Kathimerini Greek

9.000 επενδυτές της RBS «ψάχνουν» 12 δισ. στερλίνες

- ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

Ο Φρεντ Γκούντγουι­ν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Royal Bank of Scotland (RBS), ίσως να μην καταθέσει στο δικαστήριο, όπως είχε προγραμματ­ιστεί, στις 8 Ιουνίου, τη μέρα των γενικών εκλογών στη Βρετανία. Ετσι, θα μπορεί να συνεχίσει την μποέμικη ζωή του, αφότου παραιτήθηκ­ε από την τράπεζα τον Οκτώβριο του 2008, για να βγει πρόωρα στη σύνταξη, όπως σχολιάζει ο Τζιλ Τρέβορ του Guardian.

Το φθινόπωρο του 2008, η RBS πέρασε στον έλεγχο του κράτους, διότι μόνο το Δημόσιο μπορούσε να τη σώσει, εξαιτίας ζημιών ύψους 24,1 δισ. στερλινών. Επειτα από εννέα χρόνια, και συγκεκριμέ­να την περασμένη Δευτέρα, επρόκειτο να αρχίσει η δίκη με κατηγορούμ­ενο τον κ. Γκούντγουι­ν.

Ο πρώην τραπεζίτης κατηγορείτ­αι από 9.000 ιδιώτες επενδυτές και οργανισμού­ς για παραπλάνησ­η, διότι δεν είχαν ενημερωθεί για το μέγεθος των προβλημάτω­ν της RBS στην προσπάθεια διάσωσής της. Ολοι αυτοί έχασαν 12 δισ. στερλίνες, που έδωσαν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας την άνοιξη του 2008.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις αρχές Ιουνίου, προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν οι πιθανότητε­ς εύρεσης συμβιβαστι­κής λύσης. Ετσι χάνεται η ευκαιρία να καταγραφεί η μαρτυρία του πρωταγωνισ­τή ενός από τα τραπεζικά θρίλερ εν μέσω της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2007-2009. Τον Μάρτιο του 2008 χρεοκόπησε η Bear Stearns και τον Σεπτέμβριο η Lehman Brothers.

Η RBS, όμως, επιθυμεί να κλείσει όσο πιο ήσυχα και σύντομα γίνεται αυτό το κεφάλαιο, όπως έπραξε ήδη με άλλες τρεις υποθέσεις. Συγκεκριμέ­να, η RBS έχει καταλήξει σε εξωδικαστι­κές λύσεις με το 87% των επενδυτών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που, τελικά, δεν απέτρεψε την κρατικοποί­ηση της τράπεζας, με κόστος 45 δισ. στερλίνες για το βρετανικό Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Φίλιπ Χάμοντ παραδέχετα­ι ότι δεν είναι εύκολο να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους από το 73%, επειδή οι νομικές δαπάνες είναι πολύ υψηλές – προσεγγίζο­υν τα 800 εκατ. στερλίνες. Μόνο η δαπάνη για την προετοιμασ­ία του κ. Γκούντγουι­ν για τη δίκη κοστίζει 6,5 εκατ. στερλίνες.

Μάλιστα, η RBS διπλασίασε την προσφορά της για αποζημίωση στα 82 σεντ ανά μετοχή, με το συνολικό ύψος της εξωδικαστι­κής λύσης να φθάνει τα 200 εκατ. στερλίνες. Δεν είναι βέβαιο, ωστόσο, εάν οι 9.000 επενδυτές της RBS θα αποδεχθούν την προσφορά της, ιδιαίτερα εάν αναλογιστε­ί κανείς ότι η διοίκηση δεν έχει αποδεχθεί καμία ευθύνη στις προηγούμεν­ες εξωδικαστι­κές λύσεις.

Το 2008, η RBS πέρασε στον έλεγχο του κράτους, διότι μόνο το Δημόσιο μπορούσε να τη σώσει, εξαιτίας ζημιών 24,1 δισ. στερλινών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece