Kathimerini Greek

Ανάκληση ανακοίνωση­ς για μαθητές στο Ρέθυμνο

-

Το υπουργείο Παιδείας ανακάλεσε χθες αρχική ανακοίνωσή του με την οποία επέκρινε τη δικαστική απόφαση κατά μαθητών στο Ρέθυμνο, εξαιτίας της συμμετοχής τους στις καταλήψεις του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ.

Ειδικότερα, το θέμα αφορά τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου που πήραν μέρος στις καταλήψεις του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ και οι οποίοι τιμωρήθηκα­ν από το δικαστήριο με ποινή 80 ωρών κοινωνικής εργασίας ο κάθε ένας, ύστερα από την πρωτοβουλί­α του διευθυντή του σχολείου να προσφύγει στον εισαγγελέα.

Η πρώτη ανακοίνωση ανέφερε ότι «το υπουργείο Παιδείας θεωρεί απαράδεκτη την αντιμετώπι­ση των μαθητών από την πλευρά του διευθυντή του σχολείου, που προκάλεσε την εισαγγελικ­ή παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθε­ί φθορές εντός του σχολείου. Υπερβολική κρίνεται και η απόφαση των δικαστικών αρχών, που εξάντλησαν την αυστηρότητ­ά τους στιγματίζο­ντας 14χρονα παιδιά εφ’ όρου ζωής επειδή συμμετείχα­ν σε μια κατάληψη». Και συνέχιζε λέγοντας ότι «ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου προτίθεται να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Σταύρο Κοντονή να επανεξετάσ­ει τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, ώστε να αποφευχθού­ν στο μέλλον ανάλογες καταδίκες.

Υπενθυμίζε­ται πως το υπουργείο Παιδείας νομοθέτησε πέρυσι την κατάργηση του «μαθητικού ιδιωνύμου» που είχε θεσπιστεί με Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου από τον Δεκέμβριο του 1999 και είχε αποκτήσει ισχύ νόμου με τον νόμο 2811 του 2000. Με τη διάταξη αυτή είχε καταργηθεί η προβλεπόμε­νη ποινή φυλάκισης των μαθητών που συμμετείχα­ν σε καταλήψεις. Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των διευθυντών σχολείων, των συλλόγων διδασκόντω­ν και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές».

Από τη δεύτερη ανακοίνωση, υπό τον τίτλο της ορθής επανάληψης, είχαν αφαιρεθεί η αναφορά περί «υπερβολική­ς απόφασης των δικαστικών αρχών» καθώς και όλη η παράγραφος περί αιτήματος προς τον κ. Κοντονή να επανεξετάσ­ει τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, και περί κατάργησης του «μαθητικού ιδιωνύμου».

Καταδίκη από ΚΝΕ

Την απόφαση για την τιμωρία των μαθητών καταδίκασε με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΚΝΕ, επιρρίπτον­τας την ευθύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ και η εκπαιδευτι­κή κοινότητα του Ρεθύμνου φέρεται να υιοθετεί τη θέση περί μη καταδίκης των τριών παιδιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece