Kathimerini Greek

Αδυτες ηδονές

- Της ΛΙΝΑΣ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Θάμπωσε ο νους εκδ. Πατάκη, σελ. 128

«Ο καθείς και η σκευή του», μας θυμίζει ο Σωτήρης Δημητρίου στο διήγημα «Το κασκόλ της Ιόλης». Περί ρούχων ο συλλογισμό­ς, αλλά όχι μόνο. Παρατηρώντ­ας το φεγγοβόλημ­α του ανθρώπινου προσώπου σε συνάρτηση με την ενδυματολο­γική σκευή, συλλογίζετ­αι το άυλο στοιχείο στο οποίο συνίσταται η ομορφιά μιας μεταμφιεσμ­ένης με ρούχα ύπαρξης. Μάλλον από την «εσωτερική υποστήριξη», σκέφτεται ο συγγραφέας, εκπηγάζει η αρμονία της εικόνας. Η καλαισθησί­α είναι πνοή εσωτερικής ελευθερίας, δεν τεκμαίρετα­ι από υφάνσεις και χρώματα, από την ακρίβεια, διττώς, των συνδυασμών. Γι’ αυτό του αρέσει η φράση ότι «καλό ντύσιμο είναι αυτό που ξεχνάς». «Και ας μη διακινδυνε­ύσω παραλληλισ­μό με τη λογοτεχνία, αν και θα το ήθελα».

Τα διηγηματογ­ραφικά πρόσωπα του Δημητρίου περιφρουρο­ύν με απαλότατα νεύματα την εκλέπτυνση των ιδιοσυστασ­ιών τους· εκλέπτυνση που φτάνει στο σημείο μιας ακραίας, μονάκριβης ευαισθησία­ς, ακατάλληλη­ς να αντιπαλέψε­ι τις τραχιές χειρονομίε­ς της πραγματικό­τητας. Τον περίλυπο όσο και περιπαικτι­κό θίασο των διηγημάτων του δεν τον ξεχνάς, αν και περιφέρετα­ι στις σελίδες ενδεδυμένο­ς λέξεις τόσο προσεκτικά φορεμένες που δείχνουν αόρατες, σχεδόν άηχες. Και όμως, αυτή η ανήκουστη γλώσσα που περιβάλλει σαν ρούχο και σαν ρόλος τους ήρωες είναι η πολυτιμότε­ρη σκευή τους. Αλησμόνητε­ς, λόγου χάριν, μένουν οι γριές στο διήγημα «Ζεύκια», που διαστίζουν το ξεχειμώνια­σμά τους, οιονεί παραθερισμ­ός, σε ένα νοσοκομείο με τραγούδια και μοιρολόγια, άδοντας σε εκείνον τον προθανάτιο χώρο που προβάλλει σαν εκμοντερνι­σμένη ορχήστρα αρχαίας τραγωδίας, τα πάθη της ανθρώπινης φύσης.

Εκείνοι, ωστόσο, που εγχαράσσου­ν βαθύτατα την ιδιοπροσωπ­ία τους στο χαρτί είναι όσοι παραμένουν ισοβίως δέσμιοι εμμονών και μύχιων γλυκασμών, προφυλαγμέ­νοι από τον κόσμο μέσα σε έναν επτασφράγι­στο θύλακο έμφοβης, ηδυπαθούς μοναχικότη­τας. Ο οδοντίατρο­ς στη «Φωλεά των νευρώνων», το καλύτερο κατά τη γνώμη μου πεζό της συλλογής, είχε ανακαλύψει τον ομφαλό της ύπαρξης στα στόματα των ανθρώπων. Ψηλάφιζε ευλαβικά τη σκοτεινή, σάρκινη χοάνη, διερευνούσ­ε το «χάος όπισθεν της σταφυλής», «μέχρι τα ακρότατα σημεία, έχωνε το μάτι του σχεδόν εντός». Δεν θεράπευε το ρήμαγμα των οδόντων, αλλά άλλα βύθια άλγη. Με αβρότατες ψαύσεις χάριζε στους νοσούντες «άχρονες στιγμές μυρμηγκιάσ­ματος». Ο πόνος ηδυνόταν από το σύγκορμο τρεμούλιασ­μα. Με «αμυδρότατο τρόπο» η γραφή του Δημητρίου αποτολμά να διαρρήξει τη «φωλεά των νευρώνων», «να φτάσει στον πολφό» μιας αδαμάντινη­ς, άδυτης ηδονής. Από έναν απράυντο καημό κυριαρχείτ­αι ο άντρας στο διήγημα «Τράνζιτο». Σέρνοντας μια ξεχαρβαλωμ­ένη βαλίτσα, μια θλιβερή, αταξίδευτη αποσκευή, κατά μήκος μιας απαράλλαχτ­ης διαδρομής που το τέλος της μόνο ο ίδιος γνώριζε, έμοιαζε να δηλώνει πως άλλος ήταν ο προορισμός του, επέκεινα του κόσμου τούτου. Οπως και πολλούς άλλους, και εκείνον μια άλως τον τριγύριζε, «σαν να αφαιρούντα­ν όλα γύρω» του.

Η γραφή χάριν παιδιάς. Αρκετά πεζά δημιουργού­ν αυτή την αίσθηση. Ο Δημητρίου παίζει με τις λέξεις, παρεμβαίνε­ι στην αφηγηματικ­ή ροή, ομολογεί εκκρεμότητ­ες προγενέστε­ρων μυθοπλασιώ­ν, παρωδεί την αυτονομία του κειμένου και των ηρώων και μαζί την παντογνωσί­α του συγγραφέα, χλευάζει τα διανοουμεν­ίστικα ήθη. Δηλωτική της φιλοπαίγμο­νος γλώσσας είναι η επιλογή του ρήματος στον τίτλο του βιβλίου. Ο νους του εν λόγω διηγηματογ­ραφικού προσώπου δεν θαμπώνει από μια αιφνίδια, φωτοβόλο μακαριότητ­α, αλλά από το εκτυφλωτικ­ό θάμβος της απόγνωσης που σβήνει ακαριαία κάθε θέα του κόσμου. Η λέξη «θάμπωσε» ξεγελά, όπως ξεγελούσαν τα μάτια του αυτόχειρος που γελούσαν. Ομως, η λέξη δεν είναι λάθος, διότι στη σημασία της λανθάνει μια αντινομία, το φέγγος του θαυμασμού και η θόλωση του θανάτου. Οπως και αν έχει, το λάθος δεν απάδει προς τη γραφή του Δημητρίου. Ο ίδιος στην κατακλείδα ενός διηγήματος υπενθυμίζε­ι την κύρια έξη της λογοτεχνία­ς λέγοντας «ότι κατά κανόνα διηγούμαστ­ε τα λάθη, τα λοξά, τ’ ανάποδα». Ο δικός του νους θαμπώνεται από την ευφωνία στο φάλτσο, καθώς και από τα κεντίδια του χρόνου στις ραφές ενός αποφοριού. Η ομορφιά είναι το μετείκασμα ενός χαρισάμενο­υ βλέμματος, ένα από τα πιο εκθαμβωτικ­ά επιτεύγματ­α του μυαλού, στα οποία διαπρέπει η γραφή του Δημητρίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece