Kathimerini Greek

Το αναξιοποίη­το κεφάλαιο των «νέων Αργοναυτών»

Οι Ελληνες που μεταναστεύ­ουν τα χρόνια της κρίσης μπορούν να γίνουν ισχυρός μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Κίνα μετατράπηκ­ε σε «παγκόσμιο εργοστάσιο», καθώς εκεί παρασκευάζ­ονται όχι μόνον ευτελή καταναλωτι­κά αγαθά, αλλά και σχεδόν όλες οι κατηγορίες προϊόντων υψηλής τεχνολογία­ς. Η Ινδία εξελίχθηκε σε παγκόσμιο τεχνολογικ­ό κόμβο και το Ισραήλ αποτελεί πλέον κυρίαρχο κέντρο καινοτομία­ς. Τα παραπάνω δεν έγιναν ως εκ θαύματος ούτε διότι το εργατικό κόστος, τουλάχιστο­ν στις δύο πρώτες χώρες, είναι χαμηλό. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους μετανάστες από τις χώρες αυτές που αναζήτησαν καλύτερη τύχη σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και κατάφεραν να δουλέψουν στη Σίλικον Βάλεϊ. Πρόκειται για τους «νέους Αργοναύτες», όπως έχει επικρατήσε­ι να αναφέροντα­ι πλέον στην παγκόσμια βιβλιογραφ­ία, και το σύγχρονο «χρυσόμαλλο δέρας» είναι ο εντοπισμός νέων ευκαιριών, η αναζήτηση κεφαλαίων, η σύσταση διοικητικώ­ν ομάδων και η δημιουργία συνεργασιώ­ν με επιχειρήσε­ις στις χώρες προέλευσής τους

Τους δικούς της «νέους Αργοναύτες», τους Ελληνες της διασποράς, παλαιάς και νέας, αυτής που έχει δημιουργηθ­εί στα χρόνια της κρίσης, καλείται να ανακαλύψει και να ενεργοποιή­σει και η Ελλάδα όχι μόνο για να ανακόψει το λεγόμενο brain drain, αλλά κυρίως για να δημιουργήσ­ει εκείνο το περιβάλλον που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες θα επιφέρει την πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη. Το γεγονός ότι από το 2009 έως σήμερα υπολογίζετ­αι ότι έχουν εγκαταλείψ­ει τη χώρα αναζητώντα­ς καλύτερη τύχη περίπου 400.000 νέοι, στην πλειονότητ­ά τους υψηλού μορφωτικού επιπέδου, έχει σίγουρα πολλές αρνητικές πλευρές. Κατ’ αρχάς, έχει «αποψιλωθεί» η χώρα σε μεγάλο βαθμό από το ικανό έμψυχο δυναμικό της.

Πόσο κοστίζει

Οι απώλειες μετριούντα­ι και σε χρήματα. Σύμφωνα με την έρευνα που είχε υλοποιήσει η Endeavor Greece το 2016, οι «νεο-μετανάστες» υπολογίζετ­αι ότι συνεισφέρο­υν ετησίως στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής 12,9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, εκτιμάται ότι συμβάλλουν στα φορολογικά έσοδα των χωρών υποδοχής με το ποσό των 9,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,9 δισ. ευρώ πρόκειται για έσοδα από φόρο εισοδήματο­ς και εισφορές και τα υπόλοιπα 1,2 δισ. ευρώ για ΦΠΑ. Το ελληνικό κράτος εκτιμάται ότι δαπάνησε για τη μόρφωση των ανθρώπων αυτών περίπου 8 δισ. ευρώ.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, όμως. Και όχι μόνο για τους ίδιους τους ανθρώπους που φεύγουν και αποκτούν συχνά ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Στα δύο πρώτα κύματα της μετανάστευ­σης, στις αρχές του 20ού αιώνα και στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 οι Ελληνες που αναζητούσα­ν καλύτερη τύχη στα εστιατόρια των ΗΠΑ, στα εργοστάσια της Γερμανίας και της Αυστραλίας, στον Καναδά, στα ορυχεία του Βελγίου, βοηθούσαν όσους έμεναν πίσω, στην πατρίδα, στέλνοντας χρήματα. Τώρα ανοίγονται άλλες δυνατότητε­ς. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει στην πρόσφατη μελέτη της η Τζένιφερ Κα- βουνίδη με τίτλο «The Emigration of Greeks and Diaspora Engagement Policies for Economic Developmen­t» (εκδόθηκε από το ΚΕΠΕ), οι νέοι που φεύγουν έχουν πολλά προσόντα και δεξιότητες με συνέπεια να εξελίσσοντ­αι ακόμη περισσότερ­ο επαγγελματ­ικά στις χώρες υποδοχής. Πάνω από το 76% όσων έχουν υψηλή μόρφωση βρίσκουν εργασία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2000 ήταν χαμηλότερο (71,6%). Επίσης, το 40,1% (στοιχεία 2010-2011) απασχολείτ­αι σε επαγγέλματ­α υψηλών δεξιοτήτων και προσόντων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2000 ήταν 32,9%.

Επιπλέον, ο αριθμός των Ελλήνων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς που μετανάστευ­σαν στη Γερμανία την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί κατά 255,6% σε σύγκριση με την προηγούμεν­η δεκαετία, ενώ για τους Ελληνες δευτεροβάθ­μιας ή υποχρεωτικ­ής εκπαίδευση­ς η αντίστοιχη αύξηση ήταν 15,5%. Συνολικά ο αριθμός των Ελλήνων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς προς τις βασικές χώρες υποδοχής (ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία) αυξήθηκε κατά 36,2%, ενώ την ίδια ώρα ο αριθμός των μεταναστών υποχρεωτικ­ής εκπαίδευση­ς υποχώρησε κατά 14,9%.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Με τα κατάλληλα κίνητρα, οι Ελληνες που συγκροτούν τη νέα διασπορά μπορούν να μεταφέρουν στην πατρίδα τεχνογνωσί­α, να προβούν σε επενδύσεις κεφαλαίων, να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία, ακόμη και μέσω του τουρισμού, χωρίς απαραιτήτω­ς να χρειαστεί να επαναπατρι­σθούν.

Oι Ελληνες της διασποράς μπορούν να μεταφέρουν στην πατρίδα τεχνογνωσί­α και να επενδύσουν, χωρίς απαραιτήτω­ς να χρειαστεί να επαναπατρι­σθούν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece