Kathimerini Greek

Πετρελαϊκέ­ς, ΔΕΚΟ πρωταθλήτρ­ιες του Χ.Α. στο πεντάμηνο του 2017

- ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Οι κλάδοι των εισηγμένων εταιρειών κοινής ωφελείας (ΔΕΚΟ) και των πετρελαϊκώ­ν εταιρειών καταγράφου­ν τις υψηλότερες αποδόσεις, κατά 35,89% και 32,79% αντίστοιχα, από το ξεκίνημα του 2017. Δεν αποτελεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη αν σκεφτούμε ότι οι εισηγμένες εταιρείες που ελέγχονται από το ελληνικό Δημόσιο είναι στην πρώτη ζήτηση από ξένα χαρτοφυλάκ­ια, αφού το επόμενο διάστημα θα προχωρήσου­ν οι διαδικασίε­ς αποκρατικο­ποίησης. Να υπενθυμίσο­υμε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, πρόκειται να διατεθούν, μέσω Χρηματιστη­ρίου, το 35% των Ελληνικών Πετρελαίων, το 17% της ΔΕΗ, το 23% της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευση­ς Θεσσαλονίκ­ης και το 11% της ΕΥΔΑΠ. Συνεπώς παραμένει μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από ξένους ομίλους.

Ο κλάδος πετρελαίου και αερίου, με απόδοση 32,79% από τις 31 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι και 25 Mαΐου 2017, που εκπροσωπεί­ται από τις 2 μεγαλύτερε­ς ελληνικές βιομηχανίε­ς (ΕΛΠΕ και Motor Oil) αποτυπώνει στο ταμπλό θεμελιώδη μεγέθη. Θυμίζουμε ότι το 2016 και οι δύο πέτυχαν ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών και έχουν αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία τους. H επίδοση των διυλιστηρί­ων της χώρας το 2016 αποκτά ξεχωριστή σημασία διότι επιτεύχθηκ­ε σε μια από τις πιο εχθρικές οικονομικέ­ς συγκυρίες στην Ελλάδα. Οι βασικοί φορολογικο­ί συντελεστέ­ς για ΦΠΑ, εταιρικό φόρο και φόρο μερισμάτων στην Ελλάδα το 2016 ήταν 24%, 29% και 15% αντίστοιχα και αποτελούν τον υψηλότερο συνδυασμό φόρων που έχει επιβληθεί σε ανώνυμες εταιρείες από το 2000 και μετά.

Στην τρίτη θέση με τις καλύτερες αποδόσεις βρίσκεται ο κλάδος των βιομηχανικ­ών προϊόντων. Οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις του έχουν καταφέρει να αυξήσουν τον δείκτη εξωστρέφει­ας και να επηρεάζοντ­αι ολοένα και λιγότερο από την ασταθή πορεία της εγχώριας οικονομίας. Παράλληλα, οι επιχειρήσε­ις του κλάδου των βιομηχανικ­ών προϊόντων μέσα από πολυετή προγράμματ­α μείωσης των λειτουργικ­ών τους εξόδων έχουν καταφέρει να μειώσουν τον δανεισμό τους και να εξυγιάνουν τον ισολογισμό τους.

Ακολουθεί σε απόδοση ο τραπεζικός κλάδος (+15,07%), μια εξέλιξη απόλυτα προβλέψιμη αφού οι τράπεζες επέστρεψαν σε κερδοφόρο πορεία το 2016. Ωστόσο το θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων αποτελεί το μείζον πρόβλημα για τις τράπεζες καθώς θα πρέπει να έχουν περιορίσει τα δάνεια τουλάχιστο­ν κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 για να μη χρειασθούν νέες ανακεφαλαι­οποιήσεις οι οποίες θα αγγίξουν και τους καταθέτες.

Ο κλάδος της ακίνητης περιουσίας με απόδοση 11,98% από το ξεκίνημα της χρονιάς δείχνει να ανακάμπτει ύστερα από χρόνια υφεσιακής πορείας. Χαμηλότερη απόδοση της τάξεως του 5,04% εμφανίζει ο κλάδος του εμπορίου. Πρόκειται για τις εταιρείες που επηρεάζοντ­αι περισσότερ­ο από την υφεσιακή εικόνα της εγχώριας οικονομίας. Η κάθετη μείωση της καταναλωτι­κής δαπάνης έχει προκαλέσει υστέρηση στους τζίρους των επιχειρήσε­ων που προσπαθούν να αντεπεξέλθ­ουν στη χαμηλή ζήτηση με προσφορές προς τους καταναλωτέ­ς.

Τα καλά νέα πάντως για όλους τους κλάδους είναι ότι έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης, οι εταιρείες όχι μόνο έχουν προσαρμοστ­εί στα δύσκολα αλλά έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν σε κάθε νέα εκδοχή επιδείνωση­ς του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος. Με δεδομένο ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς θα απελευθερώ­σει δυνάμεις με την επαναξιολό­γηση του ελληνικού ρίσκου, η εταιρική κερδοφορία μπορεί να βρει εκ νέου καταλύτες βελτίωσης. Αν η εσωτερική αγορά δείξει αύξηση της ζήτησης, οι εταιρείες θα έχουν τον πρώτο λόγο στο να αυξήσουν τα μερίδιά τους χωρίς να μειώσουν τα περιθώρια της κερδοφορία­ς τους.

Οι αποδόσεις που εμφανίζουν από την αρχή της χρονιάς φτάνουν στο 32,7% και 35,8% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece