Kathimerini Greek

Ανάληψη ευθύνης για δύο «χτυπήματα» στην Αθήνα

-

Προκήρυξη της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» για την απόπειρα επίθεσης στο υπ. Εργασίας τον περασμένο Δεκέμβριο και την έκρηξη στη Eurobank τον Απρίλιο.

Λαϊκών Αγωνιστών» ανέλαβε με προκήρυξη που δημοσιεύθη­κε χθες την ευθύνη δύο τρομοκρατι­κών ενεργειών στο κέντρο της Αθήνας: την απόπειρα βομβιστική­ς επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016 και την έκρηξη μεγάλης ισχύος βόμβας σε κτίριο της τράπεζας Eurobank στην οδό Σανταρόζα, τον περασμένο Απρίλιο. Το κείμενο ανάληψης ευθύνης έχει τίτλο «Καμία ανοχή σε όσους παζαρεύουν τις ζωές μας» και αναρτήθηκε χθες το απόγευμα στην ιστοσελίδα Athens Indymedia. Eπαναλαμβά­νοντας πρακτικές που εφάρμοζαν τρομοκρατι­κές οργανώσεις στο παρελθόν, όπως ο «Επαναστατι­κός Αγώνας» ή παλαιότερα η «17 Νοέμβρη», ο συντάκτης του κειμένου επιχειρεί να αναλύσει την τρέχουσα χρονική συγκυρία με οικονομικο­ύς όρους, σε αναζήτηση «νομιμοποίη­σης» για τις επιθέσεις κατά του υπουργείου Εργασίας και της τράπεζας Eurobank. Αντιθέτως, ωστόσο, ως προς τη συνήθη τακτική των τρομοκρατώ­ν, από το κείμενο απουσιάζου­ν αναφορές στο λεγόμενο «επιχειρησι­ακό» σκέλος της επίθεσης: το πώς δηλαδή κινήθηκαν και έδρασαν τα μέλη της οργάνωσης για να φέρουν σε πέρας την «αποστολή» τους.

Η προηγούμεν­η εμφάνιση της οργάνωσης ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 με την επίθεση με μεγάλης ισχύος βόμβα στο κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα. Προηγουμέν­ως, η ίδια ομάδα είχε αναλάβει την ευθύνη των ένοπλων επιθέσεων στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι (Δεκέμβριος 2014), στην πρεσβεία του Ισραήλ (Φεβρουάριο­ς του 2015) στο Ψυχικό. Η «παρθενική» εμφάνιση της «ΟΛΑ» ήταν με την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ., στη Λ. Συγγρού, τον Ιούλιο του 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικώ­ν της ΕΛ.ΑΣ., στην «ΟΛΑ» μετείχαν αρχικά οι καταζητούμ­ενοι –τότε– Νίκος Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα και αναρχικοί - ληστές, που πρωταγωνίσ­τησαν σε μπαράζ ληστειών σε τράπεζες κυρίως μεταξύ 2014 - 2016. Στο υπ. Εργασίας, οι δράστες τοποθέτησα­ν τον εκρηκτικό μηχανισμό σε κάγκελο στο πεζοδρόμιο. Δεν πυροδοτήθη­κε λόγω λάθους στη συνδεσμολο­γία. Αντιθέτως, η βόμβα στη Eurobank πυροδοτήθη­κε και από την έκρηξη προκλήθηκα­ν εκτεταμένε­ς φθορές στο κτίριο της τράπεζας και σε γύρω κτίσματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece