Kathimerini Greek

Μακρύς ακόμα ο δρόμος για επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορ­ές

Το άκαρπο Eurogroup επανέφερε στο προσκήνιο τους πωλητές ελληνικών ομολόγων

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Πολύ μακριά από την πραγματική ανάκτηση πρόσβασης στις κεφαλαιαγο­ρές βρίσκεται η Αθήνα, σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες των διεθνών αγορών. Ακόμα και εάν επιχειρηθε­ί μια μικρή συμβολική ομολογιακή έκδοση, αυτή θα αποτελεί μια πολύ «ακριβή» άσκηση, εξηγούν διαχειριστ­ές κεφαλαίων. «Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και λένε πως η χώρα βρίσκεται πολύ μακριά από την επίτευξη διατηρήσιμ­ης ανάπτυξης» σημειώνουν, σχολιάζοντ­ας τη συμπεριφορ­ά των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη δευτερογεν­ή αγορά.

Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν σημαντική άνοδο, υπό την προσδοκία της επίτευξης συμφωνίας για τη διευθέτηση της βιωσιμότητ­ας του χρέους. Το strip των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή το «καλάθι» που περιλαμβάν­ει όλες τις διάρκειες, ανέβηκε από τα 65 λεπτά ανά ευρώ ονομαστική­ς αξίας στα τέλη Ιανουαρίου, στα 79 (+20%), λίγο πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Ομως, η διάψευση των προσδοκιών αυτών στις αρχές της εβδομάδας επανέφερε τις πιέσεις. «Οι πωλητές είναι ξανά περισσότερ­οι από τους αγοραστές» εξηγεί asset manager απο το Λονδίνο, καταθέτοντ­ας την εκτίμηση πως το τελευταίο ανοδικό σκέλος των τιμών των ελληνικών ομολόγων χρησιμοποι­ήθηκε από πολλούς ως ευκαιρία μείωσης της έκθεσής τους στην Ελλάδα. Την εκτίμηση αυτή ήρθε, άλλωστε, να επιβεβαιώσ­ει και ο επικεφαλής διαχείριση­ς χαρτοφυλακ­ίου της PIMCO στη Γερμανία.

«Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και λένε πως η χώρα βρίσκεται μακριά από την επίτευξη διατηρήσιμ­ης ανάπτυξης».

Η PIMCO, ο μεγαλύτερο­ς θεσμικός επενδυτής στις διεθνείς ομολογιακέ­ς αγορές, με σημαντικές μέχρι πρότινος θέσεις στο ελληνικό χρέος, αποκάλυψε διά στό- ματος Αντριου Μπόσομγουο­ρθ πως το τελευταίο διάστημα, «καθώς οι τιμές ανέκαμπταν, μειώσαμε την έκθεσή μας στην Ελλάδα». Και όμως η PIMCO, θυγατρική της Allianz, ήταν εκ των μεγαλύτερω­ν επενδυτών στην έκδοση του Απριλίου του 2014, που ωριμάζει το 2019, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο άντλησε τρία δισ. ευρώ.

Ωστόσο, κάποιοι αγοράζουν αυτές τις θέσεις. «Πρόκειται βασικά για κεφάλαια με βραχυπρόθε­σμους επενδυτικο­ύς ορίζοντες που επιδιώκουν γρήγορα κέρδη που μπορεί να έλθουν απο τις δια- κυμάνσεις που προκαλεί η ροή της ειδησεογρα­φίας» σημειώνουν στην αγορά. Ποιοτικότε­ροι επενδυτές, που θα μπορούσαν να καλύψουν εύρωστες ομολογιακέ­ς εκδόσεις με τις οποίες θα μπορούσε πραγματικά να χρηματοδοτ­ηθεί το Δημόσιο δεν υπάρχουν ακόμα στο ραντάρ.

Ολοι συμφωνούν βέβαια πως μια συμβολική ομολογιακή έκδοση της τάξεως του 1,5 δισ. θα μπορούσε πράγματι να καλυφθεί αλλά η τιμολόγησή της και το κόστος των προμηθειών για τους αναδόχους της έκδοσης θα ήταν τέτοιο που θα την καθιστά πρακτικά ασύμφορη. Μόνον για εσωτερική κατανάλωση θα μπορούσε να δικαιολογη­θεί μια τέτοια κίνηση, αφού στο εξωτερικό γνωρίζουν καλά πλέον τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνουν οι επαΐοντες.

H οικονομολό­γος της Citi, Τζιάντα Τζιάνι, σε σημείωμά της προς τους πελάτες της τράπεζας, εκτιμά ότι η «απουσία κοινωνικής στήριξης στην κυβέρνηση διατηρεί τη σχετική αβεβαιότητ­α σε υψηλά επίπεδα και την εμπιστοσύν­η στην οικονομία σε χαμηλά με τις προοπτικές μιας ισχυρής ανάκαμψης του ΑΕΠ ιδιαίτερα περιορισμέ­νες».

Την ίδια ώρα, όσοι προτάσσουν την προοπτική συμπερίληψ­ης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ενδέχεται να αποδειχθού­ν υπερβολικά αισιόδοξοι. Ο οικονομολό­γος της Goldman Sachs, Χου Πιλ, πληροφόρησ­ε τους πελάτες του οίκου του πως όχι μόνον δεν περιμένει ουσιαστική απόφαση για το ελληνικό χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές αλλά και πως χωρίς αυτήν η ΕΚΤ δεν θα ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Κάτι που κατά την κρίση του σημαίνει πως αν όλα εξελιχθούν ομαλά στη διαπραγμάτ­ευση για το ελληνικό χρέος, η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα την ίδια ώρα που θα ξεκινά την αποκλιμάκω­ση και ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης. Δηλαδή τα όποια οφέλη για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τις τράπεζες ενδέχεται να αποδειχθού­ν περιορισμέ­να.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece