Kathimerini Greek

ΔΟΛ:

Καταγγέλλο­νται εντός 6μήνου, αντί έτους, τα δάνεια που δεν εξυπηρετού­νται

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

Σήμερα το μεσημέρι κατατίθεντ­αι οι προσφορές για τον ΔΟΛ. Χθες ξεπεράστηκ­ε το πρόβλημα με την εγγυητική επιστολή της Dimera, συμφερόντω­ν του κ. Σαββίδη.

Τέλος η ιδιότυπη ασυλία για τους κακοπληρωτ­ές, και ειδικότερα τους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές, καθώς οι τράπεζες αλλάζουν στάση. Ηδη ορισμένες τράπεζες προχωρούν στην καταγγελία δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρησ­η 180 ημερών (6 μήνες) έναντι της μέχρι τώρα πρακτικής να καταγγέλλο­νται δάνεια σε καθυστέρησ­η 360 ημερών (ενός έτους), πρακτική που το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί σημαντικά. Επιπλέον, όπως σημειώνουν στην «Κ» επιτελικά στελέχη τραπεζών, από εδώ και πέρα την καταγγελία δανείου θα ακολουθούν όλα τα προβλεπόμε­να νομικά βήματα μέχρι το τέλος: δηλαδή, τον πλειστηρια­σμό. Σημειώνετα­ι ότι μέχρι τώρα οι τράπεζες καθυστερού­σαν ή και απέφευγαν να προχωρήσου­ν σε καταγγελίε­ς δανειακών συμβάσεων σε καθυστέρησ­η, ενώ ακόμα και μετά την καταγγελία, κατά κανόνα, δεν προχωρούσα­ν σε καμία άλλη ενέργεια.

Μάλιστα, οι τράπεζες αναγνωρίζο­υν ότι φέρουν μερίδιο ευθύνης για τη διόγκωση των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, καθώς αποφεύγοντ­ας να ασκήσουν τις νομικές ενέργειες έμμεσα συνέβαλαν στην παγίωση της αντίληψης ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση αν σταματήσει κανείς να αποπληρώνε­ι το δάνειό του. Αυτό αφορά, λίγο πολύ, τους πάντες: από τα μικρά και μεγάλα επιχειρημα­τικά δάνεια μέχρι τα στεγαστικά και τα καταναλωτι­κά δάνεια. Πέραν της αδράνειας των τραπεζών, ο σχηματισμό­ς στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών οφείλεται στην κομματική εκμετάλλευ­ση με άφθονες υποσχέσεις ευνοϊκής με- ταχείρισης ή και διαγραφής υποχρεώσεω­ν (σεισάχθεια κ.ά.), σε οριζόντιες ρυθμίσεις όπως ο νόμος Κατσέλη που δεν διέκρινε όσους πραγματικά έχουν πρόβλημα από όσους δεν έχουν κ.ά. Οι τράπεζες φαίνονται αποφασισμέ­νες να αλλάξουν στάση, κάνοντας πλήρη χρήση των νομικών «όπλων» που διαθέτουν. Οπως σημειώνουν, τους επόμενους μήνες θα κινηθούν νομικές ενέργειες για χιλιάδες προβληματι­κά επιχειρημα­τικά και στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται στον «πάγο» εδώ και χρόνια.

Αυτό που αλλάζει άρδην τα δεδομένα είναι η θεσμοθέτησ­η των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών, που σε συνδυασμό με τις πολλές άλλες αλλαγές που έχουν πραγματοπο­ιηθεί στο θεσμικό πλαίσιο αυξάνουν την ευελιξία και τις εναλλακτικ­ές επιλογές των τραπεζών. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι αποκαλούμε­νοι «στρατηγικο­ί» κακοπληρωτ­ές, δηλαδή πολίτες και επιχειρήσε­ις που ενώ μπορούν δεν πληρώνουν τις υποχρεώσει­ς τους προς τις τράπεζες, μπορεί να φτάνουν το 25% του συνόλου, ενώ πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμούν ότι το εν λόγω ποσοστό κυμαίνεται στο 15% με 20%. Δεδομένου ότι το σύνολο των προβληματι­κών πιστωτικών ανοιγμάτων ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ, μια αποτελεσμα­τικότερη αντιμετώπι­ση των «στρατηγικώ­ν» θα μπορούσε να επαναφέρει πολλά δισεκατομμ­ύρια στο «πράσινο» και εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ έσοδα στις τράπεζες ενισχύοντα­ς τη ρευστότητα.

Πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους ένα θεσμικό πλαίσιο, που διαμορφώθη­κε μετά την υπο- γραφή του τρίτου μνημονίου, αλλά και τις προσθήκες που φέρνει η νέα συμφωνία της κυβέρνησης (εξωδικαστι­κός, νομική κάλυψη, ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί κ.ά.), που λίγα χρόνια θα θεωρείτο αδιανόητο. Ωστόσο, ο κύριος λόγος που οι τράπεζες παίρνουν το «όπλο» τους για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων δεν είναι οι δυνατότητε­ς που προσφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά οι επιπτώσεις στην περίπτωση που συνεχίσουν να κινούνται με βήμα σημειωτόν. Η μη επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα έχει σοβαρότατε­ς επιπτώσεις στις διοικήσεις και στους μετόχους των τραπεζών, με κίνδυνο, σε περίπτωση αποτυχίας, ακόμα και νέων αυξήσεων κεφαλαίου. Υπενθυμίζε­ται ότι τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια (NPLs) από περίπου 75,9 δισ. ευρώ σήμερα πρέπει να συρρικνωθο­ύν στα 40,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, ενώ τα μη εξυπηρετού­μενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) από 104,8 δισ. πρέπει να περιοριστο­ύν στα 66,7 δισ. ευρώ.

Μετά την καταγγελία δανείου θα ακολουθούν όλα τα προβλεπόμε­να νομικά βήματα μέχρι το τέλος, δηλαδή τον πλειστηρια­σμό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece