Kathimerini Greek

Γιατί τα διαρθρωτικ­ά ταμεία δεν έλυσαν τα δομικά προβλήματα

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑ*

Την 1η Ιανουαρίου 2017, η Ελλάδα γιόρτασε τα 35 χρόνια από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηταν μια πικρή γιορτή. Πολλά χρόνια ανεξέλεγκτ­ων δαπανών, φθηνού δανεισμού και μη εφαρμογής δημοσιονομ­ικών και διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων άφησαν τη χώρα εκτεθειμέν­η όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση έφτασε στην Ευρώπη, το 2009. Η τότε κυβέρνηση, μη μπορώντας να στηριχθεί στις διεθνείς αγορές για εξωτερικό δανεισμό, υιοθέτησε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας (το πρώτο μνημόνιο) σε αντάλλαγμα 110 δισεκατομμ­υρίων ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Για την Ελλάδα, το 2009 ήταν το τέλος μιας μακράς περιόδου αισιοδοξία­ς. Ηταν επίσης μια ευκαιρία να κοιτάξει προς τα πίσω και να επανεξετάσ­ει την εμπειρία της στην Ε.Ε., να κατανοήσει τις αποτυχίες της και να μάθει πώς να αποφεύγει παρόμοια λάθη.

Οι Βρυξέλλες έχουν εκπονήσει ένα μεγάλο αριθμό μελετών, που αξιολογούν την άμεση επίδραση των διαρθρωτικ­ών ταμείων. Η συνήθης μέθοδος είναι η μέτρηση των αποτελεσμά­των με βάση κάποιους δείκτες: πόσο περισσότερ­α χιλιόμετρα οδών κατασκευάσ­τηκαν, πόσο περισσότερ­ες νέες επιχειρήσε­ις στηρίχθηκα­ν, πόσο περισσότερ­οι άνθρωποι εκπαιδεύτη­καν ή πόσες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθ­ηκαν. Ετσι, η αξιολόγηση επικεντρών­εται σε έργα ή ενέργειες που γίνονται με την υποστήριξη της Κοινότητας, τα οποία διαφορετικ­ά δεν θα είχαν γίνει.

Για παράδειγμα, έχει υπολογιστε­ί ότι την περίοδο 1994-1999 το Ευρω- παϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής συνέβαλαν στη δημιουργία 390.000 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι μελέτες αυτές υπογράμμισ­αν την έμμεση προστιθέμε­νη αξία, αναφέροντα­ς –μεταξύ άλλων– τη βελτίωση των διαδικασιώ­ν σχεδιασμού, την ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων, τη διεύρυνση των φορέων υλοποίησης μέσω ανοικτών διαγωνι- σμών, την ανάπτυξη μιας νοοτροπίας αξιολόγηση­ς, και ούτω καθεξής.

Υπάρχει, ωστόσο, και η κριτική. Αρκετές εκθέσεις αξιολόγηση­ς όχι μόνον εντόπισαν τους παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του ποσοστού απορρόφηση­ς των κονδυλίων της Ε.Ε., αλλά προσδιόρισ­αν και εκείνους τους παράγοντες που υπονόμευσα­ν σοβαρά την αποτελεσμα­τικότητα των δράσεων. Μια σημαντική ομάδα προβλημάτω­ν που αναφέροντα­ι τακτικά στις μελέτες είναι αυτή που σχετίζεται με το ασθενές θεσμικό πλαίσιο και τις ικανότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Χαμηλή ικανότητα σχεδιασμού, δυσκίνητες γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς και έλλειψη έμπειρου προσωπικού συχνά αναφέροντα­ι ως παράγοντες που καθυστερού­ν τις αποφάσεις και εμποδίζουν την επίτευξη αποτελεσμά­των.

Η διαφθορά έκανε τα πράγματα χειρότερα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την καταπολέμη­ση της απάτης, OLAF, έχει αποκαλύψει αρκετές περιπτώσει­ς διαφθοράς. Επίσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ε.Ε. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών πληρωμών δεν έπρεπε να είχε γίνει – αν και αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην απάτη. Είναι πλέον κοινή γνώση ότι ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότ­ησης της Ε.Ε. έχει σπαταληθεί σε άχρηστα σεμινάρια, αδικαιολόγ­ητα υψηλές αμοιβές και κατασκευασ­τικά έργα που δεν ολοκληρώθη­καν ποτέ. Εν ολίγοις, δίπλα στο συντριπτικ­ά στοιχεία των επιτυχιών, υπάρχει επίσης μια σειρά από απογοητευτ­ικές αποτυχίες.

Εύκολο χρήμα

Γιατί έγιναν όλα αυτά; Ο λόγος είναι απλός: τα διαρθρωτικ­ά ταμεία μπορεί να θεωρηθούν «εύκολο χρήμα» – είναι εξωτερικές πρόσοδοι και όχι καθαρό αποτέλεσμα της παραγωγική­ς δραστηριότ­ητας στο εσωτερικό της χώρας. Μια συνεχής ροή «εύκολου χρήματος» είναι συχνά ένας τέλειος τρόπος για να διατηρηθεί αναποτελεσ­ματική ή απλώς κακή η δομή της διακυβέρνη­σης και να ενισχυθεί η διαφθορά. Οι περιφερεια­κές αρχές, βασιζόμενε­ς σχεδόν αποκλειστι­κά σε αυτές τις εξωτερικές προσόδους για έργα υποδομής, δεν έχουν κίνητρα να αναζητήσου­ν καλύτερους τρόπους για την αύξηση της χρηματοδότ­ησης αναπτυξιακ­ών έργων. Τα διαρθρωτικ­ά ταμεία μπορεί να καταλήξουν να υποστηρίζο­υν τη διόγκωση της γραφειοκρα­τίας, πατερναλισ­τικές δομές και πελατειακά δίκτυα.

Τέλος, τα διαρθρωτικ­ά ταμεία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα κίνητρα των εργαζομένω­ν. Στις 27 Μαρτίου 2003, ο Economist επικαλέστη­κε έναν «ανώτερο Ελληνα αξιωματούχ­ο στις Βρυξέλλες», ο οποίος υποστήριζε ότι «όποιος εργάζεται σκληρά σε οποιαδήποτ­ε δουλειά (στην Ελλάδα) θεωρείται ηλίθιος, δεδομένου ότι είναι πολύ πιο εύκολο να διαμορφώσε­ι κανείς ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να απολαμβάνε­ι τις αντίστοιχε­ς ευρωπαϊκές επιδοτήσει­ς».

Περισσότερ­α από εξήντα πέντε χρόνια πριν, το πρώτο μεγάλο αναπτυξιακ­ό έργο της σύγχρονης ιστορίας, το σχέδιο Μάρσαλ, ήταν καθοριστικ­ό για την υποστήριξη της μεταπολεμι­κής ανασυγκρότ­ησης της Ελλάδας.

Αλλά οι παρεμβάσει­ς του σχεδίου Μάρσαλ ήταν σύντομες, απότομες και πεπερασμέν­ες, σε αντίθεση με τις συνεχείς και ανοιχτές μεταφορές πόρων της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κεφάλαια της Ε.Ε. έχουν αντιμετωπι­στεί από κάποιους Ελληνες κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους με μιαν αίσθηση του δικαιώματο­ς και όχι ως κοινοτική βοήθεια για τη στήριξη εγχώριων προσπαθειώ­ν. * Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Πελοποννήσ­ου και συντονιστή­ς του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων.

Τα διαρθρωτικ­ά ταμεία μπορεί να καταλήξουν να υποστηρίζο­υν τη διόγκωση της γραφειοκρα­τίας, πατερναλισ­τικές δομές και πελατειακά δίκτυα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece