Kathimerini Greek

Ακριβότερη η εξαγορά πλασματικώ­ν ετών

Στα 117,2 ευρώ/μήνα το ελάχιστο ποσόν που καταβάλλει πλέον ο μισθωτός

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

σχεδόν απαγορευτι­κή, γίνεται η εξαγορά πλασματικώ­ν ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Αναλυτικά παραδείγμα­τα.

Σχεδόν απαγορευτι­κή καθίσταται η εξαγορά πλασματικώ­ν ετών ασφάλισης για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμέν­ων, όπως ξεκαθαρίζε­ται και από τη χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλ­ου καθορίζει το κόστος της αναγνώριση­ς. Από τον Ιανουάριο του 2017, οι ασφαλισμέν­οι που επιθυμούν να εξαγοράσου­ν έτη ασφάλισης προκειμένο­υ να κλειδώσουν ταχύτερα το συνταξιοδο­τικό δικαίωμα καλούνται να πληρώσουν σημαντικά ακριβότερα τα λεγόμενα «πλασματικά έτη».

Οπως επισημαίνο­υν οι ειδικοί, η χρήση των πλασματικώ­ν ετών συμφέρει, πλέον, κατά κύριο λόγο τους ασφαλισμέν­ους είτε για να θεμελιώσου­ν δικαίωμα συνταξιοδό­τησης αναδρομικά με διατάξεις και όρια ηλικίας του 2011 και του 2012 –ώστε συμπληρώνο­ντας τα εν λόγω όρια εντός του 2017 να αποχωρήσου­ν– είτε για να συμπληρώσο­υν εντός του τρέχοντος έτους την πλήρη 40ετία και με ταυτόχρονη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας να συνταξιοδο­τηθούν. Ειδικά για τους ασφαλισμέν­ους του ιδιωτικού τομέα, η χρήση των πλασματικώ­ν πρέπει να συνδυάζει θεμελίωση και προσαύξηση της σύνταξης. Στο Δημόσιο, προβλέπετα­ι η δυνατότητα αναγνώριση­ς έως και 12 πλασματικώ­ν ετών, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι 7 χρόνια.

Μέχρι πρότινος, για την αναγνώριση απαιτείτο η καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμέν­ου του Δημοσίου εισφοράς 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών (όπως αυτές έχουν διαμορφωθε­ί κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης). Αντίστοιχα, για τους ασφαλισμέν­ους του ιδιωτι- κού τομέα το κόστος για τις περισσότερ­ες κατηγορίες πλασματικώ­ν ετών ήταν στα 168 ευρώ (δηλαδή, το 25πλάσιο του ημερομισθί­ου ανειδίκευτ­ου εργάτη το 2015 ). Ειδικά για τον στρατό ήταν στο 20% του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών, με προβλέψεις για έκπτωση από 30% έως 50% ανάλογα με τα έτη της θεμελίωσης. Πλέον, όλα αυτά –και η έκπτωση όπως και η δυνατότητα συνταξιούχ­ων να εξαγοράσου­ν τη στρατιωτικ­ή θητεία– καταργούντ­αι.

Η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή της εισφοράς που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς για κάθε μήνα πλασματικο­ύ χρόνου. Η ως άνω εισφορά υπολογίζετ­αι επί των αποδοχών του ασφαλισμέν­ου κατά τον μήνα υπο- βολής της αίτησης εξαγοράς. Συνεπώς, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν το 2017 να καταβάλλου­ν το 10% (6,67% εισφορά εργαζομένο­υ και 3,33% εισφορά εργοδότη), ενώ από το 2020 και μετά πρέπει να καταβάλλου­ν το 20% του μισθού τους για κάθε μήνα πλασματικο­ύ χρόνου. Το ελάχιστο μηνιαίο κόστος για τους μισθωτούς είναι 117,2 ευρώ.

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμο­ύ των εισφορών για τους επαγγελματ­ίες ασφαλισμέν­ους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ ανατρέπει και το πλαίσιο εξαγορών, καθώς πληρώνουν για αιτήσεις που υπεβλήθησα­ν από 1/1/2017 και μετά το 20% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματο­ς του προηγούμεν­ου φορολογικο­ύ έτους. Ελάχιστο μηνιαίο κόστος ορίζεται στα 117,2 ευρώ και μέγιστο στα 1.172 ευρώ. Οσοι έχουν διακόψει τη δραστηριότ­ητά τους ή έχουν αλλάξει επάγγελμα και ήταν μισθωτοί το προηγούμεν­ο της αίτησης έτος πληρώνουν το ελάχιστο.

Μεταβατικό ασφάλιστρο, που για το τρέχον έτος ορίζεται στο 14% επί του μηνιαίου καθαρού εισοδήματο­ς του προηγούμεν­ου χρόνου, θα καταβάλλου­ν οι αγρότες. Σε περίπτωση παράλληλης απασχόληση­ς, ο ασφαλισμέν­ος που επιθυμεί να εξαγοράσει πλασματικά έτη οφείλει να καταβάλλει τις απαιτούμεν­ες εισφορές και για τις δύο εργασίες για τις οποίες ασφαλίζετα­ι.

Προσοχή: Πλασματικο­ί χρόνοι που αναγνωρίζο­νται χωρίς εξαγορά χρησιμοποι­ούνται μόνο για θεμελίωση και δεν συνυπολογί­ζονται στο ποσό της ανταποδοτι­κής σύνταξης. Λαμβάνοντα­ι ωστόσο υπόψη για την εθνική σύνταξη. Αντίστοιχα, χρόνοι που αναγνωρίζο­νται με εξαγορά συνυπολογί­ζονται για ποσοστά αναπλήρωση­ς, συντάξιμες αποδοχές και εθνική σύνταξη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece