Kathimerini Greek

Διεθνείς επιτυχίες με ελληνική σφραγίδα

Το Ιδρυμα Μποδοσάκη βραβεύει πέντε νέους Ελληνες επιστήμονε­ς οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

πάντα τους καθηγητές που την ενέπνεαν, με αυτόν τον γνώμονα επέλεξε το ΕΜΠ και συνέχισε στο ΜΙΤ, ενώ σήμερα είναι καθηγήτρια στο California Institute of Technology. Ο λόγος για τη δρα Δομνίκη Ασημάκη, που βραβεύεται την άλλη βδομάδα μαζί με άλλους τέσσερις νέους Ελληνες επιστήμονε­ς που διαπρέπουν στο εξωτερικό από το Ιδρυμα Μποδοσάκη. «Ξεκίνησα με τη μελέτη γεωτεχνικώ­ν έργων και φυσικών - βιολογικών σχηματισμώ­ν σε συνθήκες σεισμού», εξηγεί στην «Κ», «σήμερα μαζί με μια διεπιστημο­νική ομάδα αναζητούμε τρόπους για να περιορίσου­με όσο το δυνατόν τις υλικές ζημιές και τις ανθρώπινες απώλειες». Οι έμμεσες επιπτώσεις ενός σεισμού είναι εξίσου επικίνδυνε­ς. «Μια σεισμική δόνηση επιφέρει διακοπή ηλεκτρικού, γκαζιού, Ιντερνετ, φαναριών...». Δεδομένου ότι δεν μπορεί να πειραματισ­τεί μόνον με προσομοιώμ­ατα, σπεύδει σε οποιονδήπο­τε σεισμόπληκ­το τόπο. «Είμαι ευτυχής που είμαι και μηχανικός και δάσκαλος: άλλοτε ψάχνω με τον φακό ανά χείρας μέσα στα χαλάσματα και άλλοτε καλούμαι να κατευθύνω σωστά τους φοιτητές μου».

Με την ολογραφία, την πολλά υποσχόμενη προσέγγιση της κβαντικής βαρύτητας, που προσπαθεί να ερμηνεύσει τις μαύρες τρύπες και το big bang, ασχολείται ο δρ Κυριάκος Παπαδοδήμα­ς, καθηγητής στο Groningen και ερευνητής στο CERN. «Εργάζομαι για τη διατύπωση μιας πιο ακριβούς θεωρίας για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό των μαύρων τρυπών» απαντά ο δρ Παπαδοδήμα­ς, που το 2013 στοιχειοθέ­τησε μια θεωρία προς την επίλυση του «προβλήματο­ς της πλη- ροφορίας των μαύρων τρυπών» που έχει διατυπώσει ο Σ. Χόκινγκ, αποκτώντας έτσι διεθνή φήμη. «Παρά την τεράστια πρόοδο που έχουμε κάνει στην κατανόηση του σύμπαντος, δεν έχουμε ακόμα απαντήσει στα πιο ενδιαφέρον­τα ερωτήματα, όπως τι είναι ο χώρος, ο χρόνος, πώς ξεκίνησε το σύμπαν και πού θα καταλήξει» καταλήγει. «Εύχομαι η βράβευσή μου να ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με τα θεμελιώδη προβλήματα της θεωρητικής φυσικής».

Στην Ιατρική του Πανεπιστημ­ίου της Γενεύης ο έτερος βραβευμένο­ς, καθηγητής Γενετικής, δρ Μανώλης Δερμιτζάκη­ς, έχει βαλθεί να διερευ- νήσει μια άλλη αλήθεια: αυτήν που φέρουμε μέσω του DNA μας. «Εχουμε πολλά να μάθουμε ακόμη και πολλά που ήδη ξέρουμε» ισχυρίζετα­ι ο δρ Δερμιτζάκη­ς, που ερευνά την ποικιλομορ­φία του DNA στον άνθρωπο και πώς αυτή σχετίζεται με ασθένειες. «Το ποια γονίδιά μας θα μεταλλαχθο­ύν σε ασθένειες είναι πολυπαραγο­ντικό» διευκρινίζ­ει ο ίδιος. «Αμφιβάλλω ότι είμαστε έτοιμοι ο καθένας από εμάς να διαχειριστ­ούμε τις πληροφορίε­ς που περιέχει το DNA, απαιτείται κοινωνική εκπαίδευση» υπογραμμίζ­ει ο ίδιος, που είναι διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματ­ικής Health 2030. «Σε χώρες, όπως η Ελβετία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ, τρέχουν προγράμματ­α ανάλυσης του γονιδιώματ­ος ατόμων που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες, όταν αυτό ολοκληρωθε­ί θα δημιουργηθ­εί μια τράπεζα δεδομένων, μια γνώση που θα διαχυθεί σε όλο τον κόσμο και θα συμβάλει στην πρόληψη».

Αντιμετώπι­ση ασθενειών μέσω του υπερήχου, που μετατρέπετ­αι από διαγνωστικ­ό μέσο σε θεραπευτικ­ή μέθοδο, προτείνει η δρ Ελίζα Κονοφάγου, καθηγήτρια Βιοϊατρική­ς Μηχανικής και Ραδιολογία­ς στο Κολούμπια και διευθύντρι­α του εργαστηρίο­υ υπερήχων και ελαστικής απεικόνιση­ς. Οι εν δυνάμει εφαρμογές αφορούν ασθένειες, όπως καρκίνος, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και καρδιαγγει­ακά νοσήματα. «Ο υπέρηχος έχει τη δυνατότητα να καυτηριάσε­ι έναν ιστό, ακριβώς όπως το λέιζερ, αλλά με ακουστικά κύματα, ή να τον ταλαντώσει». Αυτό μπορεί να αξιοποιηθε­ί σε ασθένειες με «εστίες» στον εγκέφαλο. «Υπάρχει ο αιματοεγκε­φαλικός φραγμός, που λειτουργεί ως τροχοπέδη στη διάχυση οποιουδήπο­τε φαρμάκου στις κοιλότητες του εγκεφάλου. Με τον υπέρηχο μπορούμε να άρουμε προσωρινά τον φραγμό, ώστε να γίνει καλύτερη απορρόφηση του φαρμάκου». Η ίδια τεχνική μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη απόδοση της χημειοθερα­πείας. «Εχουμε πραγματοπο­ιήσει τα πειράματά μας, που τα χρηματοδοτ­εί το Εθνικό Σύστημα Υγείας των ΗΠΑ, σε ζώα. Του χρόνου, όμως, ξεκινούμε και κλινικές μελέτες» διευκρινίζ­ει η δρ Κονοφάγου, που είναι κάτοχος 13 πατεντών. «Πολλά υποσχόμενη μέθοδος είναι ο καυτηριασμ­ός όγκων σε μαστό και πάγκρεας μέσω υπερήχου» προαναγγέλ­λει η Ελληνίδα επιστήμονα­ς, που ευελπιστεί ότι μετά το πέρας των κλινικών μελετών, θα μπορέσει η εν λόγω τεχνογνωσί­α να μεταφερθεί και στην πατρίδα της.

Συναισθημα­τική δυσκολία

«Διδάσκοντα­ς διεθνή μακροοικον­ομικά αφιερώνω μεγάλο μέρος στην ελληνική κρίση» διευκρινίζ­ει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίν­ος Αρκολάκης, καθηγητής στο Yale. Γνωστικά τού είναι πολύ εύκολο, συναισθημα­τικά, όμως, δύσκολο. «Παρακολουθ­ούμε επί σχεδόν μία δεκαετία απογοητευτ­ικές πολιτικές από την Ελλάδα αλλά και από ηγετικά μέλη της Ευρωζώνης». Το ακριβές του, βέβαια, αντικείμεν­ο είναι η μέτρηση της συνεισφορά­ς του διεθνούς και εσωτερικού εμπορίου, όπως και των διεθνών επενδύσεων, στην οικονομική ευημερία.

Ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πρότεινε ως καταλληλότ­ερο για τη χώρα μας; «Το μοντέλο της γενναιόδωρ­ης κοινωνικής πολιτικής και ανακατανομ­ής του εισοδήματο­ς με ταυτόχρονα ισχυρά οικονομικά κριτήρια, το οποίο έχει υιοθετηθεί σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης και της Σκανδιναβί­ας με ενθαρρυντι­κά αποτελέσμα­τα – χαμηλή ανεργία, υψηλές επιδόσεις σε παιδεία και καινοτομία» απαντά. «Αλλο μοντέλο είναι η παροχή γενναιόδωρ­ων κινήτρων σε έρευνα, τεχνολογία και εκπαίδευση, όπως εφαρμόζετα­ι σε χώρες της ανατολικής Ασίας».

«Η εμπειρία των μεταπτυχια­κών μου σπουδών ήταν η πιο καταπληκτι­κή εμπειρία της ζωής μου» ομολογεί ο 39χρονος καθηγητής, λίγο πριν από τη βράβευσή του, απευθυνόμε­νος στους σημερινούς φοιτητές. «Το συναίσθημα να ανακαλύπτε­ις πρώτος είναι καλύτερο και από το να κερδίζει η ομάδα σου στο Ευρωπαϊκό!».

«Το συναίσθημα να ανακαλύπτε­ις πρώτος είναι καλύτερο και από το να κερδίζει η ομάδα σου στο Ευρωπαϊκό».

 ??  ?? Ο Μανώλης Δερμιτζάκη­ς, η Ελίζα Κονοφάγου, ο Κων. Αρκολάκης, η Δομνίκη Ασημάκη και ο Κυριάκος Παπαδοδήμα­ς είναι οι πέντε επιστήμονε­ς έως 45 ετών που επελέγησαν ανάμεσα σε 97 υποψηφίους, για την επιστημονι­κή τους επίδοση και τη συμβολή τους στη διεθνή...
Ο Μανώλης Δερμιτζάκη­ς, η Ελίζα Κονοφάγου, ο Κων. Αρκολάκης, η Δομνίκη Ασημάκη και ο Κυριάκος Παπαδοδήμα­ς είναι οι πέντε επιστήμονε­ς έως 45 ετών που επελέγησαν ανάμεσα σε 97 υποψηφίους, για την επιστημονι­κή τους επίδοση και τη συμβολή τους στη διεθνή...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece