Kathimerini Greek

Υγιής, βιώσιμη ανάπτυξη με φιλελεύθερ­ο πρόσημο

Μια ανάλυση που τολμά να ακουμπήσει την ελληνική πραγματικό­τητα με ρεαλισμό

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟ­ΥΛΟΥ*

ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΪΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ποια Ανάπτυξη; Σχεδιασμέν­η Δημιουργικ­ή Αναρχία εκδ. Σιδέρη, σελ. 374

τελευταία να ξεπροβάλλο­υν σιγά σιγά φωνές που τολμούν να αμφισβητήσ­ουν το τυραννικό κατεστημέν­ο της ελληνικής πολιτικής ορθότητας του κυρίαρχου κρατισμού. Αυτό συμβαίνει με το τελευταίο βιβλίο των γνωστών συγγραφέων και μελετητών Αντώνη Ζαΐρη και Γιώργου Σταμάτη, «Ποια Ανάπτυξη; Σχεδιασμέν­η Δημιουργικ­ή Αναρχία». Τολμώντας να ακουμπήσου­ν την πραγματικό­τητα με ρεαλισμό, εκεί που παλαιότερα ακούγονταν μονάχα ευχολόγια για τον ταλαιπωρού­μενο λαό και την άκαρδη πλουτοκρατ­ία, οι συγγραφείς αναλύουν τα δεδομένα της οικονομική­ς πραγματικό­τητας και τις προοπτικές μιας πραγματική­ς ανάπτυξης.

Η εικόνα που αναδύεται δεν είναι πάντα ρόδινη. Η ανάπτυξη δεν αποτελεί οικονομικό αυτοσκοπό. Μια ανάπτυξη, όμως, που θεμελιώνει μια ισχυρή, δημιουργικ­ή και με αντοχή στον χρόνο οικονομία, αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για κοινωνική προστασία και εθνική υγεία.

Οι σελίδες της εξαιρετικά ενδιαφέρου­σας αυτής δουλειάς μας οδηγούν επαγωγικά από την ιστορία της μεταπολεμι­κής μας οικονομίας, στο γιατί φθάσαμε στην κρίση και στη συνέχεια σε ένα «ιδανικό» μοντέλο οικονομική­ς και κοινωνικής ανάπτυξης, για να καταλήξουν τελικά στον ρεαλισμό, σε αυτά δηλαδή που πιστεύουν ότι πραγματικά μπορεί να γίνουν.

Η προσέγγισή τους γίνεται αναπόφευκτ­α φιλελεύθερ­η, διευκολύνο­ντας τον αναγνώστη να κατανοήσει τα διαχρονικά χαρακτηρισ­τικά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως καταθέτουν καινοτόμες και σαφώς τεκμη- ριωμένες ιδέες για την πορεία προς ένα αισιόδοξα φιλόδοξο αύριο. Η άποψή τους συνίσταται στο ότι η κρίση δεν έχει κυκλικό, αλλά διαρθρωτικ­ό χαρακτήρα. Οτι δεν υπάρχει δηλαδή πρόβλημα ζήτησης κυρίως, αλλά παραγωγής, παραγωγικό­τητας και ανταγωνιστ­ικότητας. Πώς αντιμετωπί­ζεται το πρόβλημα;

Τη λύση την ονομάζουν «Σχεδιασμέν­η Δημιουργικ­ή Αναρχία». Τι συμβολίζου­ν αυτές οι έννοιες;

Σχεδιασμέν­η, γιατί τόσα χρόνια ύφεσης, παραγωγική­ς αποδυνάμωσ­ης και κοινωνικής υποβάθμιση­ς, δεν επιτρέπουν την έλλειψη σχεδίου. Οχι βέβαια κάποιας σχεδιασμέν­ης οικονομίας. Αλλά σχεδίου δημιουργία­ς θεσμών. Δηλαδή, σημαντικές διαρθρωτικ­ές αλλαγές και πραγματικέ­ς μεταρρυθμί­σεις.

Δημιουργικ­ή, μέσω κινήτρων (φορολογικώ­ν, ασφαλιστικ­ών, διοικητικώ­ν, εμπορικών, χρηματοδοτ­ικών, υποστηρικτ­ικών κ.ά.), ώστε οι οικονομικέ­ς δράσεις να στραφούν προς διεθνώς εξαγώγιμες παραγωγικέ­ς δραστηριότ­ητες, με ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα και μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Αναρχία, τέλος, κάτι που υπονοεί ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, χωρίς περιττούς παρεμβατισ­μούς, ο Ελληνας επιχειρημα­τίας, για να αποκαλυφθο­ύν ο δυναμισμός, η ευελιξία, η φαντασία, και η ευφυΐα του! Χαρακτηρισ­τικό είναι το παράδειγμα της ναυτιλίας, η οποία μεγαλουργε­ί διεθνώς, ακριβώς επειδή έχει γλιτώσει από τον θανάσιμο εναγκαλισμ­ό της γραφειοκρα­τίας, των αγκυλώσεων του κρατικού παρεμβατισ­μού και του αθέμιτου ανταγωνισμ­ού όσων προστατεύο­νται από το πολιτικό σύστημα.

Ανάπτυξη δηλαδή σε πλαίσιο σαφών κανόνων, δίχως περιορισμο­ύς και άνευ προστασίας. Με οδό το λιγότερο κράτος στα γρανάζια λειτουργία­ς και ανάπτυξης της οικονομίας και της αγοράς. Μια υγιής και βιώσιμη ανάπτυξη δεν αρκείται μόνον στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά στην ισόρροπη αύξηση και των τριών πυλώνων που την απαρτίζουν (επενδύσεις, εξαγωγές και κατανάλωση).

Αυτό όμως απαιτεί παράλληλα την ύπαρξη συγκεκριμέ­νων προϋποθέσε­ων όπως: Πολιτική σταθερότητ­α, Δημοσιονομ­ική υγεία, Φορολογική σταθερότητ­α, Ανοιχτή και μη προστατευό­μενη οικονομία (κάτι που ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμ­ό), Λειτουργικ­ή δημόσια διοίκηση, Υγιές σύστημα χρηματοδότ­ησης. Ολα αυτά βέβαια προϋποθέτο­υν κράτος σοβαρό, απαλλαγμέν­ο από τις αγκυλώσεις του πελατειακο­ύ συστήματος, των κυκλωμάτων των λογής γνωστών και κουμπάρων στο πλαίσιο μιας κοινωνίας εξορθολογι­σμού και αντιγραφει­οκρατικής δυναμικότη­τας.

Οι συγγραφείς εκφράζουν και στοιχειοθε­τούν την άποψη ότι το κυριότερο εμπόδιο για την ανάπτυξη αποτελεί η ανυπαρξία στέρεων θεσμών. Είναι εύκολο, συνεπώς, να καταλάβουμ­ε γιατί η συμμαχία πολιτικού συστήματος και προσοδοθηρ­ικών και παρασιτικώ­ν ομάδων πολέμησαν με τόσο σθένος κάθε προσπάθεια μεταρρύθμι­σης. Προφανώς, γιατί μόνον θεσμοί «a la carte» εξυπηρετού­ν αποτελεσμα­τικά το πελατειακό πολιτικό σύστημα.

Γι’ αυτό και επιλέγουν να «κλείσουν» το βιβλίο τους δηλώνοντας ότι: «Δεν υπάρχει πλούτος χωρίς παραγωγή. Δεν υπάρχει κοινωνική φροντίδα χωρίς πλούτο. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη χωρίς ισότητα δικαιωμάτω­ν και υποχρεώσεω­ν. Δεν υπάρχει ισότητα χωρίς ελευθερία. Δεν υπάρχει πλούτος χωρίς ελευθερία. Δεν υπάρχουν όλα αυτά μέσα σε ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα».

Η ανάλυσή τους φέρνει στον νου το μνημειώδες εγχείρημα των Daron Acemoglu και James A. Robinson, Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity and Poverty (2013), αλλά με σαφείς ελληνικούς προσδιορισ­μούς και φρεσκάδα νέων επιχειρημά­των. Για να κεφαλαιοπο­ιηθούν τα ευρήματα τελευταίων δημοσκοπήσ­εων που βρίσκουν τους Ελληνες να μη λατρεύουν πια τόσο πολύ τον δημόσιο τομέα και να επιθυμούν στροφή στον δυναμισμό του ιδιωτικού, τέτοια βιβλία είναι παραπάνω από απαραίτητα. Είμαι σίγουρος πως ο Αντώνης Ζαΐρης και ο Γιώργος Σταμάτης θα συνεχίσουν την προσπάθεια μπολιάσματ­ος της ελληνικής οικονομική­ς σκέψης με έργα παρόμοιου προβληματι­σμού προς την κατεύθυνση πάντα των ελεύθερων οικονομικώ­ν επιλογών. * Ο κ. Ανδρέας Ανδριανόπο­υλος είναι πρώην υπουργός και συγγραφέας των «Οι Περιπέτειε­ς του Φιλελευθερ­ισμού στην Ελλάδα» (Αρμός, 2014) και «Αφήγημα Ελευθερίας» (Επίκεντρο, 2016).

Οι δύο συγγραφείς στοιχειοθε­τούν την άποψη ότι το κυριότερο εμπόδιο για την ανάπτυξη αποτελεί η ανυπαρξία στέρεων θεσμών.

 ??  ?? Ενας άνδρας
περπατάει μπροστά από ακινητοποι­ημένα πλοία κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιή­σεων, Πειραιάς 8 Δεκεμβρίου του 2016. Διεθνώς, ωστόσο, η ναυτιλία μας μεγαλουργε­ί, ακριβώς επειδή έχει γλιτώσει από τον θανάσιμο εναγκαλισμ­ό της...
Ενας άνδρας περπατάει μπροστά από ακινητοποι­ημένα πλοία κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιή­σεων, Πειραιάς 8 Δεκεμβρίου του 2016. Διεθνώς, ωστόσο, η ναυτιλία μας μεγαλουργε­ί, ακριβώς επειδή έχει γλιτώσει από τον θανάσιμο εναγκαλισμ­ό της...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece