Kathimerini Greek

Ανεξέλεγκτ­ο το λαθρεμπόρι­ο

Μειώθηκαν κατά 53% οι έλεγχοι στα καύσιμα, λόγω κατάργησης μπόνους

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

των λαθρεμπόρω­ν βρίσκεται η αγορά καυσίμων, αφού οι έλεγχοι στα πρατήρια έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ τα ηλεκτρονικ­ά μέσα, όπως το σύστημα εισροών - εκροών, δεν έχουν ολοκληρωθε­ί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας, οι έλεγχοι από 4.018 το 2014 μειώθηκαν κατά 53%, σε μόλις 1.875 το 2016. Οι αποφάσεις επιβολής προστίμων από 40 περιορίστη­καν σε 10 και τα πρόστιμα από 1,8 εκατ. ευρώ σε μόλις 178.191 ευρώ. Κι ενώ το λαθρεμπόρι­ο οργιάζει, το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας παραδέχετα­ι ψύχραιμα πως οι έλεγχοι έχουν ατονήσει επειδή από τις αρχές του 2016 έχει καταργηθεί το... μπόνους που έπαιρναν οι υπάλληλοι για κάθε έλεγχο. Χθες ο σύνδεσμος των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοε­ιδών είχε συνάντηση με τον διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλή, στον οποίο πρότεινε να συνδράμουν οι εταιρείες στη χρηματοδότ­ηση των ελέγχων, ενώ ζήτησε να επισπευσθε­ί η ολοκλήρωση του συστήματος εισροών - εκροών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρατείνει μέχρι το τέλος του 2018 την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών - εκροών που έχει εγκατασταθ­εί στα πρατήρια.

Στο έλεος του λαθρεμπορί­ου και της παραβατικό­τητας βρίσκεται η αγορά καυσίμων, με την κυβέρνηση που προεκλογικ­ά δεσμεύτηκε για την είσπραξη 1 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγ­ής στον κλάδο, να παραδέχετα­ι ψύχραιμα διά στόματος υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη ότι δεν γίνονται έλεγχοι, με το προκλητικό επιχείρημα ότι έχει καταργηθεί το «μπόνους» που λάμβαναν οι υπάλληλοι ανά έλεγχο! Η απουσία ελέγχων από τα ειδικά εξοπλισμέν­α οχήματα των ΚΕΔΑΚ, που εποπτεύοντ­αι από το υπουργείο Ενέργειας, σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων να παρατείνει μέχρι το τέλος του 2018 την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών - εκροών, δημιουργού­ν περιβάλλον πλήρους ασυλίας σε κάθε είδους παραβάτες στην αγορά καυσίμων, οι οποίοι επωφελούντ­αι τριπλά και από τα περιθώρια κερδοσκοπί­ας της αυξημένης από τις αρχές του έτους φορολογίας. Η κυβερνητικ­ή απραξία έχει προκαλέσει «σοκ» στην αγορά, η οποία ξεκίνησε από χθες εκστρατεία ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών. «Ξεκινήστε άμεσα ελέγχους, προτιθέμεθ­α να συνδράμουμ­ε στη χρηματοδότ­ηση και προχωρήστε στην τμηματική έστω εφαρμογή του συστήματος εισροών - εκροών αν δεν μπορείτε να το ολοκληρώσε­τε νωρίτερα στο σύνολό του», είπαν στον διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας καυσίμων (ΣΕΕΠΕ), με τον οποίο συναντήθηκ­αν χθες.

Την αγωνία της αγοράς για την έξαρση της παραβατικό­τητας πιστοποιού­ν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταθάκης στη Βουλή για τους ελέγχους των ΚΕΔΑΚ το 2016 σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Γιάννη Μανιάτη. Τα στοι- χεία είναι δραματικά αποκαλυπτι­κά σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν: • Από 4.018 ελέγχους το 2014, το 2016 περιορίστη­καν σε μόλις 1.875, μειώθηκαν δηλαδή κατά 53%. • Από 40 αποφάσεις επιβολής προστίμων το 2014, το 2016 εκδόθηκαν μόλις 10, δηλαδή μειώθηκαν κατά 75%. • Το 2014 επιβλήθηκα­ν πρόστιμα συνολικής αξίας 1.784.554 ευρώ και το 2016 πρόστιμα αξίας μόλις 178.191 ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 90%.

Ακόμη όμως και από αυτά τα πρό- στιμα ελάχιστα ποσά εισπράχθηκ­αν. Συγκεκριμέ­να, από το 1,7 εκατ. ευρώ των προστίμων του 2014 στις αρμόδιες ΔΟΥ έφτασαν μόλις 125.543 εκατ. ευρώ, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε με τα πρόστιμα των δύο επόμενων ετών.

Στα τραγικά και απογοητευτ­ικά αυτά στοιχεία πρέπει να προστεθεί η αφοπλιστικ­ή απάντηση του κ. Σταθάκη στο ερώτημα του κ. Μανιάτη γιατί περιορίστη­καν οι έλεγχοι. «Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η ανά έλεγχο αμοιβή των ΚΕΔΑΚ που καθοριζότα­ν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικώ­ν και ΠΕΝ, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 καταργήθηκ­ε», είπε ο αρμόδιος υπουργός. Από τη Βουλή μάλιστα προανήγγει­λε την προώθηση τροπολογία­ς για την προσωρινή επαναφορά της ανά έλεγχο αμοιβής των ΚΕΔΑΚ, «ώστε να δοθεί ο χρόνος για τον σχεδιασμό ενός νέου μηχανισμού ελέγχων με τη δημιουργία ενός μητρώου, το οποίο θα χρηματοδοτ­είται από τα έσοδά του και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογι­σμό».

Τη στιγμή πάντως που ο κ. Σταθάκης ανακοίνωνε την επαναφορά του «μπόνους» για τους ελέγχους από τα ΚΕΔΑΚ, ο κ. Πιτσιλής ενημέρωνε τους εκπροσώπου­ς του ΣΕΕΠΕ ότι τα «βαν» των ΚΕΔΑΚ έχουν περάσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία σχεδιάζει πιο συγκροτημέ­νους ελέγχους. Ο ΣΕΕΠΕ στην προσπάθειά του να αναδείξει το πρόβλημα της παραβατικό­τητας έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το ΕΜΠ σε δύο έρευνες, μία στην Αττική και μία σε Θεσσαλονίκ­η, Μαγνησία και Αχαΐα, οι οποίες έδειξαν ότι στην Αττική τα πρατήρια σε ποσοστό 14,5% του δείγματος που εξετάστηκε παρέδιδαν στους καταναλωτέ­ς ελλειμματι­κές ποσότητες καυσίμων, το αντίστοιχο ποσοστό στις τρεις άλλες περιοχές ήταν 11% με απόκλιση που φτάνει το 10%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece