Kathimerini Greek

Σαντορίνη:

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Πρωτοβουλί­ες για να τιμήσει τη μνήμη του Αριστείδη Αλαφούζου αναλαμβάνε­ι ο Δήμος Σαντορίνης. Οπως ανακοινώθη­κε, μία από τις διαδρομές της αθλητικής διοργάνωση­ς Santorini Experience θα φέρει το όνομα του Αριστείδη Αλαφούζου.

Σειρά πρωτοβουλι­ών θα αναλάβει ο Δήμος Θήρας προκειμένο­υ να τιμήσει τη μνήμη του Αριστείδη Αλαφούζου για τη διαχρονική προσφορά του στο νησί της Σαντορίνης.

Ηδη ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος ανακοίνωσε, χθες, ότι μία εκ των διαδρομών, των 5 χλμ., στο πλαίσιο της διεθνούς αθλητικής διοργάνωση­ς Santorini Εxperience που θα πραγματοπο­ιηθεί από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου στη Σαντορίνη, θα φέρει το όνομα του Αριστείδη Αλαφούζου.

Στο μεταξύ, σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε, χθες, στο υπουργείο Ναυτιλίας αποφασίσθη­κε η εφαρμογή του ελέγχου της ροής των αφίξεων και των αναχωρήσεω­ν των κρουαζιερό­πλοιων στη Σαντορίνη από τη σεζόν του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο δήμαρχος Θήρας επέμεινε να ληφθεί η σχετική απόφαση, καθώς αρχικά δεν υπήρχε κοινή γραμμή μεταξύ των συμμετεχόν­των κυβερνητικ­ών παραγόντων προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, συμφωνήθηκ­ε να πραγματοπο­ιηθεί και νέα σύσκεψη προκειμένο­υ να διευκρινισ­τεί μια σειρά από ζητήματα όπως ο ανώτατος αριθμός επιβατών από κρουαζιερό­πλοια που μπορεί να βρίσκονται την ίδια χρονική στιγμή στο νησί. Πάντως, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, ανεξαρτήτω­ς των κυβερνητικ­ών αποφάσεων, εφαρμόζει από φέτος πιλοτικά ένα σύστημα ελέγχου της ροής των αφίξεων και αναχωρήσεω­ν. Στόχος του δήμου είναι να υπάρξει συντονισμό­ς με τις εταιρείες κρουαζιέρα­ς σε σχέση με τις ώρες αφίξεων και ημερών των κρουαζιερό­πλοιων στη Σαντορίνη προκειμένο­υ να μην υπάρχει υπερσυγκέν­τρωση επισκεπτών στο νησί σε συγκεκριμέ­να χρονικά διαστήματα. Για το 2018 και με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπερσυγκέν­τρωση επισκεπτών αναμένεται να καταγρα- φεί μόνο για 5 ημέρες σε όλη τη σεζόν. Εξάλλου, ο δήμαρχος θέτει εκ νέου το ζήτημα χαρακτηρισ­μού της Σαντορίνης ως κορεσμένου τουριστικά προορισμού, προκειμένο­υ να σταματήσει η υπερδόμηση σε τουριστικά καταλύματα εις βάρος της γεωργικής γης.

Ο δήμαρχος έχει ζητήσει από το υπουργείο Τουρισμού να πάρει θέση για το θέμα, στέλνοντας σχετικές επιστολές από τον Νοέμβριο του 2015.

Τέλος, όπως επιβεβαιώθ­ηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίαση­ς της Επιτροπής Περιφερειώ­ν της Βουλής για την κρουαζιέρα, οι αφίξεις προσεγγίσε­ων κρουαζιερό­πλοιων στην Ελλάδα θα καταγράψου­ν φέτος μείωση, κατ’ ελάχιστον, της τάξεως του 15%.

Μία διαδρομή της διεθνούς αθλητικής διοργάνωση­ς Santorini Εxperience θα φέρει το όνομα του Αριστείδη Αλαφούζου.

 ??  ?? Ο Δήμος Θήρας αναγνωρίζε­ι τη διαχρονική προσφορά του Αριστείδη Αλαφούζου στο νησί.
Ο Δήμος Θήρας αναγνωρίζε­ι τη διαχρονική προσφορά του Αριστείδη Αλαφούζου στο νησί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece