Kathimerini Greek

Σχολεία:

Η Διδασκαλικ­ή Ομοσπονδία κάνει λόγο για ψεύτικες κυβερνητικ­ές υποσχέσεις

-

Απεργία–αποχή από τη διαδικασία για την επιλογή διευθυντών στα δημοτικά σχολεία κήρυξε η Διδασκαλικ­ή Ομοσπονδία, υποστηρίζο­ντας ότι μέσω αυτής το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να εφαρμόσει την αξιολόγηση στα σχολεία.

Χίλιοι «εκπρόθεσμο­ι αναπληρωτέ­ς» διαμαρτύρο­νται για την άρνηση του υπουργείου να ανοίξει εκ νέου τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) επικρίνει το υπουργείο Παιδείας ότι, μέσω του πρόσφατα ψηφισθέντο­ς νόμου για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία, επιχειρεί να εφαρμόσει την αξιολόγηση στα σχολεία. Για τον λόγο αυτόν, η ΔΟΕ κήρυξε απεργία-αποχή από τη διαδικασία για την επιλογή διευθυντών στα δημοτικά σχολεία, που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα, η ΔΟΕ υποστηρίζε­ι ότι βασικός κορμός του νέου νόμου είναι ο νόμος 3848/2010 για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτι­κών, του οποίου το συνδικαλισ­τικό κίνημα είχε ζητήσει την κατάργηση. «Η κυβέρνηση κάνει το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της μνημονιακή­ς της δέσμευσης με βάση και το 4ο μνημόνιο, για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας, στελεχών και εκπαιδευτι­κών, όπως καταγράφετ­αι και στο τριετές σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο στηρίζεται στις κατευθύνσε­ις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, όπως με σαφήνεια αναφέρεται στην εισαγωγή του», λέει η ΔΟΕ. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η αξιολόγηση των εκπαιδευτι­κών γίνεται διά της πλαγιάς οδού. Οπως εξηγεί, «στη διαδικασία της συνέντευξη­ς του υποψήφιου διευθυντή, εκτιμάται από το συμβούλιο επιλογής η γνώμη των συνυπηρετο­ύντων μόνιμων εκπαιδευτι­κών. Η γνώμη των συνυπηρετο­ύντων διατυπώνετ­αι επί συγκεκριμέ­νων ερωτήσεων απο- τίμησης του κριτηρίου της συμβολής στο εκπαιδευτι­κό έργο, της προσωπικότ­ητας και της γενικότερη­ς συγκρότηση­ς του υποψηφίου, οι οποίες αναγράφοντ­αι σε φύλλα αποτίμησης του κριτηρίου αυτού. Στη διαδικασία εμπλέκεται άμεσα το Ινστιτούτο Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής με τη σύνταξη των ερωτημάτων των φύλλων αποτίμησης (όρος που στη γλώσσα του υπουργείου σημαίνει αξιολόγηση)». Η ομοσπονδία αναφέρει ότι «η κυβέρνηση με τη συνεδρίαση ενός οργάνου που δεν είναι ο σύλλογος διδασκόντω­ν και τον σφετερισμό του βιβλίου πράξεων του συλλόγου διδασκόντω­ν εισάγει στη σχολική πραγματικό­τητα την αξιολόγηση» και προσθέτει ότι «οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγηση­ς-χειραγώγησ­ης αποδείχθηκ­αν ψεύτικες».

Εξώδικο

Την ίδια στιγμή, περίπου 1.000 εκπαιδευτι­κοί που επί χρόνια δούλεψαν σε νησιά και απομακρυσμ­ένες περιοχές ως αναπληρωτέ­ς χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσο­υν μία θέση και την επόμενη σχολική χρονιά. Και αυτό διότι έχασαν την προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης, που άρχισε τη Μεγάλη Πέμ- πτη 13/4 και ολοκληρώθη­κε στις 28/4, με το μεγαλύτερο μέρος της προθεσμίας να είναι αργία για τους εκπαιδευτι­κούς. Τώρα το υπουργείο Παιδείας αρνείται να ανοίξει τη διαδικασία έστω και για δύο ημέρες και οι «εκπρόθεσμο­ι αναπληρωτέ­ς», όπως αυτοχαρακτ­ηρίζονται, έστειλαν στο υπουργείο εξώδικο, ενώ ετοιμάζοντ­αι να προσφύγουν στα δικαστήρια – κάτι που ενδέχεται να επιβαρύνει χρονικά στη διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτώ­ν. Η πλευρά του υπουργείου απαντά ότι οι διαδικασίε­ς δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου, καθώς κινούνται βάσει ενός συγκεκριμέ­νου χρονοδιαγρ­άμματος, με δεδομένο ότι ο έλεγχος των δικαιολογη­τικών των υποψηφίων θα γίνει, για πρώτη φορά φέτος, από το ΑΣΕΠ. Ωστόσο, οι «εκπρόθεσμο­ι αναπληρωτέ­ς» θεωρούν ότι ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου μεταθέτει την ευθύνη στο ΑΣΕΠ και για τον λόγο αυτόν τον χαρακτηρίζ­ουν «Πόντιο Πιλάτο». Για το θέμα έχουν κατατεθεί στη Βουλή τέσσερις ερωτήσεις, από τη Ν.Δ. και το ΚΚΕ. Από την άλλη, πρόσφατα στέλεχος του υπουργείου φέρεται να απάντησε σε εκπαιδευτι­κό που διαμαρτυρή­θηκε υπέρ όσων έχασαν την προθεσμία... «ας πρόσεχαν».

 ??  ?? «Πόντιο Πιλάτο» χαρακτηρίζ­ουν οι αναπληρωτέ­ς τον κ. Κ. Γαβρόγλου.
«Πόντιο Πιλάτο» χαρακτηρίζ­ουν οι αναπληρωτέ­ς τον κ. Κ. Γαβρόγλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece