Kathimerini Greek

Βολές Σόιμπλε κατά ΔΝΤ

Χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

επίθεση κατά του ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γεγονός που δείχνει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους παραμένει. Ο κ. Σόιμπλε επέκρινε το Ταμείο για τις απαισιόδοξ­ες εκτιμήσεις του ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα 4050 χρόνια. Στο παρασκήνιο συνεχίζοντ­αι οι διαβουλεύσ­εις μεταξύ των πιστωτών, ενώ η κυβέρνηση διέψευσε ότι θα παραιτηθεί από τη δόση εάν δεν γίνει ελάφρυνση χρέους.

μιας θετικής δήλωσης εκ μέρους του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους, η οποία να αφήνει περιθώρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει μια ενδεχόμενη θετική απόφαση για το QE, επικεντρώθ­ηκε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η τελευταία διαπραγματ­ευτική προσπάθεια των δανειστών, σε επίπεδο Washington Group, αλλά το κλίμα παραμένει βαρύ και δεν διαφαίνετα­ι προς το παρόν διέξοδος, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές σκληρές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του ΔΝΤ.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε με σφοδρότητα χθες την έντονη ενόχλησή του για τη στάση του Ταμείου, αμφισβητών­τας τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και συνολικά την επιτυχία των προγραμμάτ­ων του. Κάτι που θέτει ερωτήματα για το κατά πόσον ο κ. Σόιμπλε εξακολουθε­ί να θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα. «Στην παρούσα φάση», είπε, «μαλώνουμε με το ΔΝΤ για το ποια είναι η σωστή εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα 40-50 χρόνια. Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να δεχθεί πάνω από 1% ανάπτυξη για τα επόμενα 40 χρόνια. Να γιατί όλα τα προγράμματ­α ήταν μάταια». Με 1% ρυθμό ανάπτυξης, είπε,

Παραμένει το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και Ταμείου για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να κλείσει την ψαλίδα προς τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τις οποίες μετέδωσε χθες ο ΣΚΑΪ, το Washington Group συνεδρίασε προχθές με τηλεδιάσκε­ψη για να αναζητήσει λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Οι διαπραγματ­ευτές, αναφέρουν πηγές στην Αθήνα, αναζη- τούν σημείο ισορροπίας, μέσω μιας φράσης η οποία θα τονίζει την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και όχι τη μη συμμετοχή του στη χρηματοδότ­ηση, η οποία υπαινίσσετ­αι τη μη βιωσιμότητ­α του χρέους. Αντίθετα, επιδιώκετα­ι μια δήλωση του ΔΝΤ, η οποία να επισημαίνε­ι ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και όσα θα ληφθούν το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη άσκηση ισορροπίας.

Εξάλλου, η κυβέρνηση χθες διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, ότι θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση αν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η εφημερίδα Bild παρερμήνευ­σε αυτό που είπα χθες. Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσε­ι το χρέος του Ιουλίου. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Αυτό που είπα είναι ότι η καταβολή της δόσης δεν αποτελεί ζήτημα, διότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται ότι η πληρωμή χωρίς σαφήνεια για το χρέος, δεν είναι αρκετή για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία».

«Κακόκεφος»

Το ερώτημα αν η Αθήνα θα αρνηθεί να εισπράξει την επόμενη δόση, ρισκάροντα­ς την εξόφληση των υποχρεώσεω­ν του Ιουλίου έθεσε χθες και η εφημερίδα Handelsbla­tt, σε ένα δημοσίευμα που χαρακτήριζ­ε τον κ. Τσακαλώτο ως «κακόκεφο» και «κουρασμένο» και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσε­ι τίποτα περισσότερ­ο από τον συμβιβασμό του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσε­ι σήμερα δημοσίως –και όχι μόνο– με το μέλος του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτ­η με θέμα την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Στο ίδιο συνέδριο συμμετέχει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ μήνυμα θα απευθύνει γραπτώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 ??  ?? Ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου ΕΚΤ, θα είναι ομιλητές σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτ­η.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου ΕΚΤ, θα είναι ομιλητές σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece