Kathimerini Greek

H υποβάθμιση της Κίνας από τη Moody’s προκαλεί ανησυχία

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚ­ΟΥ

Πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση της Κίνας διά χειρός Moody’s, από το 1989.

H επιβράδυνσ­η της οικονομίας της Κίνας και η διόγκωση του χρέους της οδήγησαν τον διεθνή οίκο αξιολόγηση­ς Moody’s να προχωρήσει σε υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα της πιστοληπτι­κής ικανότητάς της, από το Αa3 στο Α1. Αυτή η υποβάθμιση είναι η πρώτη που συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Ωστόσο, οι αντιδράσει­ς της αγοράς στα μέσα της εβδομάδας, οπότε δημοσιοποι­ήθηκε η απόφαση της Moody’s, ήταν υποτονικές.

Οι χρηματιστη­ριακοί δείκτες στη Σαγκάη έδειξαν να υποχωρούν αρχικά, αλλά εν συνέχεια άρχισαν να κινούνται ανοδικά. Υπάρχει λόγος γι’ αυτό. «Στις αρχές του 2016, η Κίνα είχε βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέρον­τος ως παράγοντας αποσταθερο­ποίησης και κινδύνου, αλλά σήμερα σχεδόν κανείς δεν θυμάται το ζήτημα της επιβράδυνσ­ης του αναπτυξιακ­ού ρυθμού της – στο μεσοδιάστη­μα έχουν έρθει στο προσκήνιο άλλα θέματα σχετικά με τις εκλογές στην Ευρώπη και την απρόβλεπτη προεδρία Ντόναλντ Τραμπ», υπογραμμίζ­ει ο Nτέιβιντ Τσίταμ, αναλυτής αγορών της ΧTB.

Μοναδικό σύστημα

«Αντιλαμβαν­όμαστε τον λόγο της υποβάθμιση­ς, αλλά ας μη λησμονούμε ότι η Κίνα διατηρεί ένα μοναδικό σύστημα με πλήρη έλεγχο του κράτους επί των ζωτικών κλάδων της οικονομίας της, οπότε μπορεί να αντεπεξέλθ­ει σε υψηλότερα επίπεδα χρέους», επισημαίνε­ι ο Εντμουντ Γκο, διαχειριστ­ής επενδύσεων στην Aberdeen Asset Management. Πάντως, η Μoody’s σε ανα- κοίνωσή της συνδέει την υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Κίνας με το ότι αναμένει μια κάποια αποδυνάμωσ­η της οικονομική­ς της δύναμης τα επόμενα χρόνια, καθώς το χρέος της θα διογκώνετα­ι.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν αντέδρασαν, θεωρώντας ότι δίνονται υπερβολικέ­ς διαστάσεις στο θέμα – γενικά, το Πεκίνο θεωρεί ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγηση­ς είναι προκατειλη­μμένοι απέναντί του. «Οι απόψεις της Moody’s ότι το εκτός χρηματοπισ­τωτικού τομέα χρέος θα διογκώνετα­ι και ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθή­σει να υλοποιεί τα προγράμματ­α στήριξης της οικονομίας αναδεικνύο­υν τις δομικές δυσχέρειες της κινεζικής οικονομίας», επισημαίνε­ι σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. «Παράλληλα δεν δίνεται η σωστή διάσταση στην ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει βαθύτερες μεταρρυθμί­σεις στον τομέα της προσφοράς και να αναζωογονή­σει, αντίστοιχα, τη ζήτηση».

Ανάσχεση

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Moody’s, η ανάπτυξη της Κίνας θα μπορούσε να ανακοπεί τα επόμενα χρόνια στο 5%, έναντι 6,9% το πρώτο τρίμηνο του 2017 – αυτή η επιβράδυνσ­η αναμένεται να είναι σταδιακή, χάρη στα πακέτα στήριξης που πρόκειται να δοθούν. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος αναγνωρίζε­ι ότι η Κίνα συνεχίζει επιτυχώς τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, οι οποίες ενδεχομένω­ς σε βάθος χρόνου να μετασχηματ­ίσουν την οικονομία και το χρηματοπισ­τωτικό σύστημά της. Ισως, όμως, να μην αποτρέψουν την περαιτέρω αύξηση του χρέους σε όλο το εύρος της οικονομίας. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν δήλωσε ότι η συνεχιζόμε­νη ανάπτυξη θα αντισταθμί­σει τους κινδύνους, εξαιτίας του μεγάλου δανεισμού στον οποίο είναι εκτεθειμέν­ες διάφορες περιφέρειε­ς στην Κίνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δέσμες μέτρων για την τόνωση της οικονομίας αποτελούν τα τελευταία χρόνια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Εντούτοις, κατατείνου­ν σε ανεξέλεγκτ­η αύξηση πιστώσεων και σώρευση επαχθούς χρέους άνω του 250% του ΑΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece