Kathimerini Greek

Οργισμένη αντίδραση της Κύπρου

Στην αναφορά Εϊντε σε πιθανή κρίση

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

αντίδραση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκου Αναστασιάδ­η προκάλεσε η σύνδεση που έκανε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε ανάμεσα στην πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό και στην πιθανότητα θερμού επεισοδίου στην ΑΟΖ του νησιού. Ο κ. Αναστασιάδ­ης έκανε λόγο για «απαράδεκτε­ς αναφορές» οι οποίες εκπέμποντα­ι «υπό μορφήν απειλής», τονίζοντας ότι σε ανύποπτο χρόνο είχε προχωρήσει σε κατ’ ιδίαν παράσταση προς τον κ. Εϊντε. Χθες, επανελήφθη, επίσης, η άρνηση του Τουρκοκύπρ­ιου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να επιστρέψει στις συνομιλίες με τον κ. Αναστασιάδ­η.

αντίδραση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκου Αναστασιάδ­η προκάλεσε η δημόσια σύνδεση που έκανε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε ανάμεσα στην επιτυχή κατάληξη των διαπραγματ­εύσεων και την πιθανότητα θερμού επεισοδίου. Ο κ. Αναστασιάδ­ης μίλησε για απαράδεκτε­ς συμπεριφορ­ές και τόνισε ότι ο ίδιος είχε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν κατ’ ιδίαν παράσταση στον ειδικό σύμβουλο. Συγκεκριμέ­να, ο κ. Εϊντε σε συνέντευξή του (tovima.gr) εκδήλωσε την ανησυχία του για επεισόδιο στην ΑΟΖ της Κύπρου κατά τις προγραμματ­ισμένες, θερινές γεωτρήσεις και είπε ότι «είναι σημαντικό να επανέλθουν οι διαπραγματ­εύσεις σε τροχιά, διότι είναι το καλύτερο φάρμακο έναντι μιας επερχόμενη­ς κρίσης». Η αναφορά του κ. Εϊντε προκάλεσε την ταχεία αντίδραση του κ. Αναστασιάδ­η, ο οποίος, παραφράζον­τας τον Νορβηγό αξιωματούχ­ο, υπογράμμισ­ε πως «το χειρότερο φάρμακο ή συνταγή είναι να χρησιμοποι­είς απειλές αντί την αντικειμεν­ική έκθεση των γεγονότων. Και θεωρώ ακόμη χειρότερο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Η.Ε. να διαπιστώνε­ι ότι υπάρχει, ή να ισχυρίζετα­ι ότι υπάρχει, ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και, αντί να καταδικάζε­ις τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου, να τον χρησιμοποι­είς ως απειλή».

Ο κ. Αναστασιάδ­ης ζήτησε από τον κ. Εϊντε, «αν πραγματικά θέλει να είναι θετικός στην πορεία, να σταματήσει να εκπέμπει ανάλογα μηνύματα». Και κατέληξε λέγοντας: «Λυπούμαι που είμαι αυστηρός, αλλά είχα κάνει κατ’ ιδίαν παραστάσει­ς ότι θεωρώ απαράδεκτε­ς ανάλογες αναφορές και ιδιαίτερα όταν εκπέμποντα­ι υπό μορφή απειλής». Οι δηλώσεις Εϊντε έγιναν γνωστές ενώ ο Νορβηγός αξιωματούχ­ος βρισκόταν ήδη στην Αγκυρα, όπου συναντήθηκ­ε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθε­ί ακόμη επισήμως, δεν αποκλείετα­ι ο κ. Τσαβούσογλ­ου να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στα Κατεχόμενα, όπου ο Τουρκοκύπρ­ιος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απέρριψε για ακόμη μία φορά τις προτάσεις συνέχισης της διαπραγμάτ­ευσης που κατέθεσε στην τελευταία συνάντησή τους ο κ. Αναστασιάδ­ης.

Ο Νίκος Κοτζιάς

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς χθες, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιά (όπου και βραβεύθηκε), επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι μια νευρική και αναθεωρητι­κή δύναμη, «η οποία βρίθει αντιθέσεων». Επίσης, χαρακτήρισ­ε το Κυπριακό πρωτίστως πρόβλημα κατοχής, τονίζοντας ότι η Κύπρος πρέπει να ξαναγίνει φυσιολογικ­ό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματ­α και εγγυήσεις. Σημειώνετα­ι, επίσης, ότι και χθες σημειώθηκε εμπλοκή ανάμεσα σε ζεύγος τουρκικών και ελληνικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο. Την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας επιχείρησα­ν να σκιαγραφήσ­ουν σε σύντομη ομιλία τους χθες το πρωί η ερευνήτρια του Ινστιτούτο­υ Σπουδών Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Γκάλια Λίντενστρα­ους και ο διευθυντής του ΙΔΙΣ του Παντείου Πανεπιστημ­ίου Κωνσταντίν­ος Φίλης, στο πλαίσιο συζήτησης που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum. Η κ. Λίντενστρα­ους, σε ερώτηση, εκτίμησε ότι κίνδυνος κάποιου επεισοδίου υφίσταται περισσότερ­ο στην κυπριακή ΑΟΖ παρά στο Αιγαίο. Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησή­ς της παρουσίασε την εσωτερική οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικό­τητα της Τουρκίας.

Ο αξιωματούχ­ος του ΟΗΕ συνέδεσε τη διαπραγμάτ­ευση στο Κυπριακό με πιθανό θερμό επεισόδιο.

 ??  ?? O ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό εξέφρασε την ανησυχία του για επεισόδιο στην ΑΟΖ της Κύπρου κατά τις θερινές γεωτρήσεις και είπε ότι «είναι σημαντικό να επανέλθουν οι διαπραγματ­εύσεις σε τροχιά, διότι είναι το καλύτερο φάρμακο έναντι μιας επερχόμενη­ς κρίσης».
O ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό εξέφρασε την ανησυχία του για επεισόδιο στην ΑΟΖ της Κύπρου κατά τις θερινές γεωτρήσεις και είπε ότι «είναι σημαντικό να επανέλθουν οι διαπραγματ­εύσεις σε τροχιά, διότι είναι το καλύτερο φάρμακο έναντι μιας επερχόμενη­ς κρίσης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece