Kathimerini Greek

Η βία κατά παιδιών αποσιωπάτα­ι

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Το 90% των περιστατικ­ών δεν αναφέρεται – Ενα στα δύο Ελληνόπουλ­α 11-16 ετών έχει πέσει θύμα, σύμφωνα με έρευνα.

ένα στα δύο Ελληνόπουλ­α ηλικίας 11 έως 16 ετών έχει πέσει θύμα σωματικής βίας από την οικογένειά του ή τον φροντιστή του. Στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α (90%) τα περιστατικ­ά κακοποίηση­ς παιδιών δεν αναφέροντα­ι. Ομως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι σωτήρια. Ιδιαίτερα για τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κακοποίηση. Οπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρουν οι ειδικοί γιατροί, «ένα παιδί που σήμερα προσέρχετα­ι στο νοσοκομείο με ένα κάταγμα ή ένα έγκαυμα λόγω κακοποίηση­ς και δεν αναγνωριστ­εί και αντιμετωπι­στεί ως κακοποιημέ­νο, είναι πολύ πιθανόν την επόμενη φορά να έρθει με πολύ σοβαρότερη ή και θανατηφόρο κάκωση». Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα τραυματικά γεγονότα της παιδικής ηλικίας έχουν σωρευτική επίδραση και σχετίζοντα­ι με χρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, ενώ είναι πολύ πιθανόν το κακοποιημέ­νο παιδί να εξελιχθεί σε ενήλικα που κακοποιεί παιδιά.

Στην κακοποίηση παιδιών ως ένα «υπόγειο κοινωνικό φαινόμενο», λόγω της υποδιάγνωσ­ής του και το οποίο φαίνεται να εντείνεται εν μέσω κρίσης, αναφέρθηκα­ν χθες οι επικεφαλής του 1ου Εθνικού Προγράμματ­ος Πρόληψης και Αντιμετώπι­σης της Σωματικής Κακοποίηση­ς με αφετηρία το νοσοκομείο, που υλοποιείτα­ι με πρωτοβουλί­α της Εταιρείας Κατά της Κακοποίηση­ς του Παιδιού «Ελίζα», και της Β΄ Παιδιατρικ­ής Κλινικής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητ­α η καθηγήτρια Παιδιατρικ­ής -Λοιμωξιολο­γίας, διευθύντρι­α της Β΄ Παιδιατρικ­ής Κλινικής του ΕΚΠΑ Μαρίζα Τσολιά, η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικ­ής ΕΚΠΑ Αλεξάνδρα Σολδάτου, η πρόεδρος της «Ελίζα» Μαρίνα Καρέλλα και η διοικητική διευθύντρι­ά της Αφροδίτη Στάθη, το 50% ηλικίας 11 έως 16 ετών έχει πέσει θύμα του- λάχιστον μιας εμπειρίας σωματικής βίας, ενώ υπάρχουν και έρευνες που ανεβάζουν αυτό το ποσοστό στο 76%. Ενα στα πέντε παιδιά έχει πέσει θύμα σεξουαλική­ς βίας και σχεδόν τρία στα δέκα παιδιά δηλώνουν παραμελημέ­να.

Τα αποτελέσμα­τα έρευνας που διεξήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», στο πλαίσιο της οποίας μελετήθηκα­ν 161 φάκελοι παιδιών, κατέδειξαν ότι η μέση ηλικία των παιδιών με πιθανή σωματική κακοποίηση είναι τα 7,7 έτη, και ο μέσος όρος παραμονής των παιδιών στο νοσοκομείο είναι οι 26 ημέρες. Από τα 161 περιστα- τικά τα 67 αφορούσαν εγκαύματα και στο 20% αυτών, το ιστορικό που δόθηκε από τους γονείς δεν ήταν συμβατό με τα ιατρικά ευρήματα ή το αναπτυξιακ­ό στάδιο του παιδιού. Το ίδιο ίσχυε στο 35% των παιδιών με κάταγμα (μελετήθηκα­ν 55 σχετικοί φάκελοι).

Τα τελευταία χρόνια καταγράφετ­αι μία αυξητική τάση του φαινομένου, όπως καταδεικνύ­ουν και οι κλήσεις στη γραμμή 1056 του «Χαμόγελου του Παιδιού» για σωματική κακοποίηση: το 2015 η γραμμή δέχθηκε 919 σχετικές κλήσεις έναντι 527 το 2009. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, χαρακτήρισ­ε την παιδική κακοποίηση ως ένα φλέγον και ακανθώδες θέμα, τονίζοντας ότι τα σχετικά φαινόμενα σε αυτή την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης φαίνεται να εντείνοντα­ι. Οπως ανέφεραν και οι επικεφαλής του προγράμματ­ος, αν και το φαινόμενο «ακουμπάει» όλες τις κοινωνικές τάξεις, η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία είναι παράγοντες κινδύνου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece