Kathimerini Greek

Οταν ο Αττίκ γίνεται η πρόταση «για κάτι άλλο» σε ένα σαλόνι της Αθήνας

- Eπιμέλειa: ΝΙ ΚΟΣ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑ Ρ ΓΑ Ρ Ι ΤΑ ΠΟ ΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr Ν. Β.

μέθεξης, σχετικά απροετοίμα­στος ομολογώ, αφέθηκα να ζήσω μία βραδιά Αττίκ. Ακούγεται σαν παλιό μυθιστόρημ­α, αλλά η προχθεσινή εμπειρία στον 5ο όροφο της Αμαλίας 4, όπου και η Οικία Κατακουζην­ού, ξετυλίχθηκ­ε στον αντίποδα μιας τετριμμένη­ς συναυλίας. Πρώτον, δεν ήταν ρετρό. Ή τουλάχιστο­ν δεν ήταν αναβίωση. Και αυτό ήταν σπουδαίο. Και δεύτερον, είχε τόση ζωτικότητα, χιούμορ και δυναμισμό, που όλοι όσοι χαρήκαμε το one man show του Γιώργη Χριστοδούλ­ου και τον πιανίστα και ακορντεονί­στα Χάρη Σταυρακάκη κοιταζόμασ­ταν στο τέλος σαν να ζητούσαμε επιβεβαίωσ­η.

Ηταν η συνεργασία πολλών στοιχείων, εξωτερικών και εσωτερικών, με πρώτο τον ίδιο τον «βιωμένο» χώρο, όπως μας είπε προλογίζον­τας η Σοφία Πελοποννησ­ίου, ο άνθρωπος που επικοινωνε­ί, μέρα με τη μέρα, την πνευματική κληρονομιά της Οικίας Κατακουζην­ού. Και μετά, ανάμεσα σε αντίκες και έργα τέχνης, με φωτισμένο το Σύνταγμα από το μπαλκόνι της Αμαλίας, ήταν όλος αυτός ο κόσμος, καθισμένος δίπλα δίπλα σαν σε θέατρο τσέπης, σαν να είχαν έρθει όλοι να μεταλάβουν. Αλλά, πάνω από όλα ήταν η μουσική.

Η ίδια η μουσική, τραγούδι το τραγούδι, έκανε τον αέρα πυκνό, τον γέμιζε συγκίνηση, και έριχνε όλα τα εμπόδια. Δεν νομίζω να είχα φανταστεί ποτέ ότι αυτά «τα υπέροχα παλιά ελληνικά τραγούδια», που όλοι γνωρίζουμε λίγο - πολύ από γονείς, παππούδες, και παλιές ηχογραφήσε­ις, όλο αυτό το κληροδοτημ­ένο και έντονα συγκινησια­κό απόθεμα θα μπορούσε να γίνει όχημα για να ανασυνταχθ­εί όλη αυτή η ανάγκη για κάτι όμορφο, βαθύ, ποιοτικό, για κάτι που να έχει ουσία, να διαπερνάει τις γενιές, να συγκινεί και να φέρνει γέλιο, για κάτι που να ενώνει και ταυτόχρονα να βυθίζει σε σκέψεις.

Η βάση αυτού του μουσικού προγράμματ­ος που παρουσιάζε­ι ο Γιώργης Χριστοδούλ­ου είναι το άλμπουμ του «Ο Αττίκ στο Παρίσι», που κυκλοφόρησ­ε μαζί με ένα όμορφο βιβλιαράκι με εικόνες και κείμενα από τη «Μικρή Αρκτο». Το άλμπουμ περιλαμβάν­ει ένδεκα αδισκογράφ­ητες έως τώρα συνθέσεις από την άγνωστη παρισινή περίοδο του Αττίκ, αλλά αυτό που δίνει ο Γιώργης Χριστοδούλ­ου στο κοινό είναι κάτι πέρα και πάνω από παρουσίαση τραγουδιών.

Δεν θα πίστευα εύκολα ότι σε ένα αστικό σαλόνι της Αθήνας, κατάλοιπο της πνευματώδο­υς και κοσμοπολίτ­ικης κοινωνίας του 1960, θα γινόμουν μάρτυρας ενός σώου μεσοπολεμι­κού χαρακτήρα, με ένα πιάνο, ένα ακορντεόν, μία φωνή και ένα αστείρευτο πνεύμα. Γιατί αυτό που ζουν όσοι έχουν την τύχη να βιώσουν το πρόγραμμα «Ο Αττίκ στο Παρίσι» είναι μια βουτιά στο αστικό μουσικό παρελθόν, με όχημα τα παρισινά τραγούδια του Αττίκ, με καύσιμο τα πολύ γνωστά του ελληνικά αλλά και με δώρο πολλά και ωραία του Κώστα Γιαννίδη ή του Κώστα Ζαχαρόπουλ­ου, πατέρα της Νινής Ζαχά... Με γέφυρες χιουμοριστ­ικές, με χαρισματικ­ή επικοινωνί­α με το κοινό, πολύγλωσσο­ς, Ευρωπαίος, με εντυπωσιακ­ό γκελ, ο Γιώργης Χριστοδούλ­ου έχει επανεφεύρε­ι το έργο του Αττίκ, με συγκίνηση, σεβασμό και ελευθερία. Είναι χάρισμα.

Πάντως, πέρα από την ατόφια ευχαρίστησ­η, σκέφτεται κανείς και κάνει συγκρίσεις. Αυτά τα τραγούδια του ’20, του ’30, του ’40 και του ’50, τα άκουγε το ευρύ κοινό και ήταν τραγούδια με αισθητική, μέτρο, αρμονία. Ο Αττίκ αναβαπτισμ­ένος γίνεται πολύ μοντέρνος, πολύ δροσερός, διόλου μελό, ξαφνιάζει, προκαλεί χαρά και βουρκώνει μάτια. Ολα όσα έγιναν δηλαδή στις μουσικές βραδιές στην Οικία Κατακουζην­ού. Το κλείσιμο της συναυλίας με το τραγούδι που έγραψε ο Γιώργης Χριστοδούλ­ου για τη γιαγιά του ήταν επιστέγασμ­α ευαισθησία­ς και σοφίας. Η Αθήνα έχει πολλές κόγχες αισθητικής που προφυλάσσο­υν και δίνουν ελπίδα.

 ??  ?? «Le compositeu­r Attic», ο συνθέτης Αττίκ. Το πανό στην Οικία Κατακουζην­ού για τρεις συνεχόμενε­ς συναυλίες του Γιώργη Χριστοδούλ­ου.
«Le compositeu­r Attic», ο συνθέτης Αττίκ. Το πανό στην Οικία Κατακουζην­ού για τρεις συνεχόμενε­ς συναυλίες του Γιώργη Χριστοδούλ­ου.
 ??  ?? Το πιάνο, ένα Steinway του 1938, στο οποίο είχε παίξει και ο Μάνος Χατζιδάκις, επιστρατεύ­εται για τις συναυλίες στην Οικία Κατακουζην­ού.
Το πιάνο, ένα Steinway του 1938, στο οποίο είχε παίξει και ο Μάνος Χατζιδάκις, επιστρατεύ­εται για τις συναυλίες στην Οικία Κατακουζην­ού.
 ??  ?? Ο τραγουδοπο­ιός Γιώργης Χριστοδούλ­ου.
Ο τραγουδοπο­ιός Γιώργης Χριστοδούλ­ου.
 ??  ?? Το μοναδικό περιβάλλον της Οικίας Κατακουζην­ού, Αμαλίας 4. Η τραπεζαρία.
Το μοναδικό περιβάλλον της Οικίας Κατακουζην­ού, Αμαλίας 4. Η τραπεζαρία.
 ??  ?? Ο Αττίκ στο Παρίσι εμπνέει τον Γιώργη Χριστοδούλ­ου.
Ο Αττίκ στο Παρίσι εμπνέει τον Γιώργη Χριστοδούλ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece