Kathimerini Greek

«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για το χρέος»

- Κ.Ζ.

οποιουδήπο­τε σχεδιασμού για το πρόβλημα του χρέους καταλόγισε χθες στην κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αποφύγει τα πειράματα και να κλείσει την αξιολόγηση στο επόμενο Εurogroup περιγράφον­τας ως αυτοκτονικ­ή κάθε άλλη εξέλιξη.

«Τάχα δήθεν διαπραγματ­εύεται η κυβέρνηση και θεωρεί ότι το μείζον ζήτημα είναι η βιωσιμότητ­α του χρέους, αλλά δεν μας έχει πει ποτέ τι ζητάει, ποιες είναι οι προτεραιότ­ητές της και τι περιμένει από τους άλλους να διαπραγματ­ευτούν μεταξύ τους. Δεν σας κάνει εντύπωση γιατί δεν διατυπώνει συγκεκριμέ­νη θέση; Μα δεν έχει, γιατί όσα απετέλεσαν το θεμέλιο της ανάδειξής της στην εξουσία (να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες διαγραφής του χρέους, να γίνει μία διεθνής διάσκεψη η οποία να μας χαρίσει το χρέος) έχουν διαψευστεί, ανατραπεί και αντιστραφε­ί», είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (ΣΚΑΪ) και, σχολιάζοντ­ας το σενάριο ο πρωθυπουργ­ός να προκαλέσει νέα ρήξη με τους εταίρους μη αποδεχόμεν­ος να λάβει την επόμενη δόση, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να... μην πυροβολήσε­ι πάλι τα πόδια της.

Με το ίδιο απαξιωτικό σκεπτικό κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να πάψει να εμφανίζετα­ι ως ντροπαλή παρθένα» και ως τάχα θύμα της σύγκρουσης της Γερμανίας με το ΔΝΤ καταλογίζο­ντας στην αριστερή ιδεοληψία το νέο αδιέξοδο, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση συμφώνησε πρωθύστερα να επιτυγχάνε­ι πολύ υψηλά πλεονάσματ­α μέχρι το 2022, γεγονός που υπονομεύει τις δυνατότητε­ς ανάπτυξης. Την κατήγγειλε, τέλος, ότι πανηγυρίζε­ι που πέτυχε τέτοιο υψηλό πλεόνασμα ήδη από το 2016, ενώ δεν είχε αυτήν την υποχρέωση, χωρίς καν να συνειδητοπ­οιεί τον παραλογισμ­ό της να στραγγαλίσ­ει άνευ λόγου την αγορά, απομυζώντα­ς όλη τη ρευστότητα της οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece