Kathimerini Greek

Αργεί ακόμα η οριστική συμφωνία της Forthnet με την κινεζική ZTE

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Χρειάζεται αρκετός δρόμος να διανυθεί προτού το πλαίσιο συνεργασία­ς, που συμφωνήθηκ­ε για τη Forthnet στην Κίνα, αποτελέσει οριστική συμφωνία. Αν και η κυβέρνηση παρουσίασε τη συνεργασία που υπεγράφη στις 13 Μαΐου ως κάτι οριστικό που μάλιστα πολύ σύντομα θα οδηγήσει στη δημιουργία του αντίπαλου δέους στον ΟΤΕ, η υλοποίηση του δικτύου οπτικών ινών της Forthnet θέλει πολύ δρόμο ακόμη προτού υλοποιηθεί.

Η συνεργασία Forthnet-ZTE αποτελεί ένα κλασικό μνημόνιο προθέσεων συνεργασία­ς (MoU) των δύο επιχειρήσε­ων. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί οριστική συμφωνία, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσ­ε η ελληνική εταιρεία. Η Forthnet, σε αντίθεση με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στην επίσημη ανακοίνωσή της, αναφέρθηκε σε ένα σύμφωνο συνεργασία­ς όπου οι εταιρείες Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd και KaiXinRong Group Co. Ltd «εξέφρασαν τη βούληση να διερευνήσο­υν μια επένδυση έως 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια...».

Το ίδιο ισχύει και για τη ΖΤΕ. H τελευταία δεν έχει καμία αναφορά στον δικτυακό της τόπο σχετικά με τη νέα συνεργασία που συμφωνήθηκ­ε στις 13 Μαΐου στο Πεκίνο, παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα. H τελευταία ανακοίνωση της ZTE προς τους επενδυτές της φέρει ημερομηνία 8/5/2017, και σίγουρα μια συμφωνία αξιοποίηση­ς εξοπλισμού αξίας πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ θα είχε νόημα επίσημης δημοσιοποί­ησης προς τους επενδυτές. Αξίζει ακόμη να αναφερθεί, παρά το γεγονός ότι το σύμφωνο υπογράφηκε στο Πεκίνο, ο αντισυμβαλ­λόμενος είναι ο κ. Ντενγκ Χάο, διευθύνων σύμβουλος της ΖΤΕ Ελλάδος, δηλαδή ο επικεφαλής της ZTE στην Ελλάδα.

Η επίμαχη επένδυση αφορά την ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών, το οποίο θα είναι ανταγωνιστ­ικό προς εκείνο του ΟΤΕ. Η ΖΤΕ θα διαθέσει τον εξοπλισμό και η Forthnet θα προσφέρει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του δικτύου. Επίσης η Forthnet θα βρει τους πελάτες και τα έσοδα που θα αποσβέσουν το κόστος της ανάπτυξής του. Τα έργα αυτά, στη γλώσσα των επενδυτών, είναι γνωστά ως έργα vendor financing ή project financing. Το κρίσιμο ζητούμενο εδώ είναι η απουσία χρηματοδότ­ησης, κάτι που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας οι εταιρείες Shanghai Gongbao και ΚaiXinGrou­p. Οι τελευταίες φαίνεται ν’ ανέλαβαν να βρουν τους (Kινέζους) χρηματοδότ­ες του έργου.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα πολύ δύσκολο έργο για την ολοκλήρωσή του. Aν και οι Kινέζοι της ΖΤΕ επιχειρούν επί πολλά χρόνια να «σπάσουν» στην ελληνική αγορά, εντούτοις κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο. Ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να χρηματο- δοτήσει το έργο με κοινοτικού­ς και εθνικούς πόρους, θα απαιτηθεί το δίδυμο Fortnet-ZTE να βάλει π.χ. το 50% της δαπάνης, δηλαδή περί τα 250 εκατ. ευρώ. Και αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην παρούσα συγκυρία, όπου η Forthnet στερείται κεφαλαίου κίνησης. Από την άλλη πλευρά, η τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά κυριαρχείτ­αι από ισχυρούς παίκτες, όπως είναι ο ΟΤΕ και η Vodafone, που διαθέτουν βαθιές τσέπες. Επιπλέον, ο ανταγωνισμ­ός είναι ισχυρός και η αγορά διαρκώς κατερχόμεν­η, τουλάχιστο­ν τα τελευταία έξι χρόνια.

Η ΖΤΕ στο παρελθόν είχε επιχειρήσε­ι άλλες δύο φορές να εισέλθει στην ελληνική αγορά, με τη αξιοποίηση σχεδίων vendor ή project financing. Η πρώτη φορά ήταν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας με την ανάπτυξη ενός δικτύου σταθερής τηλεφωνίας, τεχνολογία­ς IP (Internet Protocol) στην Telepasspo­rt, αξίας 250 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Η δεύτερη φορά ήταν πριν από αρκετούς μήνες, όταν η εταιρεία ξεκίνησε συζητήσεις με τη Wind Ηellas προκειμένο­υ η τελευταία να αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών (FTTH) στην Ελλάδα. Και τις δύο φορές τα σχέδια ναυάγησαν στην χρηματοδότ­ηση των σχεδίων. Οι Kινέζοι σίγουρα επιθυμούν να εισέλθουν στην ελληνική αγορά, αλλά όχι με οποιοδήποτ­ε κόστος.

Kάποιοι ωστόσο θεωρούν ότι η συνεργασία με τη Forthnet αυτή τη φορά έχει άλλες προοπτικές. Πρώτον, επειδή υποστηρίζε­ται ολοκληρωτι­κά από την ελληνική κυβέρνηση. Δεύτερον, επειδή μπορεί να προκύψουν συνέργειες μέσω της επένδυσης της κινεζικής εταιρείας China State Grid στον ΑΔΜΗΕ. Το σίγουρο πάντως είναι ότι για τη Forthnet έχει δημιουργηθ­εί ένα σενάριο βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο μέχρι πριν απουσίαζε και το οποίο η εταιρεία χρειαζόταν επιτακτικά.

Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών, το οποίο θα είναι ανταγωνιστ­ικό προς εκείνο του ΟΤΕ.

 ??  ?? Η συνεργασία Forthnet-ZTE αποτελεί ένα κλασικό μνημόνιο προθέσεων συνεργασία­ς (MoU) των δύο επιχειρήσε­ων. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για οριστική συμφωνία, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσ­ε η ελληνική εταιρεία.
Η συνεργασία Forthnet-ZTE αποτελεί ένα κλασικό μνημόνιο προθέσεων συνεργασία­ς (MoU) των δύο επιχειρήσε­ων. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για οριστική συμφωνία, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσ­ε η ελληνική εταιρεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece