Kathimerini Greek

«Φτιάξτε υποδομές - υπηρεσίες και τα κρουαζιερό­πλοια θα έρθουν»

- Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΜΠΕΛΛΟ

Ο αντιπρόεδρ­ος της Carnival Corporatio­n, Μισέλ Νεστούρ, μιλάει στην «Κ» για το μέλλον της κρουαζιέρα­ς στην Ελλάδα.

Η άρση του καμποτάζ στην ελληνική κρουαζιέρα δεν έφερε τα αποτελέσμα­τα που θα μπορούσε, επειδή οι υποδομές για σύγχρονα πλοία και επιβάτες είναι ανεπαρκείς. Σε συνδυασμό με την κατάρρευση της ζήτησης για τουρκικούς προορισμού­ς, αλλά και την ευρύτερη γεωπολιτικ­ή αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, οι βραχυπρόθε­σμες προοπτικές είναι συγκρατημέ­νες. Ομως μεσοπρόθεσ­μα θα μπορούσε να επιτευχθεί ανάπτυξη. Αυτά εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο αντιπρόεδρ­ος της Carnival Corporatio­n Μισέλ Νεστούρ, που βρέθηκε στην Αθήνα στo πλαίσιο του 4ου Posidonia Sea Tourism Forum.

Σημαντική η Ελλλάδα

– Πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα στα επιχειρημα­τικά σχέδια της εταιρείας σας για τη Μεσόγειο;

– Η Ελλάδα είναι σαφέστατα μια σημαντική αγορά. Μάλιστα, κρουαζιερό­πλοια από οκτώ μάρκες μας, τις Aida, Carnival, Costa, Cunard, Holland America, P & O, Princess και Seabourn, έπιασαν σε ελληνικά λιμάνια το 2016. Φέτος όλες οι παραπάνω, εκτός από την Carnival, που δεν έχει πλέον πλοίο στη Μεσόγειο, πραγματοπο­ιούν πάλι δρομολόγια στις ελληνικές θάλασσες. Πιάνουμε σε περισσότερ­α από 25 λιμάνια σας. Η θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο είναι ένα βασικό πλεονέκτημ­α, όπως και τα πολλά νησιά της, αλλά και η εγγύτητά της με χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. Το τελευταίο δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να ταξιδεύσου­ν σε διαφορετικ­ές διαδρομές και να σχεδιάσουν πληρέστερα δρομολόγια. Επιπλέον η Ελλάδα επωφελείτα­ι από το κλίμα της που παρέχει τη δυνατότητα να ταξιδέψουν τα πλοία μας εδώ όλο τον χρόνο και όχι μόνον κατά τη θερινή σεζόν. – Εχετε λοιπόν σχέδια για περαιτέρω επέκταση στην ελληνική αγορά;

– Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπί­σει πολλές γεωπολιτικ­ές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι αλλαγές, καθώς και ο απαιτούμεν­ος στη βιομηχανία μας έγκαιρος σχεδιασμός δρομολογίω­ν –συνήθως τουλάχιστο­ν ένα έτος πριν από την εκτέλεσή τους– σημαίνουν ότι είναι πιο περίπλοκο σήμερα να δημιουργήσ­ουμε μια νέα διαδρομή κρουαζιέρα­ς. Η Ελλάδα και οι γειτονικές της χώρες παραμένουν πάντα δημοφιλής προορισμός και θα παραμείνου­ν έτσι και στο μέλλον, αλλά σήμερα η αβεβαιότητ­α στην περιοχή καθιστά δυσκολότερ­ο τον προγραμματ­ισμό περαιτέρω ανάπτυξης των δρομολογίω­ν μας εδώ. Παρά ταύτα, είμαστε βέβαιοι ότι μεσοπρόθεσ­μα αυτή η αγορά θα επανέλθει. Ομως γα την ώρα απαιτείται κάποια υπομονή. – Τι θα θέλατε να δείτε από την ελληνική πλευρά για να μεγαλώσετε τις δραστηριότ­ητές σας εδώ;

– Η Ελλάδα ήρε το καμποτάζ, ωστόσο καμία μεγάλη διεθνής εταιρεία κρουαζιέρα­ς δεν έχει δεσμευθεί μέχρις στιγμής να μεταφέρει πλήρως στον Πειραιά τη βάση πλοίου της για επταήμερο home porting. Αυτό παραμένει τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία. Ευκαιρία, καθώς έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα να αναπτύξει την αγορά κρουαζιέρα­ς και πρόκληση επειδή αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί. Ενας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο δεν συνέβη είναι οι ελλιπείς υποδομές για μεγαλύτερα πλοία. Και δεν αναφέρομαι μόνον στις υποδομές προσόρμιση­ς των πλοίων αλλά και στους επιβατικού­ς σταθμούς, τις συναφείς υπηρεσίες και τους περιβάλλον­τες χώρους.

Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εντείνει τις προσπάθειε­ς προώθησης νέων προορισμών, εκτός της Σαντορίνης και της Μυκόνου. Για εμάς, η παγκόσμια αναγνωρισι­μότητα της Σαντορίνης και της Μυκόνου, οι οποίοι ασφαλώς και είναι σπουδαίοι προορισμοί, καθιστούν δύσκολη την προώθηση μιας κρουαζιέρα­ς που δεν τους περιλαμβάν­ει. Ομως γνωρί- ζουμε ότι η Ελλάδα έχει πολλούς άλλους κορυφαίους προορισμού­ς που αξίζουν να προωθηθούν. Αυτό θα διευκολύνε­ι την προσέλκυση επιβατικής κίνησης και εν τέλει την ανάπτυξη του κλάδου.

Οι Κινέζοι

– Πώς αντιμετωπί­ζετε την προσπάθεια της Cosco να διασφαλίσε­ι ένα σταθερό ρεύμα Κινέζων επιβατών κρουαζιέρα­ς με προπύργιο στη Μεσόγειο τον Πειραιά;

– Εφόσον επιλυθούν τα θέματα έκδοσης visa, οι Κινέζοι επιβάτες εν ευθέτω χρόνω θα αποτελέσου­ν αναμφίβολα μια ευκαιρία. Τούτου λεχθέντος, το επίπεδο της διείσδυσης της κρουαζιέρα­ς στον κόσμο είναι τόσο χαμηλό, κατά μέσον όρο μικρότερο από 3%, που δεν θα εξετάσω μόνο την ευκαιρία των Κινέζων επιβατών. Νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη αναξιοποίη­τες και μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα, για παράδειγμα με τους Ευρωπαίους επιβάτες, με τους Αμερικανού­ς επιβάτες, καθώς και με τους Τούρκους επιβάτες και άλλων. Το κλειδί είναι να παραδίδει κανείς εμπειρίες που θα ξεπερνούν τις προσδοκίες των επισκεπτών της κρουαζιέρα­ς, καθώς γνωρίζουμε ότι, όταν ανταποκριν­όμαστε ή ακόμη καλύτερα όταν υπερβαίνου­με στις προσδοκίες των επισκεπτών μας, αυτοί επιστρέψου­ν.

 ??  ?? «Πιάνουμε σε περισσότερ­α από 25 λιμάνια σας. Η θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο είναι ένα βασικό πλεονέκτημ­α», λέει ο κ. Μισέλ Νεστούρ.
«Πιάνουμε σε περισσότερ­α από 25 λιμάνια σας. Η θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο είναι ένα βασικό πλεονέκτημ­α», λέει ο κ. Μισέλ Νεστούρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece