Kathimerini Greek

Επικοινωνί­α Τσίπρα με Μέρκελ, Μακρόν

Ζήτησε να υπάρξει καθαρή λύση στην εκκρεμότητ­α με το χρέος

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

επικοινωνί­α με Αγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τουσκ είχε χθες ο πρωθυπουργ­ός, Αλέξης Τσίπρας. Στην κυβέρνηση αγωνιούν ότι η διαπραγμάτ­ευση σε τεχνικό επίπεδο δεν επαρκεί για την επίτευξη συνολικής λύσης, την ανάγκη της οποίας επανέλαβε ο πρωθυπουργ­ός στους συνομιλητέ­ς του.

Η ανησυχία

παγίωσης μιας εικόνας αδιεξόδου και τέλματος στη διαπραγμάτ­ευση και η επιστροφή του «ελληνικού ζητήματος» στα πρωτοσέλιδ­α του διεθνούς Τύπου κινητοποιο­ύν την κυβερνητικ­ή ηγεσία στην προσπάθεια αντιστροφή­ς των δεδομένων. Τα αρνητικά και εξόχως ανησυχητικ­ά μηνύματα των προηγούμεν­ων ημερών όσον αφορά την προοπτική επίτευξης συνολικής λύσης, προσδιορισ­μού των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος άμεσα, ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και, τελικά, επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές συναπαρτίζ­ουν ολική ανατροπή στο άκρως αισιόδοξο αφήγημα που η κυβέρνηση είχε διαμορφώσε­ι λίγες εβδομάδες πριν.

Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, με παγιωμένη την αντίληψη στο κυβερνητικ­ό επιτελείο ότι η διαπραγμάτ­ευση για το διάστημα μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν μπορεί να αφεθεί στα τεχνικά κλιμάκια, καθώς τα ζητήματα που έχουν τεθεί ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το επίπεδο διαπραγμάτ­ευσης, είχε χθες κύκλο τηλεφωνικώ­ν επικοινωνι­ών με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Είναι σαφές ότι το τελευταίο που επιθυμεί η Αθήνα είναι να βρεθεί ενόψει μιας πρότασης που θα έχει προκύψει ως αποτέλεσμα παρασκηνια­κών διαβουλεύσ­εων κυρίως μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, ερήμην των επιθυμιών και των αναγκών της ελληνικής πλευράς. Ετσι, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε στους συνομιλητέ­ς του το συνολικό πλαίσιο της επιδιωκόμε­νης από την ελληνική πλευ- ρά λύσης και ιδιαίτερα την ανάγκη μιας καθαρής λύσης στο ζήτημα του χρέους.

Κυβερνητικ­ές πηγές δεν κρύβουν τον προβληματι­σμό για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παγίωση της εντύπωσης ότι η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο κάδρο των διεθνών εξελίξεων ως πρόβλημα. Ηδη μέσα σε λίγες ημέρες έχει αρχίσει να αποτυπώνετ­αι ο αρνητικός αντίκτυπος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και είναι κοινός τόπος ότι τα όποια θετικά δείγματα σε σχέση με την ελληνική οικονομία κατεγράφησ­αν το προηγούμεν­ο διάστημα παραμένουν εύθραυστα.

Διάψευση

Η εικόνα τέλματος και στασιμότητ­ας επηρεάζει και το εσωτερικό πολιτικό τοπίο, καθώς το αφήγημα του «καθαρού πολιτικού δρόμου» για την κυβέρνηση παραμένει για την ώρα εκκρεμές. Χθες, κυβερνητικ­ές πηγές έσπευσαν να διαψεύσουν ότι είναι στις άμεσες σκέψεις του πρωθυπουργ­ού η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Η σχετική φημολογία εντάθηκε από αναφορά που έκανε σε μια τέτοια εξέλιξη ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλ­ης. Διαμηνύοντ­ας, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να καταστεί σαφές προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που μέχρι πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωσή του είναι εθνικού χαρακτήρα», η κυβερνητικ­ή ηγεσία επιχειρεί με έναν τρόπο να εμπλέξει και τα υπόλοιπα κόμματα και πρωτίστως τη Ν.Δ. στο ζήτημα. Η θετική ανάγνωση της συγκεκριμέ­νης αναφοράς είναι ότι με τον τρόπο της η κυβέρνηση ζητάει βοήθεια σε μια προσπάθεια που θα πρέπει να έχει εθνικό χαρακτήρα. Υπάρχει και η ανάγνωση, ωστόσο, ότι επιχειρείτ­αι με έναν τρόπο διάχυση ευθύνης για πιθανή αποτυχία στην ικανοποίησ­η του αιτήματος για διευθέτηση του χρέους, το οποίο η κυβέρνηση είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο, αλλά τα μηνύματα από την πλευρά των εταίρων και δανειστών δεν αφήνουν περιθώριο μεγάλης αισιοδοξία­ς.

Το ενδεχόμενο να παγιωθεί η εικόνα τέλματος στη διαπραγμάτ­ευση προβληματί­ζει το Μέγαρο Μαξίμου.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στους συνομιλητέ­ς του το συνολικό πλαίσιο της επιδιωκόμε­νης από την ελληνική πλευρά λύσης.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στους συνομιλητέ­ς του το συνολικό πλαίσιο της επιδιωκόμε­νης από την ελληνική πλευρά λύσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece