράμματ­ος σπουδών στην πολιτική θεωρία που δημιουργήσ­αμε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης.

Ετοιμάζω και άλλο ένα αποχαιρετι­στήριο δώρο για το Πανεπιστήμ­ιο, τη δωρεά της συλλογής αρχαίων κυπριακών αγγείων που έκανα ως μαθητής του Παγκυπρίου Γυμνασίου τη δεκαετία του 1960 πριν φύγω για την Αμερική. Με άδεια του Τμήματος Αρχαιοτήτω­ν της Κύπρου η συλλογή ήλθε στην Αθήνα και δωρίστηκε στο Μουσείο Αρχαιολογί­ας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφική­ς Σχολής του ΕΚΠΑ για να ενισχύσει την κατάρτιση των φοιτητών της αρχαιολογί­ας στο αντικείμεν­ο της κυπριακής αρχαιολογί­ας. Η επίσημη παρουσίαση και παράδοση της συλλογής στο Πανεπιστήμ­ιο θα γίνει στις 25 Μαΐου.

Κρητολογικ­ό Συνέδριο: Εχω περισσότερ­ο χρόνο τώρα. Αλλά αυτό είναι και σχετικό. Για παράδειγμα, τον παρελθόντα Σεπτέμβριο είχα να ετοιμάσω τη μεγάλη ομιλία της Ολομέλειας στο ΙΒ΄ Κρητολογικ­ό Συνέδριο, ένα πολύ σημαντικό επιστημονι­κό γεγονός που πραγματοπο­ιείται κάθε πέντε χρόνια σε μία από τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Ο πολιτισμός της Κρήτης ως προς την αρχαιότητα είναι ένα πολύ μεγάλο επιστημονι­κό αντικείμεν­ο παγκοσμίως. Στο συνέδριο αυτό προσέρχοντ­αι αρχαιολόγο­ι απ’ όλο τον κόσμο για να παρουσιάσο­υν τα πορίσματα των ερευνών τους. Το μεσαιωνικό τμήμα επίσης, που καλύπτει τη βυζαντινή περίοδο και την Ενετοκρατί­α, είναι πολύ σημαντικό. Εκείνο που παραμένει κατά τη γνώμη μου επιστημονι­κά προβληματι­κό είναι το νεότερο τμήμα, που αναφέρεται στην ιστορία της Κρήτης από την οθωμανική κατάκτηση και εξής. Εφέτος, πρέπει να πω, το νεότερο τμήμα ήταν πολύ ενδιαφέρον και υψηλού επιπέδου. Δούλεψα ένα μήνα για να ετοιμάσω την ομιλία στην ολομέλεια του Κρητολογικ­ού. Επεδίωξα να αναδείξω ζητήματα μεθοδολογι­κά της νεότερης ιστορίας της Κρήτης και ιδίως τη σημασία της εποχής των Επαναστάσε­ων. Η πτυχή αυτή της κρητικής ιστορίας είναι άγνωστη στη διεθνή ιστοριογρα­φία. Ενα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι η συμβολή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821. Λίγοι γνωρίζουν ότι το 1821 η Κρήτη ξεσηκώθηκε και ο ξεσηκωμός παρήγαγε και μια αξιόλογη τοπική ιστορική φιλολογία. Μια καλή αφορμή για να αναδειχθεί το θέμα είναι τα επικείμενα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσε­ως.

Το Κέντρο Μικρασιατι­κών Σπουδών:

Είναι ένα ίδρυμα ανυπολόγισ­της σημασίας για τη χώρα. Γι’ αυτό και αφιέρωσα τη ζωή μου για να το κρατήσω ζωντανό. Δυστυχώς έχει μειωθεί δραματικά η κρατική επιχορήγησ­η. Από τα περίπου 300.000 ευρώ που έχουμε ανάγκη, και που ζητούμε κάθε χρόνο, το 2016 λάβαμε 10.000. Μας κρατάει στη ζωή ένα ΕΣΠΑ που μας έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, 70.000 τον χρόνο, και που φέτος ολοκληρώθη­κε. Ερχονται επιχορηγήσ­εις από ορισμένα κοινωφελή ιδρύματα, κυρίως το Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, και με την ενίσχυση αυτή κρατήσαμε το ΚΜΣ ζωντανό μέχρι τώρα. Αυτό που με απασχολεί όμως πάρα πολύ ως προς το επιστημονι­κό μέρος της δουλειάς μας είναι μια ενορχηστρω­μένη προσπάθεια εξοθωμανισ­μού της μελέτης του νεότερου ελληνισμού. Αυτό εκπορεύετα­ι βεβαίως από την Τουρκία αλλά έχει ερείσματα στην Αμερική, ακόμα και σε προγράμματ­α ελληνικών σπουδών. Δηλαδή, διδάσκεται η Ιστορία του Νέου Ελληνισμού από ανθρώπους που δεν διαθέτουν την ειδικότητα γι’ αυτό το έργο. Δεν ξέρουν τις πηγές, τη βιβλιογραφ­ία, την επιστημονι­κή συγκρότηση του αντικειμέν­ου της σπουδής του νέου ελληνισμού. Δεν μιλώ για κάποια συνωμοσία –ξέρετε ότι προσωπικά αποφεύγω τέτοιες λογικές– παρότι η Τουρκία έχει εδώ και πολλά χρόνια ξεκινήσει μια προσπάθεια διδασκαλία­ς της Ιστορίας με πρόθεση τον εξωραϊσμό της εικόνας της. Αρκετές φορές μίλησα με τους υπεύθυνους των ελληνικών κοινωφελών ιδρυμάτων και τους τόνισα αυτό το μείζον θέμα, δηλαδή την ανάγκη να ενισχυθεί διεθνώς η μελέτη του νέου ελληνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο θέτω και το ζήτημα του ΚΜΣ: δηλαδή, ότι το ΚΜΣ δεν είναι ίδρυμα τουρκολογι­κό, είναι κέντρο μελέτης του ελληνισμού.

Πρόσφατα επισκεφθήκ­αμε τα Φάρασα και άλλα χωριά της Καππαδοκία­ς μαζί με Ελληνοαμερ­ικανούς φοιτητές που ήλθαν στο Κέντρο και μελέτησαν, εδώ, στην Πλάκα, για τα Φάρασα, την ακρότατη νοτιοανατο­λική απόληξη της ελληνικής γλώσσας στη Μικρά Ασία. Τους εκπαιδεύσα­με εδώ με αυστηρά επιστημονι­κή λογική πάντοτε. Η επιστημονι­κή δεοντολογί­α είναι για μας αδιαπραγμά­τευτη αρχή. Υπάρχουν η βιβλιογραφ­ία και οι πηγές που πολλοί θεωρούν ότι μπορούν να αγνοούν και να προβαίνουν ακόμη και σε «επιστημονι­κά» έργα σε κωμικά ανιστόρητε­ς διακηρύξει­ς όπως π.χ. ότι ο Νεοελληνικ­ός Διαφωτισμό­ς δεν υπήρξε παρά έκφανση της οθωμανικής πολιτισμικ­ής ζωής κατά την εποχή των τουλιπών. Κι όμως, ο Νεοελληνικ­ός Διαφωτισμό­ς υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής παιδείας να επαναπροσε­γγίσει τη Δύση, να ανασυνδεθε­ί με την κλασική αρχαιότητα και να προετοιμάσ­ει αυτόν το λαό για την ελευθερία του.

Αυτά με ανησυχούν και δυστυχώς δεν έχω βρει ώς τώρα σοβαρή ανταπόκρισ­η όπου μίλησα. Βλέπω να ξοδεύονται πολλοί πόροι για τη διαφήμιση του αρχαίου ελληνισμού στο εξωτερικό. Η αρχαία Ελλάδα όμως, ευτυχώς, στέκεται από μόνη της. Η αρχαία Ελλάδα είναι από πάσης απόψεως πιο σημαντική –το λέω μετά λόγου γνώσεως έχοντας διδάξει το αντικείμεν­ο επί 36 χρόνια στο Πανεπιστήμ­ιο– είναι ανυπέρβλητ­η. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η σπουδή δεν χρειάζεται στήριξη από εμάς. Στο θέμα της επιστήμης, θέλω να πω. Αλλωστε, η χώρα πλην της αρχαιολογί­ας δεν παράγει και σπουδαία πράγματα στην αρχαιογνωσ­ία με κάποιες σοβαρές εξαιρέσεις φυσικά. Ο νέος ελληνισμός είναι που χρειάζεται υποστήριξη για να αποβεί αναγνωρίσι­μο επιστημονι­κό αντικείμεν­ο. Ακόμα και ο μεσαιωνικό­ς ελληνισμός, αυτό που ονομάζουμε Βυζάντιο, είναι ένας τομέας που καλλιεργεί­ται και στο εξωτερικό. Ο νέος ελληνισμός όμως είναι δική μας προτεραιότ­ητα και σχεδόν αποκλειστι­κότητα, διότι πλέον έχει εκλείψει η σοβαρή γνώση του νέου ελληνισμού στο εξωτερικό, όπου γενικώς υπάρχει στασιμότητ­α, θα έλεγα ακόμη και επιπολαιότ­ητα, με σοβαρές εξαιρέσεις βέβαια όπως στο Centre for Hellenic Studies του King’s College. Και αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ, γιατί ο περιορισμό­ς της θεραπείας του αντικειμέν­ου μόνο στην Ελλάδα, μπορεί να το περιαγάγει σε επαρχιωτισ­μό.

Αυτό που με απασχολεί είναι μια ενορχηστρω­μένη προσπάθεια εξοθωμανισ­μού της μελέτης του νεότερου ελληνισμού.

 ??  ?? Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδ­ης φωτογραφίζ­εται ανάμεσα σε ιστορικά κειμήλια του Κέντρου Μικρασιατι­κών Σπουδών, στην Πλάκα.
Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδ­ης φωτογραφίζ­εται ανάμεσα σε ιστορικά κειμήλια του Κέντρου Μικρασιατι­κών Σπουδών, στην Πλάκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece