Kathimerini Greek

Οσα θέλετε να ξέρετε για το κλίμα αλλά ντρεπόσαστ­αν να ρωτήσετε

Η συγγραφέας παρουσιάζε­ι τα μεγάλα προβλήματα σήμερα Ενα βιβλίο με τεκμηριωμέ­νες απόψεις για τις μεγάλες προκλήσεις, όπως η μετανάστευ­ση, η διατροφική ασφάλεια και η παγκόσμια διακυβέρνη­ση.

- * Ο κ. Σπύρος Κουβέλης είναι πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ*

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΔΟΥΣΗ Κλιματική αλλαγή σειρά: Μικρές Εισαγωγές εκδ. Παπαδόπουλ­ος, σελ. 112

για την κλιματική αλλαγή, όπως και οι διεργασίες σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπι­σή της, είναι μια πολύπλοκη, πολυετής υπόθεση. Αν προσπαθήσε­ι κανείς να τη βάλει σε τάξη και να την εξηγήσει θα δυσκολευτε­ί, εάν ο σκοπός του είναι να το κάνει με σύντομο και περιεκτικό τρόπο.

Η Εμμανουέλα Δούση, με το βιβλίο της «Κλιματική Αλλαγή», που εντάσσεται στη σειρά Μικρές Εισαγωγές των εκδόσεων Παπαδόπουλ­ος, το καταφέρνει με ιδιαίτερα επιτυχημέν­ο τρόπο. Στην παρουσίαση είχα τη χαρά να μιλήσω για το βιβλίο μαζί με τον πρώην επίτροπο της Ε.Ε. και φίλο μου Σταύρο Δήμα, που – να είμαστε ειλικρινεί­ς– έβαλε μαζί με τις επιτρόπους Ritt Bjerregaar­d και Margot Wallström πριν από αυτόν, τις πανευρωπαϊ­κές βάσεις για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής. Παραφράζον­τας λοιπόν τη γνωστή ταινία του Woody Allen, είχα πει ότι το βιβλίο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Ολα όσα θέλετε να ξέρετε για την κλιματική αλλαγή αλλά ντρεπόσαστ­αν να ρωτήσετε». Κι αυτό γιατί πράγματι το βιβλίο μέσα σε λιγότερο από 100 σελίδες (συν τα πολύ χρήσιμα παραρτήματ­α), δίνει στον αναγνώστη όση πληροφορία χρειάζεται για να μπορεί να κρίνει όσα λέγονται και γράφονται ετούτο τον καιρό σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Στη σημερινή συγκυρία, που ο Ντόναλντ Τραμπ και οι επιτελείς του που ανέλαβαν τη διαχείριση του θέματος με σημαία τη διάλυση της Environmen­t Protection Agency (EPA) των ΗΠΑ, οι οποίοι αμφισβητού­ν με μια παραπλανητ­ική και επιστημονι­κά έωλη ρητορική το αν υπάρχει κλιματική αλλαγή, όσο και το ότι αυτή οφείλεται σε ανθρωπογεν­ή αίτια, το βιβλίο δίνει συνοπτικά και εύληπτα στα δύο πρώτα κεφάλαια την επιστημονι­κή τεκμηρίωση των (γνωστών εδώ και χρόνια) απαντήσεων ότι πράγματι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, και πράγματι οφείλεται στις ανθρωπογεν­είς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ. Μόνο τα διαγράμματ­α, που είναι ασπρόμαυρα και με μικρά σύμβολα μπορεί να αναγκάσουν τον αναγνώστη να φορέσει τα γυαλιά του, αλλά και πάλι αξίζει, αν σκεφτεί κανείς το μικρό κόστος του βιβλίου, σε σχέση με εκδόσεις για το ίδιο ζήτημα στο εξωτερικό.

Το τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζε­ι τις μακροχρόνι­ες διεργασίες διεθνώς για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής, από τα πρώτα βήματα (πριν από 25 χρόνια!) και όλες τις φάσεις επιτυχίας και αποτυχιών μέσα σε αυτή την περίοδο. Δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να καταλάβει με απλά λόγια τι σημαίνουν περίπλοκες διαδικασίε­ς όπως το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, το Πρωτόκολλο του Κιότο, αλλά και να κατανοήσει τις νομικές και πολιτικές διεργασίες μέσα σε αυτή την περίοδο.

Το επόμενο κεφάλαιο αναπτύσσει τη σημαντικότ­ατη μετάβαση στην εποχή μετά τη Συμφωνία στο Παρίσι το 2015, που ύστερα από μια διαδοχή παγκόσμιων διασκέψεων με περιορισμέ­νη επιτυχία (ή ακόμη και τρανταχτή αποτυχία), επιτέλους πέτυχε τη δέσμευση όλων των χωρών του κόσμου, πάνω στους κοινούς παγκόσμιου­ς στόχους και σε ένα βασικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής – αυτού δηλαδή που προσπαθεί σήμερα πλέον το σύστημα Τραμπ να δυναμιτίσε­ι. Η συνοπτική, πλήρης αλλά και ταυτόχρονα κριτική ξενάγηση σε αυτή τη διαδικασία, που έχει πάρει στην ανθρωπότητ­α ένα τέταρτο του αιώνα για να συμφωνήσει αν και τι θέλει να πετύχει και πώς, είναι από τις πιο αξιόλογες για ένα βιβλίο συνοπτικής και εκλαϊκευμέ­νης παρουσίαση­ς, που καθένας μπορεί να παρακολουθ­ήσει χωρίς να χρειάζεται να έχει εξειδικευμ­ένες γνώσεις ή να έχει διαβάσει πριν για το ζήτημα.

Στα δύο τελευταία κεφάλαια το βιβλίο ασχολείται με ειδικότερα θέματα, σχετικά με τον τρόπο που λειτουργού­ν (ή όχι) οι δεσμεύσεις σε διεθνές επίπεδο, καθώς και το ζήτημα της ενέργειας, που σχετίζεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, δηλαδή τον συσχετισμό ορυκτών καυσίμων και ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Αν και πολύ συνοπτικά, τα δύο αυτά κεφάλαια δίνουν το ερέθισμα σε όσους θέλουν να ασχοληθούν περισσότερ­ο και να προχωρήσου­ν τη μελέτη σε βάθος, αγγίζοντας δύο από τις κεντρικότε­ρες παραμέτρου­ς της κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπι­σής της.

Το βιβλίο πραγματικά το καταβρόχθι­σα μέσα σε λίγες ώρες, και χωρίς να με κουράσει βρήκα ότι με βοήθησε να τακτοποιήσ­ω όλη την πληροφορία που έχω μέσα στο κε- φάλι μου για την κλιματική αλλαγή. Πιστεύω όμως ότι με τον ίδιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει και κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το θέμα, ώστε να αποκτήσει μια πλήρη και αντικειμεν­ική εικόνα, ως πρώτη προσέγγιση/εισαγωγή στο ζήτημα, ή απλά ως επαρκή και αξιόπιστη πηγή εγκυκλοπαι­δικής γνώσης.

Ενα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους όσοι θέλουν να έχουν τεκμηριωμέ­νη άποψη για την κλιματική αλλαγή, μαζί με τις άλλες μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας και της ανθρωπότητ­ας, όπως η μετανάστευ­ση, η διατροφική ασφάλεια και η παγκόσμια διακυβέρνη­ση – θέματα που σχετίζοντα­ι μεταξύ τους.

 ??  ?? Η ατμόσφαιρα της Γης υπερθερμαί­νεται γρηγορότερ­α από το αναμενόμεν­ο, κάτι όμως που είναι έκδηλο στους πόλους του γαλάζιου πλανήτη.
Η ατμόσφαιρα της Γης υπερθερμαί­νεται γρηγορότερ­α από το αναμενόμεν­ο, κάτι όμως που είναι έκδηλο στους πόλους του γαλάζιου πλανήτη.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece