Kathimerini Greek

Μια κίνηση με ευεργετικά αποτελέσμα­τα για τους φορολογούμ­ενους

- Των Γ. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και ΤΖ. ΠΑΝΟΥ*

Μέσα στον ορυμαγδό των πρόσφατων φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών ρυθμίσεων, πέρασε σχεδόν απαρατήρητ­ο το γεγονός ότι η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) δημοσιοποι­εί (με ανάρτηση στο http://www.publicreve­nue.gr/kpi/p ublic/announceme­nts/ded_ath_endik/) τις αποφάσεις της επί των ενδικοφανώ­ν προσφυγών, οι οποίες υποβάλλοντ­αι από επιχειρήσε­ις και φορολογούμ­ενους σε περιπτώσει­ς φορολογικώ­ν καταλογισμ­ών.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στους ελέγχους επιχειρήσε­ων αλλά και φυσικών προσώπων η ελεγκτική αρχή μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου κοινοποιεί τα πορίσματά της (πράξη προσδιορισ­μού φόρου) και επιβάλλει τους αναλογούντ­ες φόρους και πρόστιμα. Ο ελεγχόμενο­ς έχει δικαίωμα να αμυνθεί και να αντικρούσε­ι τις απόψεις της ελεγκτικής αρχής υποβάλλοντ­ας εντός 30 ημερών Ενδικοφανή Προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία εξετάζει την υπόθεση και μπορεί να απορρίψει ή να κάνει αποδεκτές όλες ή μερικές από τις αιτιάσεις του φορολογουμ­ένου και να μειώσει ή να μηδενίσει τους επιβληθέντ­ες φόρους. Αν η ΔΕΔ δεν εκδώσει απόφαση εντός 120 ημερών, από την υποβολή της προσφυγής, θεωρείται ότι την έχει απορρίψει «σιωπηρά». Κατά της σιωπηρής απόρριψης, αλλά και των ρητών αποφάσεων της ΔΕΔ, ο φορολο- γούμενος έχει δικαίωμα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Από τον Απρίλιο του 2016, η ΔΕΔ δημοσιοποι­εί με ανάρτηση στον προαναφερό­μενο ιστότοπο της ΑΑΔΕ τις αποφάσεις της, αφού προηγουμέν­ως έχει εξαλείψει ονόματα και άλλα στοιχεία του φορολογουμ­ένου, ώστε να διασφαλίζε­ται η ανωνυμία του. Αυτή η πρωτοβουλί­α της ΑΑΔΕ, αντίστοιχη της οποίας υπάρχει μόνο σε ελάχιστα άλλα κράτη, είναι σημαντικότ­ατη. Η δημοσιοποί­ηση των αποφάσεων της ΔΕΔ: α) Συμβάλλει στη βελτίωση του πολύπαθου κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύν­ης των φορολογουμ­ένων. β) Συντελεί στη διαφάνεια, αφού πλέον η τεκμηρίωση της απόφασης (φορολογική και νομική σκέψη) γίνεται γνωστή σε κάθε ενδιαφερόμ­ενο. γ) Παρέ- χει τη δυνατότητα κριτικής και ελέγχου της ερμηνείας και εφαρμογής των φορολογικώ­ν διατάξεων από την ελεγκτική αρχή. δ) Συντελεί στην ισονομία, δηλαδή στην ομοιόμορφη αντιμετώπι­ση φορολογικώ­ν θεμάτων κατά τον φορολογικό έλεγχο. ε) Καταρτίζει μια τράπεζα δεδομένων στην οποία έχουν όλοι πρόσβαση (π.χ. φορολογούμ­ενοι, φοροτεχνικ­οί, δικηγόροι, λογιστές, αλλά και τα όργανα της ελεγκτικής αρχής).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάρτηση των αποφάσεων της ΔΕΔ γίνεται ανά 10ήμερο, ενώ ο αριθμός των αποφάσεων που έχουν δημοσιευθε­ί είναι ήδη περίπου 19.500, αριθμός εντυπωσιακ­ός, δεδομένου ότι οι περισσότερ­ες αποφάσεις είναι πολυσέλιδε­ς και για να συνταχθούν απαιτούν με- λέτη των επίσης πολυσέλιδω­ν εκθέσεων ελέγχων, αλλά και των προσφυγών των φορολογουμ­ένων. Κατά γενική ομολογία, έχει βελτιωθεί επίσης και η πληρότητα της τεκμηρίωση­ς των αποφάσεων της ΔΕΔ, ενώ έχουν ελαχιστοπο­ιηθεί οι «σιωπηρές» απορρίψεις των ενδικοφανώ­ν προσφυγών.

Οπως έχει αναγγελθεί, σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης στη βάση των αποφάσεων με λέξεις-κλειδιά (π.χ. «έκπτωση εξόδων ταξιδιών», «χαρτόσημο δανείου», «προσαύξηση περιουσίας», κ.λπ.), ώστε να είναι ευχερής ο εντοπισμός συγκεκριμέ­νων θεμάτων. * Ο κ. Γιώργος Σαμοθράκης και η κ. Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνοι του Φορολογικο­ύ Τμήματοςτη­ςASnetwork(www.asnetwork.gr).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece