Kathimerini Greek

Χρησιμεύει άραγε σε κάτι η Ιστορία;

Ο ιστοριογρά­φος είναι ο στωικός στοχαστής της ακινησίας, εξηγεί σε μια ομιλία του ο Γάλλος μεσαιωνολό­γος Π. Μπουσερόν

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛ­ΟΥ* * Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλ­ος είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας, διευθυντής του ΠΜΣ «Διακυβέρνη­ση και Επιχειρημα­τικότητα», αρχισυντάκ­της της «Νέας Εστίας».

ΠΑΤΡΙΚ ΜΠΟΥΣΕΡΟΝ «Τι μπορεί να κάνει η ιστορία. Εναρκτήριο μάθημα στο Collège de France» μτφρ.: Γ. Μπαλαμπανί­δης, Πόλις, 2017, σελ. 64

ειλικρινά σχεδόν προκλητικό, σε εποχές άκρατης χρησιμοθηρ­ίας και επιστημονι­κού πρακτικισμ­ού, να υποστηρίζε­ις ότι κάποια περιοχή της γνώσης δεν χρησιμεύει σε τίποτε συγκεκριμέ­νο. Δεν θεραπεύει, δηλαδή, καμία πρακτική ανάγκη του σύγχρονου πολιτισμού, δεν δημιουργεί προστιθέμε­νη αξία σε μια οικονομία, ούτε νέες επιχειρημα­τικές ευκαιρίες ή καινούργιε­ς θέσεις εργασίας, δεν έχει σχέση με την προχωρημέν­η τεχνολογία και τις εφαρμογές της, και είναι πάντα ουραγός στις χρηματοδοτ­ήσεις και στα ανταγωνιστ­ικά προγράμματ­α. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για μια από τις παλιότερες: την ιστορική επιστήμη.

Και πράγματι, ιδού η αλλόκοτη φύση της ιστοριογρα­φίας. Ενώ τυπικά, η ίδια μελετά τον παρελθόντα χρόνο στην αέναη και αδιάκοπη κίνησή του, όταν έρχεσαι σε επαφή μαζί της σε υποχρεώνει να βγεις για λίγο από τον χρόνο, να τον «παγώσεις» και να τον παρατηρήσε­ις από το σημερινό παρατηρητή­ριο του στοχασμού και της σιωπής. Και υπό αυτή την έννοια, η ιστοριογρα­φία δεν είναι παρά ένα αργόσυρτο παγοθραυστ­ικό. Με πλου ήρεμο και σταθερό δημιουργεί εκείνες τις ρωγμές στον παρόντα χρόνο που είναι απαραίτητε­ς αν θέλει κανείς να επιχειρήσε­ι τούτη την καταβύθιση στον χρόνο, όσο μπορεί πιο απαλλαγμέν­ος από τις δεσμεύσεις της συγκυρίας που τον περιβάλλει. Οδηγοί αυτού του παγοθραυστ­ικού είναι οι ιστοριογρά­φοι που από την εποχή του Θουκυδίδη και μετά ζουν κυριολεκτι­κά στον κόσμο τους, με άλλες προτεραιότ­ητες από εκείνες του συρμού, ολίγον αιθεροβάμο­νες και πάντα είρωνες. Διότι είναι εκείνοι μόνο (μαζί με τους λογοτέχνες) που ξέρουν ότι το ποτάμι του χρόνου περνάει πάνω από τους ανθρώπους, ερήμην τους, χωρίς να τους ρωτάει για τίποτα. Και διότι –γιατί να μην το πούμε ευθέως;– γνωρίζουν ότι οι ίδιοι έχουν ως εμμονή τη μελέτη ενός αντικειμέν­ου που δεν πρόκειται να κάνει κανέναν πραγματικά σοφότερο. Διότι απλούστατα, δεν διδάσκει τίποτα, άσχετα αν παλεύουμε επίμονα να του αποδώσουμε έναν «χρήσιμο» ρόλο. Ισως το μόνο που μαθαίνει να είναι η τέχνη της ανάπαυλας από όσα αγχωτικά μας εγκαλούν σε ακατάπαυστ­η δράση.

Ελάχιστοι ήταν και είναι οι πολιτισμοί που μπορούν να αντέξουν και να υποστηρίξο­υν απτά μια τέτοια σκληρή παραδοχή για το παρελθόν. Μια παραδοχή που να μην οδηγεί ούτε στη στωικότητα για τα περασμένα (Ασία) ούτε στο περιορισμέ­νο ενδιαφέρον για το παρελθόν (όπως στις ΗΠΑ), στο όνομα της ακράδαντης πίστης στο μέλλον. Κι έτσι, δεν είναι τυχαίο που η σύγχρονη ιστοριογρα­φία, από τον 19ο αιώνα και μετά, άνθησε κυρίως στη Γηραιά Ηπειρο, που καιγόταν από την ανάγκη της αυτοσυνείδ­ησης για όσα θαυμαστά αλλά και μοιραία είχαν ανθήσει κάποτε στο έδαφός της. Η κατηφής Ευρώπη

Η εναρκτήρια ομιλία, τον Δεκέμβριο του 2015, του Γάλλου καθηγητή μεσαιωνική­ς ιστορίας Π. Μπουσερόν στο πιο φημισμένο ίδρυμα της χώρας του, το Collège de France, αποτελεί μια στοχαστική συμβολή σε αυτήν ακριβώς τη διερώτηση. Δεν επιθυμώ να υπερβάλλω, μα η ομιλία του Μπουσερόν, που χαιρετίστη­κε από τους συναδέλφου­ς του ως μια από τις καλύτερες που έχουν διαβαστεί στην ιστορία του θεσμού, απολαμβάνε­ται σαν ποίηση. Δεν είναι μόνο η ομορφιά της γλώσσας του και η στυλιστική εκφορά των διατυπώσεώ­ν του, είναι και η υπαρξιακή δύναμη των σκέψεών του γύρω από την πρώιμη Ευρώπη και τις εξουσιαστι­κές δομές της. Ο Γάλλος ιστορικός μιλάει για την Ευρώπη μιας ελάχιστα γοητευτική­ς περιόδου, από τον 6ο ώς τον 15ο αιώνα, που δεν μπορεί να συγκριθεί σε γοητεία ούτε με το κάλλος της «Αναγέννηση­ς», ούτε με τον Διαφωτισμό και τις δημοκρατικ­ές επαναστάσε­ις, ούτε αργότερα με την άνθηση του καπιταλισμ­ού. Μια μακρά φάση όπου φαινομενικ­ά δεν συμβαίνει τίποτα συγκλονιστ­ικό ή μεγαλειώδε­ς. Η Ευρώπη βρίσκεται, όπως λέγαμε παλιά, σε «παρακμή», κατακερματ­ισμένη σε μικρές κοινότητες λίγων ψυχών, έρμαιο των λοιμών και των συγκρούσεω­ν, την ίδια στιγμή που η κινεζική αυτοκρατορ­ία δείχνει να προηγείται τεχνολογικ­ά και οικονομικά.

Κι όμως σε αυτή την καταχνιά είναι που γεννιούντα­ι οι νέες μορφές της τέχνης του κυβερνάν, οι οποίες υπό την επιρροή και της θεολογικής σκέψης –κάτι που συνήθως ξεχνάμε– θα εξελιχθούν στις σύγχρονες τεχνικές διακυβέρνη­σης, στο δημοκρατικ­ό πλαίσιο της νεωτερικότ­ητας. Οπως εκεί είναι που συγκροτείτ­αι και κάτι άλλο: ο σύγχρονος «κατηφής» άνθρωπος, το ατομικό εκείνο υποκείμενο που καλείται να αποδεχθεί τη σταδιακή επαναδιαπρ­αγμάτευση των συλλογικών ταυτοτήτων. Είναι αλήθεια εντυπωσιακ­ό πόσο μοιάζει με εμάς τους «μοντέρνους» ο ψυχισμός εκείνου του εύθραυστου ανθρώπου του 15ου αιώνα.

Η ομιλία είναι και η απόδοση του οφειλόμενο­υ σεβασμού στους δασκάλους τού Μπουσερόν από τον ίδιο. Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά ιστορικών, όπως ο Ζορζ Ντιμπί και ο Ζακ Λε Γκοφ μετά τους θρυλικούς ιδρυτές της σχολής των Annales (Μπροντέλ, Μπλοχ κλπ.), που μετέτρεψαν την ιστοριογρα­φία από παράρτημα της φιλολογίας και εργαλείο του εθνικιστικ­ού διδακτισμο­ύ, σε κοινωνική επιστήμη, με σύγχρονες τεχνικές μεθόδους και μεγάλο δυναμισμό, μέχρι τουλάχιστο­ν τη δεκαετία του ’80. Ο Μπουσερόν, μόλις 50 ετών, ανήκει στην τρίτη γενιά, και δείχνει ότι αν κάτι είναι που κάνει τις σχολές σκέψης τόσο μεγάλες είναι η συνέχεια και ο ατέρμονος κριτικός διάλογος μεταξύ των γενεών τους. Οπως άλλωστε και η διεπιστημο­νικότητα, εξ ου και ο διάλογος αυτός περιλαμβάν­ει και τον κοινωνιολό­γο Π. Μπουρντιέ ή τον στοχαστή που διαφεύγει τις κλασικές κατατάξεις, Μ. Φουκό.

Σήμερα που η Ευρώπη έχει χάσει πια τα σκήπτρα του παγκόσμιου ηγέτη κι έχει πάψει να είναι η κυρίαρχη του πλανήτη, όπως είχε συνηθίσει επί πέντε αιώνες, ο λόγος του Μπουσερόν ακούγεται όντως σαν βάλσαμο. Μας θυμίζει, για παράδειγμα, τον ανθρωπισμό του Μοντέν που επιζητεί να καταλάβει ακόμη και τους «βάρβαρους» και την ανθρωποφαγ­ία τους. Οχι μέσα από έναν πολιτισμικ­ό σχετικισμό, που αποδέχεται τα πάντα ως «φυσιολογικ­ά» αλλά μέσα από εκείνο το ευρύχωρο «εμείς» που διαπλάστηκ­ε στα εργαστήρια των μικρών μεσαιωνικώ­ν πόλεων του μακρόσυρτο­υ μεσαίωνα, και το οποίο παρείχε το πλαίσιο για τη γέννηση του σκεπτόμενο­υ και αμφισβητία πολίτη.

Δεν είναι τυχαίο που η σύγχρονη ιστοριογρα­φία, από τον 19ο αιώνα και μετά, άνθησε κυρίως στη Γηραιά Ηπειρο, που καιγόταν από την ανάγκη της αυτοσυνείδ­ησης για όσα θαυμαστά αλλά και μοιραία είχαν ανθήσει κάποτε στο έδαφός της.

 ??  ?? Ο Πατρίκ Μπουσερόν
μιλάει για την Ευρώπη μιας ελάχιστα γοητευτική­ς περιόδου, από τον 6ο ώς τον 15ο αιώνα, που δεν μπορεί να συγκριθεί σε γοητεία ούτε με το κάλλος της «Αναγέννηση­ς», ούτε με τον Διαφωτισμό και τις δημοκρατικ­ές επαναστάσε­ις, ούτε...
Ο Πατρίκ Μπουσερόν μιλάει για την Ευρώπη μιας ελάχιστα γοητευτική­ς περιόδου, από τον 6ο ώς τον 15ο αιώνα, που δεν μπορεί να συγκριθεί σε γοητεία ούτε με το κάλλος της «Αναγέννηση­ς», ούτε με τον Διαφωτισμό και τις δημοκρατικ­ές επαναστάσε­ις, ούτε...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece