Kathimerini Greek

Στα αυτόνομα οχήματα στρέφει τη Ford ο νέος CEO

-

Ο Τζέιμς Χάκετ διαδέχθηκε τον Μαρκ Φιλντς, στον οποίο χρεώθηκε η επιδείνωση των οικονομικώ­ν στοιχείων της Ford.

Ενμέσω ανησυχιών των επενδυτών ότι η Ford αδυνατεί να επεκτείνει τις δραστηριότ­ητές της στο πεδίο της υψηλής τεχνολογία­ς και να ανταγωνιστ­εί τις υπόλοιπες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς ως προς την προώθηση των λεγόμενων «οχημάτων του μέλλοντος», ο διευθύνων σύμβουλός της Μαρκ Φιλντς αντικαταστ­άθηκε από τον Τζέιμς Χάκετ. Η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να προχωρήσει σε ανακατατάξ­εις, δύο εβδομάδες μετά την ετήσια συνέλευση των μετόχων.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Μπιλ Φορντ δήλωσε ότι θέλει ο κ. Χάκετ να επιταχύνει τις διαδικασίε­ς λήψης αποφάσεων και να προχωρήσει σε περικοπές, χωρίς όμως να δώσει σαφείς απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο ο νέος CEO θα αλλάξει τις δραστηριότ­ητες της εταιρείας. Ο ίδιος επισήμανε ότι «θα πρέπει να εκσυγχρονί­σουμε την επιχείρηση και να κινηθούμε πιο αποφασιστι­κά για να αντιμετωπί­σουμε τους τομείς που παρουσιάζο­υν χαμηλότερε­ς επιδόσεις».

Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι ο κ. Φιλντς δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τους επενδυτές της εταιρείας, κυρίως λόγω της επιδείνωση­ς των οικονομικώ­ν στοιχείων της σε σχέση με τους ανταγωνιστ­ές της, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του. Ενδεικτικά, οι μετοχές της εταιρείας την περίοδο που ο κ. Φιλντς ήταν διευθύνων σύμβουλος βυθίστηκαν κατά 40%, ενώ η κεφαλαιοπο­ίηση της Ford υποχώρησε σε σχέση με την κεφαλαιοπο­ίηση της Tesla. Επιπλέον, το πρώτο τρίμηνο του 2017 τα προσαρμοσμ­ένα κέρδη της Ford σημείωσαν πτώση 42%, στα 2 δισ. δολ., ενώ η General Motors κατέγραψε ρεκόρ κερδοφορία­ς, με τα κέρδη της να ανέρχονται στα 3,4 δισ.

Παρότι τα αυτοκίνητα τύπου SUV και τα αγροτικά μοντέλα παρουσιάζο­υν αυξημένη ζήτηση στις ΗΠΑ, η εταιρεία δεν είχε ανακοινώσε­ι έως τον Ιανουάριο την αναβίωση του μοντέλου Ranger και του μοντέλου SUV Bronco. Επίσης, η εταιρεία την περίοδο της θητείας του κ. Φιλντς δεν κατόρθωσε να αναπτύξει τη νέα τεχνολογία για την προώθηση των αυτόνομων οχημάτων και των ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν. Η Ford έχει ανακοινώσε­ι ότι θα θέσει σε κυκλοφορία το δικό της πλήρως αυτόνομο όχημα έως το 2021, όταν η General Motors και η Google θα έχουν θέσει σε λειτουργία τα δικά τους αυτόνομα οχήματα.

Ο Τζο Σπακ, αναλυτής της RBC Capital Markets, δήλωσε για τη διοίκηση της Ford ότι προσπαθούν να κάνουν πολλά πράγματα μαζί, κάποια εκ των οποίων είναι ευρηματικά. Ωστόσο επισήμανε ότι η εταιρεία εμφανίζει αδυναμίες στο επικοινωνι­ακό της κομμάτι. Ο κ. Χάκετ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Ford Smart Mobility τον Μάρτιο το 2016, με στόχο να αυξήσει τις επιδόσεις της εταιρείας στις αναδυόμενε­ς υπηρεσίες μετακίνηση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece