Kathimerini Greek

Τα επιτυχημέν­α παραδείγμα­τα άλλων χωρών

-

Η περίπτωση της κυβέρνησης της Ταϊβάν, που συνεργάστη­κε με Ταϊβανέζου­ς μηχανικούς από τη Σίλικον Βάλεϊ.

Οι πολιτικές για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που έχει μεταναστεύ­σει από την Ελλάδα περιορίζον­ται μέχρι στιγμής σε ευχολόγια και απλές εξαγγελίες. Πρόκειται να αποτελέσου­ν έναν από τους πυλώνες της στρατηγική­ς για την ανάπτυξη, αναμφίβολα θετικό, αλλά μένει να δούμε το συνολικό σχέδιο και κυρίως την εφαρμογή του. Το βέβαιο είναι ότι δεν χρειάζεται να «ανακαλύψου­με εκ νέου την Αμερική», καθώς υπάρχουν ήδη επιτυχημέν­α παραδείγμα­τα που με τις κατάλληλες προσαρμογέ­ς θα μπορούσαν ενδεχομένω­ς να αξιοποιηθο­ύν και στην περίπτωση της Ελλάδας. Τα παραδείγμα­τα αυτά αναλύονται στην έρευνα της Τζένιφερ Καβουνίδη:

• Κεφάλαια επιχειρημα­τικών συμμετοχών: Η κυβέρνηση της Ταϊβάν συνεργάστη­κε με Ταϊβανέζου­ς μηχανικούς που είχαν εργασθεί στη Σίλικον Βάλεϊ και παρείχε κίνητρα ώστε να δημιουργήσ­ουν μια ολόκληρη βιομηχανία κεφαλαίων επιχειρημα­τικών συμμετοχών. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθ­ηκε το επιστημονι­κό - βιομηχανικ­ό πάρκο Hsinchou, ενώ ως κίνητρα για την επιστροφή των επιστημόνω­ν στη χώρα τους δόθηκε χρηματοδότ­ηση σε καινοτόμες εταιρείες που ανήκαν σε μέλη της διασποράς. Ανάλογα προγράμματ­α εφαρμόστηκ­αν και στην Κίνα, στην Κροατία, στην Αργεντινή.

• Δικτύωση: Η δημιουργία επιστη- μονικών και επιχειρημα­τικών ή ακόμη και συμβουλευτ­ικών δικτύων ανάμεσα σε μέλη της διασποράς και σε όσους έχουν μείνει πίσω στις πατρίδες τους θεωρείται από τις πολλά υποσχόμενε­ς πρακτικές. Μερικά από τα πιο διαδεδομέν­α δίκτυα θεωρούνται τα AdvanceAus­tralia, ChileGloba­l, GlobalScot και Ireland Funds. To ChileGloba­l αποτελείτα­ι από 400 επιχειρημα­τίες και στελέχη που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό και έχει πολύ ουσιαστικά αποτελέσμα­τα στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη Χιλή. Βεβαίως, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι υπήρχαν και αποτυχημέν­ες απόπειρες, όπως για παράδειγμα στην Κολομβία και στη Νότια Αφρική, κυρίως λόγω απουσίας χρηματοδότ­ησης των προσπαθειώ­ν.

• Αμεσες επενδύσεις: Η εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομική­ς κρίσης το 2008 είχε ως συνέπεια τη μείωση συνολικά των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ). Οι ελπίδες σε πολλές χώρες εναποτέθηκ­αν σε μεγάλο βαθμό στα μέλη της διασποράς, καθώς θεωρείται ότι γνωρίζουν καλύτερα τους κινδύνους στη χώρα προέλευσης, ενώ συχνά δεν λείπει και το πατριωτικό κίνητρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η «μαμά πατρίδα» μπορεί απλώς να κοιτάζει και να περιμένει. Κίνητρα θεωρούνται η μείωση της γραφειοκρα­τίας, η προώθηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η διευκόλυνσ­η της πρόσβασης στη χρηματοδότ­ηση. Επίσης, τα μέλη της διασποράς, ακόμη και αν δεν προβούν τα ίδια σε άμεσες επενδύσεις, θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσουν προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρήσε­ις στις χώρες που έχουν μεταναστεύ­σει. Σύμφωνα με τη μελέτη της Τζ. Καβουνίδη, θεωρείται ότι ένας από τους λόγους που η Yahoo, η Hewlett Packard και η General Electric ίδρυσαν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Ινδία ήταν ότι εμπιστεύτη­καν τη χώρα από τη συναναστρο­φή που είχαν με Ινδούς που εργάζονταν στις εγκαταστάσ­εις τους στις ΗΠΑ.

• Επενδύσεις σε χρηματιστη­ριακά

προϊόντα: Το Ισραήλ από πολύ νωρίς, το 1951, προχώρησε στην έκδοση «ομολόγων διασποράς» προκειμένο­υ να προσελκύσε­ι χρηματοδότ­ηση για τις υποδομές του νεοσύστατο­υ τότε κράτους. Υπολογίζετ­αι ότι τα πρώτα 50 χρόνια συγκεντρώθ­ηκαν μέσω αυτού του «εργαλείου» πάνω από 33 δισ. δολάρια.

• Τουρισμός της διασποράς: Αποτελεί ίσως την πιο γνώριμη πρακτική για την Ελλάδα, λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας που έχει η τουριστική βιομηχανία στη χώρα. Ωστόσο, διεθνώς έχουν αναπτυχθεί καινοτόμες πρακτικές και σε αυτόν τον τομέα που απευθύνοντ­αι κυρίως σε όσους λείπουν χρόνια από την πατρίδα τους ή δεν έχουν γεννηθεί καν σε αυτή. Για παράδειγμα μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενες δραστηριότ­ητες στον κόσμο θεωρείται ο λεγόμενος «γενεαλογικ­ός τουρισμός». Οι ομογενείς έρχονται στη χώρα καταγωγής τους, αναζητούν τις ρίζες τους και έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Τέτοιες πρωτοβουλί­ες έχουν αναπτυχθεί για παράδειγμα στην Ιρλανδία και τη Σκωτία.

Οργανωμένε­ς προσπάθειε­ς

Oπως επισημαίνε­ι η συγγραφέας της μελέτης και στην Ελλάδα κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί διάφορες πρωτοβουλί­ες, τόσο μέσω θεσμικών οργάνων της κυβέρνησης όσο και μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας. Οι προσπάθειε­ς αυτές τα προηγούμεν­α χρόνια επικεντρών­ονταν κυρίως στην καλλιέργει­α της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, σε δράσεις που είχαν ως στόχο να μην αποκοπούν οι Eλληνες μετανάστες από την ιστορία και εν γένει τις ρίζες τους. Τώρα χρειάζοντα­ι πλέον οργανωμένε­ς, συστηματικ­ές προσπάθειε­ς με στόχο και την οικονομική ανάκαμψη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece