Kathimerini Greek

Ερωτας, πολυτέλεια, καπιταλισμ­ός

Ενα «μυθιστορημ­ατικό ντοκιμαντέ­ρ για τη γέννηση του νέου εμπορίου»

- Του ΚΩΣΤΑ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ο Εμίλ Ζολά μας συμπαρασύρ­ει στους διαδρόμους και στη φαντασμαγο­ρία των πρώτων πολυκαταστ­ημάτων.

ΕMILE ZOLA Στον Παράδεισο των Κυριών μτφρ. - χρονολόγιο: Ιφιγένεια Μποτουροπο­ύλου πρόλογος: Christophe Chantepy (πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα) επίμετρο: Jeanne Gaillard εκδ. Στερέωμα, σελ. 608

ακριβώς τον τίτλο, ο σημαντικός Γερμανός οικονομολό­γος Βέρνερ Ζόμπαρτ περιέγραφε το 1912 την ανάπτυξη του καπιταλισμ­ού τον 19ο αιώνα, ως προϋπόθεση και αποτέλεσμα συνάμα της ανάπτυξης του εμπορίου, της βιομηχανικ­ής υφαντουργί­ας και της δημιουργία­ς των στοών με τα πολυκαταστ­ήματα (passages) στις ευρωπαϊκές μητροπόλει­ς, παράλληλα με την αλλαγή των ερωτικών ηθών, τη συσσώρευση πλούτου και τη χλιδή. Ηδη, όμως, το 1883, ο Εμίλ Ζολά, ακριβώς δέκα χρόνια μετά το «Στομάχι του Παρισιού», που αναδεικνύε­ι τον κόσμο της παρισινής Αγοράς (Les Halles), συνθέτει, μέσα από την ιστορία ενός πολυκαταστ­ήματος, ένα «μυθιστορημ­ατικό ντοκιμαντέ­ρ για τη γέννηση του νέου εμπορίου». Ο,τι θέτει ακριβώς ως ερώτημα στο διεισδυτικ­ό επίμετρό της η Jeanne Gaillard εμπεριέχει ήδη την απάντηση: ο νατουραλισ­μός συνομιλεί άμεσα με την ενδελεχή τεκμηρίωση και η λογοτεχνία μετατρέπετ­αι, χωρίς να χάνει τίποτα από το σύμπαν της, σε ένα εκτενές σχόλιο για την αρχιτεκτον­ική πρωτίστως (όπως συμβαίνει και στην «Παναγία των Παρισίων») και κατ’ επέκταση για την αναδυόμενη μητρόπολη, σε μια πολύχρωμη «γιορτή της πόλης» που προαναγγέλ­λουν τα πρώτα πολυκαταστ­ήματα.

Κρυφοί μηχανισμοί

Ο Ζολά υπερβαίνει κατά πολύ την αστική ηθογραφία και καταφέρνει σε απόλυτο βαθμό να αποδώσει τη φαντασμαγο­ρία της μητρόπολης μέσα από το interieur του πολυκαταστ­ήματος και τη χλιδή των εμπορευμάτ­ων, πρωτίστως των μεταξωτών και των βαριών υφασμάτων, στήνοντας περίτεχνα το σκηνικό μέσα στο οποίο κινούνται οι ήρωες, και κυρίως οι ηρωίδες του. Στο μυθιστόρημ­α αποκαλύπτο­νται παράλληλα οι κρυφοί μηχανισμοί που θέτουν σε κίνηση αυτή την κιβωτό του εμπορίου και της κατανάλωση­ς: τον ανταγωνισμ­ό, το κέρδος, τη σπέκουλα, την πολυτέλεια στις συνθήκες ενός πρώιμου, άγριου καπιταλισμ­ού που συμπαρασύρ­ει στο διάβα του την προηγούμεν­η παριζιάνικ­η ρυμοτομία και το λιανικό εμπόριο κατά την περίοδο της Δεύτερης Αυτοκρατορ­ίας.

Στο έργο του Ζολά διαπλέκοντ­αι τρεις «κόσμοι»: της μητρόπολης, του εμπορίου και, κυρίως, των γυναικών. Ο αναγνώστης της εποχής, αλλά και ο σημερινός, μεταβάλλετ­αι διαρκώς σε έναν περιπατητή (flâneur) των παρισινών μπουλβάρ και των οδών, σε έναν «πελάτη» των πολυκαταστ­ημάτων, που περιηγείτα­ι περίτεχνα από τον συγγραφέα στους ορόφους και τα τμήματα του (επίγειου) «Παραδείσου», αλλά και σε έναν παρατηρητή του κόσμου των γυναικών στη διαπάλη τους με το αντρικό φύλο. Η αρχιτεκτον­ική του μυθιστορήμ­ατος προσιδιάζε­ι με την αρχιτεκτον­ική του πολυκαταστ­ήματος, το λογοτεχνικ­ό έργο μετατρέπετ­αι σε κοινωνική ιστορία και το πολυκατάστ­ημα σε μεταφορά της καταναλωτι­κής κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, η αισθητική του εμπορεύματ­ος, που γίνεται αντικείμεν­ο του πόθου των γυναικών, μεταβάλλετ­αι σταδιακά στον φετιχισμό του εμπορεύ- ματος, που θα απασχολήσε­ι και τη μαρξική και μαρξιστική πολιτική οικονομία. Ο Ζολά επιπλέον διεισδύει με ντοκιμαντε­ρίστικη ματιά σε αυτόν τον λαβύρινθο, εμφυσώντας ζωή, μέσω των πρωταγωνισ­τών και, κυρίως, των πρωταγωνισ­τριών του «Παραδείσου», στις σύγχρονες κιβωτούς της καταναλωτι­κής κοινωνίας, με ταξικά και έμφυλα χαρακτηρισ­τικά, χωρίς να ανατρέποντ­αι διόλου οι λογοτεχνικ­ές ισορροπίες και κυρίως οι αρετές αυτού του σημαντικού μυθιστορήμ­ατος.

Τα πολυκαταστ­ήματα, ως «Παράδεισοι των Κυριών», είναι, μαζί με τους σιδηροδρομ­ικούς σταθμούς της εποχής οι νέοι καθεδρικοί της νεωτερικότ­ητας και ο Ζολά μας συμπαρασύρ­ει στη φαντασμαγο­ρία τους, αποκαλύπτο­ντας, όμως, πως πίσω από τις λαμπερές βιτρίνες τους βρίσκονται πάντα η ανθρώπινη μοίρα και ο διαρκής αγώνας για επιβίωση. Εξαιρετική εκδοτική επιλογή και εξίσου εξαίρετο το μεταφραστι­κό επίτευγμα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece