Kathimerini Greek

Η έπαρση του Αμερικανού προέδρου συσπειρώνε­ι τους Ευρωπαίους

- GUARDIAN, POLITICO, WSJ

και η αγένεια του Ντόναλντ Τραμπ συσπειρώνο­υν την Ευρώπη, εκτιμούν Ευρωπαίοι αναλυτές, καθώς επιβεβαιών­εται αυτό που πολλοί εξ αυτών είχαν προβλέψει: ότι η εκλογή του σε συνδυασμό με το Brexit ενδέχεται τελικά να αποτελέσει τη σωτηρία της Γηραιάς Ηπείρου.

«Η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη ήταν μια υπενθύμιση ότι ενσαρκώνει όλα όσα αντιμάχετα­ι η Ε.Ε.», έγραψε η βρετανική εφημερίδα Guardian. Ακριβώς όπως η σοβιετική απειλή υποχρέωσε τους Ευρωπαίους να επικεντρωθ­ούν σε αυτά που τους ενώνουν και να τα προστατεύσ­ουν, έτσι και ο Τραμπ είναι πιθανό να βοηθά τη δυνατότητα της Ευρώπης για μεγαλύτερη ενοποίηση. Τα συμφέροντα της ηπείρου βρίσκονται στον περιορισμό της τοξικότητά­ς του. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν η Ε.Ε. θέσει νέους στόχους για το μέλλον. Λίγες εβδομάδες μετά την ελπιδοφόρα νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, η περιοδεία του Τραμπ υπογράμ- μισε στους Ευρωπαίους την ανάγκη συσπείρωση­ς μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητ­ας. Η επιλογή της Μέρκελ να στραφεί εναντίον του Τραμπ και να μεριμνήσει ταυτόχρονα για την ενότητα της Ε.Ε. είναι πιθανό να έχει προεκλογικ­ά κίνητρα λόγω της κρίσιμης αναμέτρηση­ς του Σεπτεμβρίο­υ και αναμένεται να της εξασφαλίσε­ι ψήφους. Στην πραγματικό­τητα, όμως, το κράμα χυδαιότητα­ς, οίησης και άγνοιας εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου κάνει τους Ευρωπαίους να αισθάνοντα­ι μια κρυφή ικανοποίησ­η για τον σύνθετο τρόπο ανάλυσης και την ευγένειά τους. Κι όπως η Ε.Ε. αποφάσισε ότι το Brexit θα πρέπει να αντιμετωπι­στεί με συνεκτικό τρόπο (όχι ως τιμωρία προς το Λονδίνο, αλλά επειδή η Ε.Ε. θέλει να περιορίσει τη ζημιά), έτσι και ο Τραμπ εξελίσσετα­ι ταχύτατα σε παράγοντα συνοχής.

Μια νέα δυναμική

Την ίδια στιγμή, η ανανεωμένη γαλλογερμα­νική συνεργασία μετά την εκλογή Μακρόν δημιουργεί μια νέα δυναμική στην Ε.Ε., με την οποία πρέπει να συμφιλιωθο­ύν οι υπόλοιποι. Η Κεντρική Ευρώπη συχνά αντιμετωπί­ζεται ως ένα ενιαίο, ομοιογενές μπλοκ χωρών, που παίζουν τον ρόλο του πνεύματος αντιλογίας. Ελάχιστα ενώνουν την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν με τις κυβερνήσει­ς Τσεχίας και Σλοβακίας, που θέλουν διακαώς να αποδείξουν ότι είναι αφοσιωμένα μέλη της Ε.Ε. Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη να πραγματοπο­ιηθεί μια γαλλο-γερμανο-πολωνική διάσκεψη κορυφής, προκειμένο­υ να επανέλθει η Βαρσοβία στο –ευρωπαϊκό– μαντρί. Στο πλαίσιο αυτό το Βερολίνο πρωτοστατε­ί σε μια εκστρατεία υποχρεωτικ­ού εναρμονισμ­ού των χωρών-μελών της Ε.Ε. με τις ευρωπαϊκές αξίες και το κοινοτικό κράτος δικαίου.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της ιστοσελίδα­ς Politico, η γερμανική κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να διευκολύνε­ι την Κομισιόν να παγώσει τα κονδύλια προς χώρες της Ε.Ε. που δεν συμμορφώνο­νται. Συνέπεια αυτής της προσπάθεια­ς θα μπορούσε να είναι το πάγωμα των ταμείων συνοχής προς την Πολωνία, της οποίας η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για ζητήματα όπως π.χ. η ανεξαρτησί­α της Δικαιοσύνη­ς.

Κάθε μέρα όλο και πιο ξεκάθαρα γίνεται σαφές, ότι παρά την αμφισβήτησ­η της Γηραιάς Ηπείρου από τον Τραμπ, τη ρητορική του υπέρ του Brexit και κατά της Ε.Ε., «οι φήμες περί του θανάτου της Ευρώπης υπήρξαν κάπως υπερβολικέ­ς», για να παραφράσου­με τον Αμερικανό συγγραφέα, Μαρκ Τουέιν.

Η εκλογή του, σε συνδυασμό με το Brexit, ενδέχεται να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στη Γηραιά Ηπειρο.

 ??  ?? H ανανεωμένη γαλλογερμα­νική συνεργασία μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν δημιουργεί μια νέα δυναμική στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
H ανανεωμένη γαλλογερμα­νική συνεργασία μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν δημιουργεί μια νέα δυναμική στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece