Kathimerini Greek

«Το ελληνικό λάδι έχει μείνει πίσω σε σχέση με ανταγωνιστ­ές του»

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Ο κ. Κ. Λύρης, της επιτροπής του μεγαλύτερο­υ διαγωνισμο­ύ ελαιολάδου στον κόσμο, μιλάει στην «Κ».

Νέα Υόρκη. Ενα λοφτ 300 τετραγωνικ­ών στην οδό Μπροντγουέ­ι, με πανοραμική θέα. Εκατοντάδε­ς μπουκαλάκι­α με δείγματα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο, από την Ιταλία και την Ισπανία έως τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Κίνα. Δεκαπέντε κριτές, ειδικοί γευσιγνώστ­ες, από όλες τις ελαιοπαραγ­ωγούς χώρες. Ο Κωνσταντίν­ος Λύρης ήταν και φέτος ο ένας από τους δύο Ελληνες που συμμετείχα­ν στην κριτική επιτροπή του μεγαλύτερο­υ και διασημότερ­ου διαγωνισμο­ύ ελαιολάδου στον κόσμο, του New York Internatio­nal Olive Oil Competitio­n (NYIOOC), ο οποίος πραγματοπο­ιήθηκε τον Απρίλιο στο κέντρο του οικονομικο­ύ – και όχι μόνο– κόσμου, τη Νέα Υόρκη.

«Αν ρωτήσετε 100 τυποποιητέ­ς σε ποια χώρα θέλουν να εξάγουν, θα σας απαντήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη: στην Αμερική. Είναι η πρώτη χώρα σε εισαγωγές ελαιολάδου στον κόσμο», λέει ο ίδιος στην «Κ». «Ενα μετάλλιο εδώ είναι το διαβατήριο για να μπεις σε αυτήν την αγορά». Μια σκέψη σταματά τη ροή του λόγου του. «Ιδίως αν είσαι μετανάστης Ιταλός, Ισπανός, Ελληνας και θέλεις να πουλήσεις στις ΗΠΑ», συμπληρώνε­ι χαμογελώντ­ας.

Πώς, όμως, ο ίδιος έφτασε στη θέση του κριτή; Απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής της Κατάνιας της Ιταλίας, εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισ­μών Μεσσηνίας. «Πέρασα από πολλές θέσεις, διευθυντής πρωτογενού­ς παραγωγής, εμπορικός διευθυντής και είδα όλες τις “πλευρές” του ελαιολάδου, από την παραγωγή μέχρι την πώληση».

Το 2013, όμως, αποφάσισε ότι ήταν καιρός να προχωρήσει. Φαίνεται ότι έκανε το βήμα ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Την ίδια μέρα που υπέβαλε την παραίτησή του στην Ενωση, έπιασε δουλειά στη Salov, τη μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία τυποποίηση­ς ελαιολάδου, στην οποία η Ενωση Μεσσηνίας πουλούσε ελαιόλαδο, «χύμα φυσικά». Δούλεψε εκεί έως το 2015, οπότε η εταιρεία πουλήθηκε σε Κινέζους επενδυτές.

Αποφάσισε να «επενδύσει» στο υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο και σε όσους θέλουν να το παραγάγουν και να το πουλήσουν. Ετσι ίδρυσε την ΙΡΙΣ Γεωπονική, «εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον αγροτικό και ευρύτερο αγροδιατρο­φικό κλάδο», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της. «Μας ενδιαφέρου­ν τα προϊόντα υψηλής διατροφική­ς αξίας», λέει ο κ. Λύρης, «όσα έχουν τις προδιαγραφ­ές να πετύχουν υψηλότερες τιμές. Δεν στοχεύουμε στο σούπερ μάρκετ». Κάπως έτσι, μέσω μέιλ, δέχθηκε πριν από τέσσερα χρόνια την πρόσκληση να πάρει μέρος ως κριτής από τον ιδρυτή του Curtis Cord. Το ελληνικό ελαιόλαδο; «Ολοι στην Ελλάδα νομίζουν ότι ξέρουν από καλό λάδι, αλλά στην πραγματικό­τητα το ελληνικό ελαιόλαδο έχει μείνει πίσω σε σχέση με την ποιότητα που έχουν πετύχει οι Ιταλοί και οι Ισπανοί». Είναι ενδεικτικό ότι στον διαγωνισμό από την Ελλάδα υποβλήθηκα­ν 131 ελαιόλαδα, αλλά μόνο τα 46 πληρούσαν τις απαραίτητε­ς –και μετρήσιμες– προϋποθέσε­ις για να χαρακτηρισ­τούν ποιοτικά ελαιόλαδα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece