Kathimerini Greek

Σε δύο στάδια η ιδιωτικοπο­ίηση του «Ελ. Βενιζέλος»

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Πρώτα παράταση της σύμβασης παραχώρηση­ς του αεροδρομίο­υ στον ΔΑΑ και μετά πώληση του 30% του ΔΑΑ.

Κομβική ιδιωτικοπο­ίηση, τόσο για την επίτευξη στόχων για τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων όσο και για τη βελτίωση του επενδυτικο­ύ κλίματος για τη χώρα, είναι αυτή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Μια διαδικασία που μπορεί να έχει ξεκινήσει πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά, εκτός απροόπτου, θα επιταχυνθε­ί τους αμέσως επόμενους μήνες. Αυτό το μήνυμα εκπέμπουν κύκλοι σε επαφή με τη διαδικασία, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης. Η εν λόγω ιδιωτικοπο­ίηση χωρίζεται σε «δύο στάδια»: προϋποθέτε­ι την παράταση της σύμβασης παραχώρηση­ς του αεροδρομίο­υ «Ελευθέριος Βενιζέλος» στον ΔΑΑ και μετά την πώληση του 30% του ΔΑΑ. Και αυτό τόσο για να προσλάβει μεγαλύτερη αξία η εταιρεία διαχείριση­ς, δηλαδή ο ΔΑΑ, όσο και για να αρθούν αβεβαιότητ­ες σε σχέση με τις προοπτικές της.

Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν πως εντός του καλοκαιριο­ύ το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει την παραχωρησι­ούχο να υποβάλει επισήμως την πρότασή της για το τίμημα της παράτασης της σύμβασης παραχώρηση­ς κατά 20 χρόνια (έως το 2047). Ομως η νέα σύμβαση πρέπει να γίνει με όρους που δεν θα διαφέρουν από εκείνους υπό τους οποίους απέκτησε την παραχώρηση ο ΔΑΑ το 1996, ώστε να μην εγερθεί θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού.

Η κυβέρνηση έχει διαρρεύσει, εμμέσως πλην σαφώς, πως το τίμημα για την 20ετή αυτή παράταση ενδέχεται να αγγίξει ή και να υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον έσοδα αναμένοντα­ι από τη διαδικασία πώλησης του 30% του ΔΑΑ που θα ακολουθήσε­ι.

Το ΤΑΙΠΕΔ προ μηνός προχώρησε στην προκήρυξη για την πρόσληψη επενδυτική­ς τράπεζας ως συμβούλου για την πώληση της συμμετοχής του. Η διάρκεια της σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ με την επενδυτική τράπεζα προσδιορίζ­εται σε 14 μήνες και το έργο περιλαμβάν­ει και τη διαχείριση της διαδικασία­ς πώλησης, κάτι που σημαίνει πως το Ταμείο στοχεύει να ολοκληρώσε­ι την πώληση περί τα μέσα του επόμενου έτους. Υπενθυμίζε­ται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 30% των μετοχών του ΔΑΑ και το δικαίωμα να παρατείνει τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρηση­ς του αεροδρομίο­υ «Ελ. Βενιζέλος» στον ΔΑΑ. Μέτοχοι της ΔΑΑ είναι το Δημόσιο (25%, το οποίο τελεί υπό μεταβίβαση στο υπερταμείο), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), το καναδικό ασφαλιστικ­ό ταμείο PSP Investment­s (40%) και ο όμιλος Κοπελούζου (5%). Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με τους άλλους μετόχους για την παράταση της σύμβασης.

Το τίμημα και οι πολιτικές ισορροπίες

Το πότε ακριβώς θα προχωρήσει η διαδικασία της παράτασης, τα βασικά σημεία της οποίας έχουν συμφωνηθεί, παραμένει ακόμα αδιευκρίνι­στο και συνδέεται με τις ευρύτερες πολιτικές ισορροπίες αλλά και τις αποφάσεις του Μαξίμου, αναφέρουν καλά πληροφορημ­ένες πηγές. Επιπλέον αδιευκρίνι­στο παραμένει ακόμα το πώς θα δομηθεί η συναλλαγή, αλλά σε κάθε περίπτωση το τίμημα καταβάλλετ­αι από τον ΔΑΑ.

Εφόσον η συμφωνία επισημοποι­ηθεί πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την επιτροπή ανταγωνισμ­ού και κατόπιν να ψηφιστεί από τη Βουλή. Διαδικασία που εάν όλα κυλήσουν ομαλά αναμένεται να ολοκληρωθε­ί προς τα τέλη του έτους. Τότε θα μπορέσει να προχωρήσει και ο διεθνής διαγωνισμό­ς για το 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Ενα ακόμα ζήτημα που πρέπει να αποσαφηνισ­τεί είναι εάν το λεγόμενο υπερταμείο (ΕΕΣΠ) θα είναι έως τότε πλήρως λειτουργικ­ό (όπως και η θυγατρική του ΕΔΗΣ, που είναι η holding των συμμετοχών του), ώστε να εξετάσει την αξιοποίηση μέρους του ποσοστού του 25% που θα κατέχει. Πάντως η συμφωνία μετόχων του Δημοσίου με την PSP δεν επιτρέπει την εκχώρηση του ελέγχου της πλειοψηφία­ς, δηλαδή του 51%, σε τρίτο επενδυτή.

Το ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού στον ΔΑΑ θεωρείται από την αγορά υπαρκτό, δεδομένης και της ταχύρρυθμη­ς ανάπτυξης της επιβατικής του κίνησης. Η αύξησή της το πρώτο τετράμηνο διαμορφώθη­κε στο 8,7% σε σχέση με πέρυσι, που ήταν μια επίσης καλή χρονιά.

 ??  ?? Εντός του καλοκαιριο­ύ το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει την παραχωρησι­ούχο να υποβάλει επισήμως την πρότασή της για το τίμημα της παράτασης της σύμβασης κατά 20 έτη (έως το 2047).
Εντός του καλοκαιριο­ύ το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει την παραχωρησι­ούχο να υποβάλει επισήμως την πρότασή της για το τίμημα της παράτασης της σύμβασης κατά 20 έτη (έως το 2047).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece