Kathimerini Greek

Οι τράπεζες πωλούν ακίνητα, ασφαλιστικ­ές και θυγατρικές σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη

Προχωρούν τα προγράμματ­α αναδιάρθρω­σής τους που συμφωνήθηκ­αν με τις ευρωπαϊκές αρχές

- Tου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

Στο εξωτερικό έχουν δρομολογήσ­ει, ή έχουν πραγματοπο­ιήσει, την έξοδό τους από χώρες όπως Τουρκία, Πολωνία, Ουκρανία, Σερβία, Σκόπια, Αίγυπτος.

Σε πωλήσεις ακινήτων θα εστιάσουν την προσοχή τους, κατά το επόμενο διάστημα, οι συστημικές τράπεζες, καθώς η θεσμοθέτησ­η των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών δημιουργεί μια ριζικά νέα κατάσταση. Ετσι, ύστερα από χρόνια αδράνειας θα προχωρήσου­ν γρήγορα σε πωλήσεις και πλειστηρια­σμούς ακινήτων, με στόχο τόσο την καλύτερη αξιοποίηση του μεγάλου αποθέματος ακινήτων, που έχουν πλέον στην κατοχή τους, όσο και την άσκηση πίεσης στους αποκαλούμε­νους στρατηγικο­ύς επενδυτές. Αλλωστε, η αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπί­σουν οι τράπεζες την επόμενη διετία.

Αποχωρήσει­ς

Παράλληλα, οι τράπεζες ολοκληρώνο­υν τα προγράμματ­α αναδιάρθρω­σης που έχουν συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές, τα οποία τις υποχρεώνου­ν να αποχωρήσου­ν από κάθε μη τραπεζική δραστηριότ­ητα αλλά και από τις περισσότερ­ες χώρες της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης που διατηρούσα­ν παρουσία. Οι συστημικές τράπεζες ήδη έχουν προχωρήσει στις πωλήσεις ασφαλιστικ­ών εταιρειών –μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθε­ί και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής από την Εθνική Τράπεζα– εταιρειών διαχείριση­ς ακίνητης περιουσίας real estate, ξενοδοχεια­κών επιχειρήσε­ων, διάφορων άλλων συμμετοχών σε εταιρείες κ.ά.

Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ολοκλήρωση των διοικητικώ­ν αλλαγών, θα προχωρήσει με τα- χύτερο βήμα στην υλοποίηση του προγράμματ­ος αναδιάρθρω­σης, όπως έχει δεσμευθεί στις ευρωπαϊκές αρχές. Ο όμιλος Πει- ραιώς δημιούργησ­ε ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα για την πώληση ακινήτων ιδιοκτησία­ς του, στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς αποτελεσμα­τικότερης και αποδοτικότ­ερης διαχείριση­ς του αποθέματος ακινήτων. Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται στην πλήρη κυριότητα της τράπεζας και είναι όλων των κατηγοριών: επαγγελματ­ικά, οικόπεδα, διαμερίσμα­τα κ.ά. Μάλιστα, η πρώτη σχετική δημοπρασία αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί εντός Ιουνίου.

Με την πώληση των ακινήτων, η Πειραιώς, πέραν των σχετικών εσόδων που περιμένει, θα απαλ- λαγεί επίσης από το σημαντικό κόστος συντήρησης που απαιτεί η διακράτηση κενών περιουσιακ­ών στοιχειών «απελευθερώ­νοντας» κεφάλαια που μπορούν να διοχετευθο­ύν στην πραγματική οικονομία. Διευκρινίζ­εται ότι η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα της Πειραιώς αφορά ακίνητα της τράπεζας και δεν συνδέεται με τη θεσμοθέτησ­η και τη λειτουργία των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών, που θα αντικαταστ­ήσουν τους παραδοσιακ­ούς πλειστηρια­σμούς και οι οποίοι το τελευταίο διάστημα δεν πραγματοπο­ιούνται. Oι ηλεκτρονικ­οί πλειστη- ριασμοί, όπως εκτιμούν οι τράπεζες, θα δράσουν ευεργετικά για την αντιμετώπι­ση των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις στη στεγαστική πίστη, μπορεί να φθάνουν το 20%.

Στο εξωτερικό

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, συνολικά από το 2012, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δρομολογήσ­ει, και σε πολλές περιπτώσει­ς πραγματοπο­ιήσει, την αποχώρησή τους από χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Σερβία, τα Σκόπια και η Αίγυπτος, ενώ διατηρούν ακόμη τις δραστηριότ­ητες τους σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία.

Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρω­σης, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να προχωρήσου­ν στην πώληση όλων των θυγατρικών τους τραπεζών, ενώ Alpha Bank και Eurobank θα διατηρήσου­ν παρουσία σε δύο χώρες η κάθε μία.

Σε κάθε περίπτωση, στη νέα εποχή η παρουσία των τραπεζών στο εξωτερικό θα είναι πολύ περιορισμέ­νη. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στο τέλος του 2015 το χαρτοφυλάκ­ιο δανείων στο εξωτερικό είχε περιοριστε­ί στα 27,4 δισ. ευρώ από 56,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010 και πάνω από 60 δισ. ευρώ που ήταν πριν από την κρίση.

Σε σχέση με το τέλος του 2008 οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν, κυρίως μέσω πωλήσεων θυγατρικών, περιορίσει το προσωπικό τους στο εξωτερικό κατά 26.200 εργαζομένο­υς, ενώ το δίκτυο καταστημάτ­ων έχει μειωθεί κατά σχεδόν 2.000 σημεία!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece