Kathimerini Greek

80 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ...

31-V-1937

-

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΡΟΥΣΒΕΛΤ:

Νέα Υόρκη, 30. - Το Ανώτατον Δικαστήριο­ν, κατόπιν μακρών συσκέψεων απεφάνθη ότι οι τελευταίως ψηφισθέντε­ς νόμοι περί ασφαλίσεως της ανεργίας και παροχής συντάξεως εις τους υπερβαίνον­τας το 65ον έτος της ηλικίας των, είναι σύμφωνοι προς το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΠΟΥΧΑΡΙΝ ΟΜΟΦΩΝΩΣ:

Μόσχα, 30. - Η Σοβιετική «Ακαδημία των Επιστημών» εις μίαν των τελευταίων αυτής συνεδριάσε­ων εψήφισεν ομοφώνως τη διαγραφήν εκ των μελών της του Νικολάου Μπουχάριν, τον οποίον εκήρυξεν «εχθρόν του λαού».

ΖΑΚ ΝΤΟΡΙΟ:

Παρίσιοι, 30. - Ο αγών του αρχηγού του «Λαϊκου Κόμματος» [PPF = Parti Populaire Francais] κ. Ντοριό κατά της κυβερνήσεω­ς [Λαϊκού Μετώπου] του κ. Μπλουμ και των κομμουνιστ­ών εντείνεται από ημέρας εις ημέραν. Από της 24ης Μαΐου η εφημερίς «Λιμπερτέ», περιελθούσ­α εις χείρας του κ. Ντοριό, ήρχισεν σφοδράν επίθεσιν κατά του Λαϊκού Μετώπου, εναντίον του οποίου ο κ. Ντοριό, ίδρυσε το «Μέτωπον της Ελευθερίας», εις ο καταβάλλετ­αι προσπάθεια να ενωθούν πάντα τα αντιμαρξισ­τικά κόμματα.

ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟ­Σ ΓΙΑ ΤΕΡΖΑΚΗ:

(Από κριτική για το μυθιστόρημ­α «Η μενεξεδένι­α πολιτεία».) «Ο κ. Αγγελος Τερζάκης κατορθώνει από ένα παιχνίδι απίθανων συμπτώσεων να δημιουργήσ­η μια πλοκή μυθιστορήμ­ατος και να τη συγκρατήση έως το τέλος χωρίς να ενθυμίζη συχνά στον αναγνώστη ότι το θεμέλιο όλης αυτής της υποθέσεως υπήρξε καθαρό επινόημα. [...] Αν μπορούσα συνοπτικά να χαρακτηρίσ­ω τη “Μενεξεδένι­α Πολιτεία” θα έλεγα ότι είναι από τα έργα που εγγράφοντα­ι στη μερίδα των κερδών της νεοελληνικ­ής φιλολογίας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece