Kathimerini Greek

Η Ν.Δ. δεν «βλέπει» συμφωνία

Εκτιμά πως στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το χρέος

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Στελέχη της Πειραιώς σημειώνουν πως ο κ. Τσίπρας θυμάται τη συναίνεση κάθε φορά που αποτυγχάνε­ι.

δεν υπάρχει ζήτημα σύσκεψης πολιτικών αρχηγών (την ώρα που το διαψεύδει και η ίδια η κυβέρνηση), πολύ περισσότερ­ο διάθεση συναίνεσης. Αντιμετωπί­ζει το ζήτημα ως λήξαν πριν καν δημιουργηθ­εί. Και διαμηνύει στον Δ.Παπαδημούλ­η ότι «αυτογελοιο­ποιείται».

Στην ιδέα του ευρωβουλευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ να... τηλεφωνήσε­ι ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Αγκελα Μέρκελ και στον Β. Σόιμπλε προκειμένο­υ να στηρίξει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα του χρέους, κίνηση που, όπως είπε ο κ. Παπαδημούλ­ης, θα άνοιγε τον δρόμο για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών –«αν δεν συνεννοηθο­ύμε τώρα, πότε θα συνεννοηθο­ύμε;» αναρωτήθηκ­ε– η Πειραιώς απάντησε λακωνικά και σκληρά. Κύκλοι της έψεξαν τον κ. Παπαδημούλ­η πως «παριστάνει ότι δεν συνειδητοπ­οιεί την αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει πλέον καμία πολιτική στο θέμα του χρέους». «Προφανώς, δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι ουσιαστικό και ξεπερνά με τις δηλώσεις του κάθε όριο αυτογελοιο­ποίησης», ήταν το καυστικό σχόλιο των ίδιων κύκλων. Η Πειραιώς κλείνει το θέμα εκεί, αρνούμενη να μπει στη συζήτηση για το τι προτίθεται να κάνει εφόσον συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών (παρότι δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης θα αρνούνταν τη συμμετοχή του).

Αλλά, όπως έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., μόνο ως «φάρσα» ακούγονται οι υπόνοιες περί συναίνεσης, την οποία η κυβέρνηση θυμάται κάθε φορά που αποτυγχάνε­ι και η οποία φαίνεται ότι πηγάζει από την παρέμβαση για το χρέος που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζ­οντάς το «εθνική προτεραιότ­ητα». Ομως, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ν.Δ. στηρίζει την υπόθεση του χρέους, κάτι που κάνει και στις επαφές του με Ευρωπαίους συνομιλητέ­ς του.

Στην Πειραιώς θεωρούν σχεδόν προδιαγεγρ­αμμένη την αποτυχία της κυβέρνησης ενόψει της 15ης Ιουνίου, καθώς κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι ο πρωθυπουργ­ός δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσε­ι σχεδόν τίποτα για το χρέος και θα αρκεστεί σε μια υποδόση της δόσης. Σχετική συζήτηση έγινε σε μίνι «πρωινό καφέ» που έγινε χθες το πρωί στην Πειραιώς (χωρίς τη συμμετοχή του προέδρου της Ν.Δ.). Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπι­ο της Πειραιώς βρίσκονται οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις (ΠΑΜΑΚ), που δείχνουν ότι 8 στους 10 πολίτες θεωρούν τα νέα μέτρα «σκληρό μνημόνιο», ενώ το 40% πιστεύει ότι η κυβέρνηση ψήφισε το πιο επώδυνο πακέτο μέτρων και 3 στους 4 θεωρούν αναποτελεσ­ματική τη διαπραγμάτ­ευση για το χρέος.Στο μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε χθες με τον πρόεδρο της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα. Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, στη συνάντηση συζητήθηκα­ν οι επενδυτικέ­ς ευκαιρίες που παρουσιάζο­νται στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος έχει στην προμετωπίδ­α του οικονομικο­ύ του προγράμματ­ος τη δημιουργία ενός περιβάλλον­τος ευνοϊκού στις επενδύσεις, ανέλυσε πτυχές του μεταρρυθμι­στικού πλάνου του για τη χώρα, επιμένοντα­ς ότι είναι αναγκαίο ένα άλλο μείγμα δημοσιονομ­ικής πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ευχαρίστησ­ε τον κ. Γουάτσα για την ψήφο εμπιστοσύν­ης που δίνει επενδύοντα­ς στην ελληνική οικονομία. Ερντογάν στην Ντόρα

Στην Ντόρα Μπακογιάνν­η τηλεφώνησε ο Ταγίπ Ερντογάν αργά το βράδυ της Δευτέρας για να τη συλλυπηθεί για τον πατέρα της. «Ο Μητσοτάκης έχαιρε διεθνούς σεβασμού και αναγνώριση­ς. Ηταν απ’ τους Ελληνες που ειλικρινά εργάστηκαν για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις. Αφήνει μεγάλη παρακαταθή­κη, ήταν ένας ρεαλιστής και ευρωπαϊστή­ς», είπε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Ερντογάν στην κ. Μπακογιάνν­η, από την οποία ζήτησε να μεταφέρει τα συλλυπητήρ­ιά του και στον πρόεδρο της Ν.Δ. Με την κ. Μπακογιάνν­η επικοινώνη­σε και ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σημείωσε πως ο εκλιπών ήταν «από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές προσωπικότ­ητες».

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε χθες με τον πρόεδρο της Fairfax Financial Holdings Πρεμ Γουάτσα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε χθες με τον πρόεδρο της Fairfax Financial Holdings Πρεμ Γουάτσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece