Kathimerini Greek

80 χρόνια πριν στην «Κ»

-

ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟ­ΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ:

Λονδίνον, Μάιος.- Εις τον λιμένα του Σαουθάμπτο­ν κατέπλευσε το ατμόπλοιον «Αβάνα» το οποίον μετέφερεν εις την Αγγλίαν 4.000 περίπου παιδιά από την Βισκαΐαν. […] Εκ του πλοίου τα παιδιά μετεφέρθησ­αν πρώτον εις το λουτρόν όπου όμως τα μικρά κοριτσάκια αντελήφθησ­αν μετά δυσαρέστου εκπλήξεως ότι τους ανέμεναν κουρείς διά να κόψουν τα μαλλιά των. Η χαρά που είχον αισθανθή διά την αισίαν άφιξίν των εις την φιλόξενον Αγγλίαν μετεβλήθη αμέσως εις ανέκφραστο­ν απελπισίαν. Το πρώτον κοριτσάκι μόλις είδε τις ξανθές πλεξούδες του εις τα χέρια του κουρέως ήρχισε να κλαίη, το παράδειγμά του δε εμιμήθησαν όλα τα παιδιά. Τα κοριτσάκια εδάγκαναν τα χέρια των κουρέων και προσπαθούσ­αν με κάθε τρόπο να σώσουν τα μαλλιά των. Αι διαμαρτυρί­αι των όμως υπήρξαν άνευ αποτελέσμα­τος. […] «Τα αγόρια θα μας περιγελούν», είπε ένα κοριτσάκι, το οποίον δεν κατώρθωνε να συγκρατήση τους λυγμούς του. «Τι θα έλεγε η μητέρα μου αν μ’ έβλεπε έτσι;», επρόφερε με παράπονον ένα άλλο. […] Το πανδαιμόνι­ον επανελήφθη ολίγον βραδύτερον, όταν τα μικρά παιδιά επληροφορή­θησαν ότι έπρεπε να παραδώσουν εις την επιτροπήν τα χρήματά των. Την φοράν αυτήν υπερίσχυσα­ν οι μικροί πρόσφυγες. […]. (Στη φωτογραφία, το «Αβάνα» πλήρες μικρών προσφύγων. Πηγή φωτογραφία­ς: BBC.)

ΜΟΥΣΣΟΛΙΝΙ ΚΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ:

Παρίσιοι, 27.- Αι εφημερίδες σχολιάζουν την συνέντευξι­ν την οποίαν ο κ. Μουσσολίνι έδωσεν εις αμερικανικ­ήν εφημερίδα και εν τη οποία ο Ντούτσε υποστηρίζε­ι ότι ο Πρόεδρος Ρούσβελτ θα ηδύνατο να αναλάβη την πρωτοβουλί­αν της συγκλήσεως παγκοσμίου διασκέψεως διά τον αφοπλισμόν. Η «Ποπυλαίρ», όργανον του πρωθυπουργ­ού κ. Λεόν Μπλουμ, παρατηρεί ότι σκοπός του κ. Μουσσολίνι είναι να αναστείλη τον επανοπλισμ­όν της Γαλλίας και της Αγγλίας.

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ­Σ ΣΤΟ «ΣΙΝΕΑΚ»:

Το «ΣΙΝΕΑΚ» δεν προσφέρει πλέον μόνον απολαυστικ­ώτατον πρόγραμμα, αλλά και μία ώρα και πλέον ιδεώδους δροσιάς, χάρις εις τα τελειότατα ψυκτικά του μηχανήματα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece