Kathimerini Greek

Γενική συνέλευση με πολλαπλά μηνύματα φέτος από τον ΣΕΒ

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Oι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας αποτελούν τη μοναδική απάντηση στην κρίση, είναι το μήνυμα που θα στείλει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου την Τετάρτη, που φέτος συμπίπτει με τα 110 χρόνια ιστορίας του.

Προς ενίσχυση του μηνύματος αυτού, κεντρικός ομιλητής στην απογευματι­νή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Prem Watsa. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένεται και η ομιλία του Chief Economist του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, Rolf Strauch, με θέμα: «Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη και το στοίχημα της ανάπτυξης», στην πρωινή κλειστή συνεδρίαση.

Ο ΣΕΒ θα δώσει έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ανάκτησης της εμπιστοσύν­ης της χώρας, κάτι που με συνέπεια υποστηρίζε­ι καθ’ όλη τη διάρκεια της μακρόχρονη­ς κρίσης της χώρας, αλλά αποκτά νέα βαρύτητα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς. Ο κ. Φέσσας αναμένεται μάλιστα να ανακοινώσε­ι από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου πρωτοβουλί­α για τη διεξαγωγή μέσα στο 2018 ενός μεγάλου επενδυτικο­ύ συνεδρίου για τη στήριξη της προσπάθεια­ς ιδιωτικών εγχώριων και ξένων επενδύσεων. «Πιστεύουμε ότι για να τερματιστε­ί αυτή η μακρόχρονη, επίμονη κρίση εμπιστοσύν­ης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας, πρέπει να πιέσουμε για ακόμη πιο βαθιές και ουσιαστικέ­ς μεταρρυθμί­σεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργήσ­ουμε πολλές και καλές θέσεις εργασίας». Αυτή είναι η βασική θέση του ΣΕΒ για την ανάπτυξη που θα προβάλει ο κ. Φέσσας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου. Ο ίδιος θα αναγνωρίσε­ι ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο κομμάτι μεταρρυθμί­σεων και προγράμματ­ος προσαρμογή­ς, αλλά θα αναδείξει και τα διαρθρωτικ­ά προβλήματα που παραμένουν σε σχέση με την οικονομία και τη στόχευση της οικονομική­ς πολιτικής.

Αναγνωρίζο­ντας τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τις επιχειρήσε­ις, ο κ. Φέσσας θα ανατρέξει στη μακρόχρονη ιστορία του μακροβιότε­ρου επιχειρημα­τικού συνδέσμου για να αντλήσει διδάγματα και να εμπνεύσει δύναμη και αισιοδοξία στα μέλη του και να αναδείξει τα σημερινά καθήκοντα του επιχειρείν.

H ιδρυτική πράξη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών (ΣΕΒΒ), το 1907, συνενώνει το παραδοσιακ­ό με το νεωτερικό επιχειρείν, με τη συμμετοχή του «κύκλου της Ζυρίχης», με πρώτες κατακτήσει­ς τη συμβολή του στη δημιουργία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας το 1910 και του πρώτου θεσμικού πλαισίου με τον νόμο 2946 «περί προαγωγής της βιομηχανία­ς και βιοτεχνίας» το 1922. Το 1946 μετονομάζε­ται σε Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και μετέχει ενεργά στη μεταπολεμι­κή ανασυγκρότ­ηση και στην αναδιάρθρω­ση της ελληνικής οικονομίας.

Τη δεκαετία του ’60, η προοπτική ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ λειτουργεί ως καταλύτης στην ελληνική βιομηχανία και το 1962 γίνεται μέλος της UNICE και δημιουργεί γραφείο στις Βρυξέλλες.

Το 1979, με τη συμφωνία ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ, ο ΣΕΒ μετονομάζε­ται σε Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν.

Εκπροσωπών­τας στην πράξη το σύνολο της επιχειρημα­τικής δράσης, μετονομάζε­ται το 2007 σε Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν.

 ??  ?? H ιδρυτική πράξη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών (ΣΕΒΒ), το 1907.
H ιδρυτική πράξη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών (ΣΕΒΒ), το 1907.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece