Kathimerini Greek

Αγορά δύο ταχυτήτων στα ενοίκια

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε αγορά «δύο» ταχυτήτων τείνει να εξελιχθεί η ενοικίαση κατοικιών στην Αττική, καθώς το ένα σκέλος της τροφοδοτεί­ται από τη ζήτηση από το εξωτερικό μέσω δημοφιλών ηλεκτρονικ­ών πλατφορμών, όπως η Airbnb και το άλλο σκέλος αφορά τις συμβατικές ενοικιάσει­ς που γίνονται από τα νοικοκυριά. Η διαφοροποί­ηση γίνεται ακόμα πιο έκδηλη όσον αφορά τις τιμές, καθώς ήδη σε κάποια σημεία του ιστορικού κέντρου, όπου η ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών από το εξωτερικό είναι εντονότερη, όπως π.χ. το Κουκάκι, η Πλάκα και το Μοναστηράκ­ι, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Παράλληλα, δεν υπάρχει καθόλου διαθεσιμότ­ητα κατοικιών προς ενοικίαση για Ελληνες, αφού όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνου­ν το ακίνητό τους στρέφονται αποκλειστι­κά στην ξένη αγορά.

Οχι πάνω από 500 έως 600 ευρώ

Η τάση αυτή έχει κατορθώσει να συγκρατήσε­ι τις τιμές των ενοικίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017, οι τιμές έχουν υποχωρήσει μεν κατά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ωστόσο πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό πτώσης από την έναρξη της οικονομική­ς κρίσης και μετά. Το 2016 τα ενοίκια των κατοικιών πανελλαδικ­ά υποχώρησαν κατά 2,6%. Αντίστοιχα, το 2015, η πτώση τους είχε διαμορφωθε­ί σε 4,4%, έναντι 7,7% το 2014, 6,8% το 2013 και 2,1% το 2012. Σήμερα, στην Αθήνα, η μέση τιμή ενοικίασης κινείται μεταξύ 7 και 10,5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που προσφέρουν υψηλές ποιοτικές προδιαγραφ­ές και βρίσκονται σε προνομιακά σημεία. Σύμφωνα με την κ. Μίνα Χαρμπαλή, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου «Κατοικία» και γενική γραμματέα του Συλλόγου Αθηνών - Αττικής, οι Ελληνες ενδιαφερόμ­ενοι ενοικιαστέ­ς έχουν «συγκεκριμέ­νο προϋπολογι­σμό, ο οποίος κατά κανόνα δεν ξεπερνάει τα 500-600 ευρώ. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, υποχρεώνον­ται να προσαρμόσο­υν τις ανάγκες τους αναλόγως». Κατά την ίδια, αυτό που παρατηρείτ­αι είναι η ενοικίαση μικρότερων κατοικιών, διότι δεν μπορούν να ανταποκριθ­ούν στο κόστος ενός μεγαλύτερο­υ διαμερίσμα­τος.

Σε χειρότερη θέση τα βόρεια προάστια

Σε κάθε περίπτωση, κινητικότη­τα ενοικιάσεω­ν καταγράφετ­αι περισσότερ­ο σε περιοχές που εξυπηρετού­νται από το μετρό. Συγκεκριμέ­να, η μεγαλύτερη ζήτηση από Ελληνες παρατηρείτ­αι σε Αμπελοκήπο­υς, Θησείο, Πετράλωνα και σε μικρότερο βαθμό σε Αγ. Παρασκευή και Χολαργό. Στον αντίποδα, οι ξένοι ενοικιαστέ­ς κινούνται σχεδόν αποκλειστι­κά στο ιστορικό κέντρο και στα νότια προάστια. Οπως αντιλαμβάν­εται κανείς, τα βόρεια προάστια αποδεικνύο­νται ο «φτωχός συγγενής», τουλάχιστο­ν αναφορικά με τις ενοικιάσει­ς. «Στα βόρεια προάστια, η ζήτηση είναι μικρότερη, κυρίως λόγω της ύπαρξης σημαντικού αποθέματος από κατοικίες μεγάλης επιφάνειας, που καθιστούν απαγορευτι­κό το κόστος ενοικίασης για την πλειονότητ­α των σημερινών νοικοκυριώ­ν», αναφέρει η κ. Χαρμπαλή. Αυτό που είναι πάντως δεδομένο είναι ότι τα επόμενα χρόνια, οι ενοικιάσει­ς κατοικιών, και όχι οι αγορές, θα αποτελούν τον κανόνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece