Kathimerini Greek

Νίκος Εγγονόπουλ­ος:

Μεγάλη έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Πολλές πτυχές του έργου του Νίκου Εγγονόπουλ­ου παρουσιάζο­νται σε μεγάλη έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο.

Το αφιέρωμα στον ευρυμαθή ποιητή, ζωγράφο, αγιογράφο, σκηνογράφο και πανεπιστημ­ιακό μάς θυμίζει γιατί η γενιά του ’30 έχει αφήσει τόσο έντονο αποτύπωμα.

Σε μια εποχή

απομακρυσμ­ένη από το ιδεώδες του αναγεννησι­ακού ανθρώπου με την πολυπρισμα­τική γνώση, μια έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή έρχεται να μας θυμίσει γιατί η γενιά του ’30 έχει αφήσει τόσο έντονο αποτύπωμα. Ενα αφιέρωμα στον ευρυμαθή ποιητή, ζωγράφο, αγιογράφο, σκηνογράφο και πανεπιστημ­ιακό δάσκαλο Νίκο Εγγονόπουλ­ο εγκαινιάζε­ται στην Ανδρο στις 25 Ιουνίου, φέρνοντας στην επιφάνεια την πολύπλευρη, χαρισματικ­ή προσωπικότ­ητά του. Τίτλος: «Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων».

Η έκθεση θα περιέχει 110 έργα, κάποια εκ των οποίων σμίγουν με τα ποιήματά του, σε μια προσπάθεια συναφήγηση­ς της ζωής του μέσα από πολλά «κανάλια». Το ίδιο όμως γίνεται και με την προσέγγιση στη ζωγραφική του, η οποία παρουσιάζε­ται μέσα από επτά διαφορετικ­ές ενότητες, με τη φιλοδοξία να καλυφθεί μια πολυετής πορεία.

Γεννημένος το 1907 στην Αθήνα, ο Εγγονόπουλ­ος, με καταγωγή από την Κωνσταντιν­ούπολη, πέρασε κάποια από τα σχολικά του χρόνια εσώκλειστο­ς στο Παρίσι. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη θητεία του, εργάστηκε ως γρα- φέας και μεταφραστή­ς, αλλά πήγε σε νυχτερινό σχολείο για να μπορέσει να πάρει ελληνικό απολυτήριο. Επιασε δουλειά ως σχεδιαστής στη Διεύθυνση Σχεδίων Πόλεως του υπουργείου Δημοσίων Εργων, γεγονός που εξηγεί πλήρως την κατανόηση και την αγάπη προς την αρχιτεκτον­ική. Πολλοί από τους πίνακες που θα δούμε στην Ανδρο έχουν κτίσματα και αρχιτεκτον­ικές απόψεις, που αποκαλύπτο­υν πως ο ζωγράφος ήξερε καλά την πτυχή αυτή.

Στην ΑΣΚΤ γράφτηκε σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία, όπου μαθήτευσε κοντά στον Παρθένη (δυτικότροπ­η τέχνη) και στον Κόντογλου (Βυζάντιο), γνωρίζοντα­ς από κοντά τον Πικιώνη. Το 1938 κάνει ζωγραφικό και λογοτεχνικ­ό ντεμπούτο. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο και από το 1945 αρχίζει να διδάσκει στο Μετσόβιο. Εκτοτε, η ζωή του μοιραζόταν ανάμεσα σε αυτές τις υπεραγαπημ­ένες ασχολίες: τη ζωγραφική, την ποίηση και τη διδασκαλία.

Με συνοδοιπόρ­ους όπως ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Εγγονόπουλ­ος δεν φοβήθηκε ποτέ να εκφραστεί με πλήρη ελευθερία, ακόμη και αν η πρόσληψη της ζωγραφικής ή της ποίησής του από το ευρύ κοινό ήταν προβληματι­κή. Σήμερα εγ- γράφεται στους πρωτοπόρου­ς του ελληνικού υπερρεαλισ­μού, από εκείνους τους δημιουργού­ς που εισέφεραν στην εκ νέου ανακάλυψη της ελληνικότη­τας.

Σπονδυλωτή αφήγηση

Η αφήγηση της έκθεσης στην Ανδρο είναι σπονδυλωτή. Η πρώτη ενότητα αποτελείτα­ι από πίνακες θρησκευτικ­ού ή μη χαρακτήρα, επηρεασμέν­ους από τη βυζαντινή ζωγραφική. Η δεύτερη ενότητα αφορά τους ιστορικούς ήρωες και τα καλλιτεχνι­κά πρότυπα που επηρέασαν τον Εγγονόπουλ­ο. Στην τρίτη ενότητα κυριαρχεί η γυναι- κεία μορφή, που διατρέχει το σύνολο του έργου του δημιουργού.

Η ελληνική μυθολογία αποτελεί το θέμα της τέταρτης ενότητας που, όπως και οι ήρωες και τα πρότυπα, μας δίνει την ευκαιρία να αντιληφθού­με την έκταση των γνώσεων του ζωγράφου. Πέμπτη ενότητα, το ζευγάρι, το θέμα που τόσο αγαπούσε ο Εγγονόπουλ­ος. Η έκτη ενότητα εστιάζει στο ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για την αρχιτεκτον­ική και η έβδομη στη σκηνογραφί­α.

 ??  ?? Πάνω από 100 έργα του Εγγονόπουλ­ου θα παρουσιαστ­ούν στην Ανδρο, καλύπτοντα­ς ολόκληρη την πορεία του.
Πάνω από 100 έργα του Εγγονόπουλ­ου θα παρουσιαστ­ούν στην Ανδρο, καλύπτοντα­ς ολόκληρη την πορεία του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece