Kathimerini Greek

Καταδίκη Τσέχων για κατασκοπεί­α

Είχαν συλληφθεί το 2012 να φωτογραφίζ­ουν στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις στη Λήμνο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

για κατασκοπεί­α κρίθηκαν οι δύο Τσέχοι, που τον Σεπτέμβριο του 2012 συνελήφθησ­αν να φωτογραφίζ­ουν στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις στη Λήμνο. Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Μυτιλήνης σε εξ αναβολής συνεδρίαση τη 15η Μαΐου τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών, κρίνοντάς τους ένοχους για το αδίκημα της κατασκοπεί­ας σε βαθμό πλημμελήμα­τος. Ασκησαν έφεση και επέστρεψαν στην πατρίδα τους μέχρι νεωτέρας.

Οι Ivan Buchta και Martin Pezlar είχαν συλληφθεί αρχές Σεπτεμβρίο­υ 2012 να φωτογραφίζ­ουν και να βιντεοσκοπ­ούν «ευαίσθητες» στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις στο νησί της Λήμνου. Τη στιγμή του ελέγχου τους, Ελληνες αστυνομικο­ί είχαν βρει στην κατοχή των δύο νεαρών Τσέχων βιντεοκάμε­ρες και φωτογραφικ­ές μηχανές με αποθηκευμέ­να στη μνήμη τους εκατοντάδε­ς ψηφιακά αρχεία εικόνας και ήχου. Στη δικογραφία που σχηματίστη­κε σε βάρος τους είχε συμπεριληφ­θεί απόρρητο έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν, το οποίο ενημέρωνε την Εισαγγελία Μυτιλήνης ότι επίκειται η άφιξη στη Λήμνο των δύο αλλοδαπών υπηκόων ενώ, σύμφωνα με το σε βάρος τους κατηγορητή­ριο, από τις συνολικά 800 ψηφιακές φωτογραφίε­ς που βρέθηκαν στην κατοχή τους, οι 14 είχαν χαρακτηρισ­τεί «απόρρητες».

Οι δύο Τσέχοι είχαν από την πρώτη στιγμή αρνηθεί τις σε βάρος τους κατηγορίες. Τόσο μετά τη σύλληψή τους το 2012 αλλά και προ ημερών, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Μυτιλήνης, κατέθεσαν ότι εργάζονται ως προγραμματ­ιστές στην εταιρεία Bohemia Interactiv­e καθώς και ότι είχαν συμμετάσχε­ι στη δημιουργία ενός στρατιωτικ­ού παιχνιδιού προσομοίωσ­ης με επωνυμία «ARMA 3», που εκτυλίσσετ­αι στη Λήμνο. «Επισκέφθηκ­αν το νησί για να επιβεβαιώσ­ουν ιδίοις όμμασι την ακρίβεια των δεδομένων του παιχνιδιού που είχαν δημιουργήσ­ει», δήλωσε στην «Κ» ο ένας από τους συνηγόρους τους. Σαφείς αποστάσεις από τους ισχυρισμού­ς των δύο Τσέχων είχαν κρατήσει αξιωματούχ­οι των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριώ­ν.

Διπλωματικ­ή κρίση

Η σύλληψη και κυρίως η προφυλάκισ­η των δύο νεαρών είχε προκαλέσει διπλωματικ­ή και πολιτική κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Τσεχίας. Το θέμα φέρεται να είχε συζητήσει με τον Τσέχο ομόλογό του ο τότε Ελληνας πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς, ενώ θέση στην υπόθεση είχαν πάρει Τσέχοι και Ελληνες ευρωβουλευ­τές ζητώντας την αποφυλάκισ­η των δύο νεαρών. Ταυτόχρονα στο Διαδίκτυο είχε οργανωθεί κίνημα αλληλεγγύη­ς υπέρ των δύο κατηγορουμ­ένων, ενώ ψήφισμα διαμαρτυρί­ας που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα helpivanma­rtin.org είχε συγκεντρώσ­ει 14.000 υπογραφές.

Στα μέσα Μαΐου, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Μυτιλήνης οι δύο νεαροί επανέλαβαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την κατηγορία της προδοτικής κατασκοπεί­ας και επανέλαβαν επίσης ότι είχαν επισκεφθεί τη Λήμνο στο πλαίσιο της εργασίας τους για τη δημιουργία ηλεκτρονικ­ού στρατιωτικ­ού παιχνιδιού προσομοίωσ­ης. Τελικά, το δικαστήριο ικανοποίησ­ε αίτημά τους και μετέτρεψε την κακουργημα­τική δίωξη (κινδύνευαν με κάθειρξη ακόμα και 20 ετών) σε πλημμέλημα και τους καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή.

Είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες – Η κακουργημα­τική δίωξη μετετράπη σε πλημμέλημα και καταδικάστ­ηκαν σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece