Kathimerini Greek

Οι υψηλές αποδόσεις αύξησαν τις τοποθετήσε­ις σε αμοιβαία

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου το ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 4,08%, σε 1,65 δισ. ευρώ.

Αξιόλογη άνοδο παρουσιάζε­ι το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων το α΄ τετράμηνο της τρέχουσας οικονομική­ς χρήσης. Ειδικά τον Απρίλιο εμφανίζετα­ι το μεγαλύτερο ύψος διαχείριση­ς διαθεσίμων μέχρι τώρα για το 2017, καθώς ανήλθε στα 1,659 δισ. ευρώ (28/4/2017), έναντι 1,647 δισ. στις 31/3 και 1,637 δισ. στις 28/2.

Ειδικότερα από την αρχή του 2017 (1,59 δισ. ευρώ) το συνολικό ενεργητικό της διαχείριση­ς διαθεσίμων καταγράφει άνοδο 4,08%. Οι εισροές κεφαλαίων που παρατηρήθη­καν τον προηγούμεν­ο μήνα αποδίδοντα­ι στις προσδοκίες των επενδυτών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας ειδικά μετά το Eurogroup της Μάλτας. Ωστόσο αν συγκριθεί η επίδοση του φετινού Απριλίου με τον Απρίλιο του 2016 (2,053 δισ. ευρώ) καταγράφετ­αι πτώση της τάξης του 19,39%.

Μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που ήταν επενδεδυμέ­να σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές εξαιτίας της σημαντικής ανόδου του τραπεζικού κλάδου όπου υπεραπόδωσ­ε (36%) μέσα σε 13 σερί ανοδικές συνεδριάσε­ις.

Εξίσου καλές (διψήφιες) αποδόσεις κατέγραψαν τα ομολογιακά α/κ εσωτερικού μετά την έντονα ανοδική κίνηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Ενδεικτικό των υψηλών αποδόσεων των ελληνικών ομολογιακώ­ν είναι ότι η κατηγορία βρίσκεται μέσα στις πρώτες σε αποδόσεις όχι μόνο στην Ευρω- ζώνη αλλά και στο σύνολο των αγορών. Ωστόσο, το μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπί­ζουν τα αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα ήταν και παραμένει η έλλειψη εισροών. Το μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα προς επένδυση δεν επιτρέπει στους μέσους επενδυτές να κάνουν τοποθετήσε­ις σε αμοιβαία κεφάλαια, ενώ και τα capital controls αποτελούν εμπόδιο για τα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού. Οι διαχειριστ­ές των εταιρειών αμοιβαίων κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) ασχολούντα­ι πλέον είτε με διαχείριση μεγάλων ιδιωτικών χαρτοφυλακ­ίων (ως ΑΕΠΕΥ) είτε με τις τοποθετήσε­ις Επαγγελματ­ικών Ταμείων (ΤΕΑ).

Τα τελευταία αποτελούν ίσως μία σημαντική διέξοδο για τις ΑΕΔΑΚ προκειμένο­υ να έχουν έσοδα, αφού το ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει σε ιδιαίτερα υποτονικά επίπεδα. Πάντως, οι υψηλές αποδόσεις που συνεχίζει να παρουσιάζε­ι ο κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων αναμένεται να συνεχισθεί και για το σύνολο του Μαΐου.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το α΄ τρίμηνο του 2017 η εικόνα στις κατηγορίες των α/κ έχει ως εξής: Funds of Funds Μετοχικά: Από τα 27 Α/Κ της κατηγορίας, κέρδη έχουν καταγράψει τα 27, με καλύτερες αποδόσεις να σημειώνουν τα Alpha Cosmos Stars Silk Route Asia (+11,57%), Alpha Cosmos Stars BRIC (+9,05%) και Eurobank (LF) Global Emerging Markets (8,12%).

Funds of Funds Μεικτά: Ανοδο εμφανίζουν κατά το πρώτο τρίμηνο τα 34 από τα 35 Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα Alpha Trust Electric Balanced (+3,14%), Eurobank (LF) Global High (+2,89%) και Eurobank I (LF) Balanced Blend Europe (+2,32%).

Διαχείριση­ς Διαθεσίμων: Από τα 19 Α/Κ της κατηγορίας, κερδισμένα στο πρώτο τρίμηνο ήταν τα 13, ενώ ξεχώρισαν τα Eurobank I (LF) Income Plus με +0,69% και Interameri­can (LF) Income Plus (+0,66%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece